Voor het eerst gaan paus en leider Russische kerk elkaar ontmoeten. Paus Franciscus schrijft volgende week geschiedenis: hij wordt de eerste paus die de leider van de Russisch-orthodoxe kerk gaat ontmoeten. Franciscus en patriarch Kirill treffen elkaar op 12 februari op het vliegveld van de Cubaanse hoofdstad Havana.
Patriarch Kirill van de Russisch-orthodoxe kerk heeft zondag gepreekt over de oorlog in Oekraïne. Het gaat in dit conflict om meer dan politiek, zei hij: de redding van de mensheid staat op het spel.
Het woordje 'orthodox' komt uit het Grieks en betekent letterlijk 'rechtgelovig'. Dit zijn vandaag enkele van de grootste verschillen met de katholieke kerk: De onfeilbaarheid van de paus wordt niet erkend, en de pauselijke suprematie wordt niet aanvaard.
De preek is, in het Russisch, gepubliceerd op de website van de kerk.
Alle respondenten onderschrijven voor 100 procent de orthodox-christelijke leer: zij geloven in een leven na de dood, in het bestaan van hemel, hel en de duivel en in de Godde- lijkheid van Jezus Christus. Ook nemen zij het bijbelse scheppingsverhaal voor waar aan.
Orthodoxe christenen bidden gewoonlijk aan het begin en aan het einde van de dag. Een van onze favoriete gebeden is het Gebed van de Heer, een kort gebed dat Jezus Christus aan zijn discipelen leerde en dat sindsdien in onze erediensten, maar ook tijdens het gebed thuis wordt gereciteerd.
Soms vallen het orthodoxe paasfeest en het Pasen in ons land op dezelfde datum, maar meestal niet. Dat is omdat de orthodoxe christenen de paasdatum op een andere manier berekenen, namelijk met de Juliaanse kalender. Tussen deze kalender en de onze zit dertien dagen verschil.
Religie. Rusland is overwegend christelijk en werd in de 10e eeuw gekerstend. Volgens de US Department of State beschouwden in 2007 ongeveer 100 miljoen inwoners zich als Russisch-orthodoxe christenen. Daarnaast komen ook voornamelijk de islam, het boeddhisme en het jodendom voor.
Orthodoxie (Grieks: ὀρθός, orthos, recht en δόξα, doxa, mening, glorie) is letterlijk juiste aanbidding of juiste leer. Een synoniem is rechtzinnigheid.
Ongeveer 84% van de bevolking in Rusland is christen. Naast aanhangers van de Oekraïens-orthodoxe Kerk (76% ) zijn er vooral in het westen volgelingen van de Oekraïens-katholieke Kerk (8%). Daarnaast zijn er kleine groepen joden (0,5%) en moslims (1,1%).
De meerderheid van de Russische bevolking is dus orthodox, maar slechts vijf procent van hen gaat regelmatig naar de kerk. De islam is het tweede geloof van het land dat vooral in de grensgebieden voorkomt. Andere belangrijke religies in Rusland zijn het jodendom en boeddhisme.
Het doopsel, het vormsel, de biecht, de heilige communie of eucharistie, de priesterwijding, het huwelijk en de ziekenzalving.
De godsdienst bloeit nu in landen waar het historisch weinig tot geen voet aan de grond kreeg. In Afrikaanse landen en China neemt het aantal christenen toe. Net als honderd jaar geleden wonen de meeste christenen in Europa en Noord- en Zuid-Amerika.
Het grootste gedeelte van de Griekse bevolking is aanhanger van de Grieks-orthodoxe kerk. Geloof speelt vandaag de dag nog een belangrijke rol in het leven van de Grieken. Veel Grieken bezoeken nog de zondagdienst en bijna alle kinderen worden nog gedoopt.
Poetin is sinds 1992 lid van de Russisch-Orthodoxe Kerk; de KGB liet tot dan alleen atheïstische personeelsleden toe.
De rooms-katholieke en de protestantse richtingen ontstonden in het westen. De orthodoxe variant ontstond in Griekenland en verspreidde zich naar het oosten.
Regels vasten orthodoxe kerk
De gelovigen wordt geadviseerd om het hele jaar door elke woensdag en vrijdag olijfolie, vlees, vis, melk en zuivelproducten te vermijden. Orthodoxe christenen vasten op woensdag ter nagedachtenis aan het verraad van Christus en op vrijdag ter nagedachtenis aan Zijn kruisiging en dood.
Russisch zijn, is orthodox zijn
De orthodoxe kerk kent geen paus, maar is een geheel van 15 orthodoxe kerken die hetzelfde geloof delen, maar op vlak van organisatie nauw verbonden zijn met een land: de Russisch-orthodoxe kerk, de Grieks-orthodoxe kerk, de Roemeens-orthodoxe kerk, etc.
Het orthodoxe denken is rechtvaardig, oprecht, in overeenstemming met het advies van een gevestigde autoriteit. Orthopraxie heeft betrekking op het gebied van actie , en geldt voor gedrag in overeenstemming met de gebruiken en gewoonten in het burgerlijk leven, riten en voorschriften in het religieuze veld.
Het conflict ontstond in het voorjaar van 2014, nadat de pro-Russische Oekraïense president Viktor Janoekovytsj in februari was afgezet tijdens de Revolutie van de Waardigheid in Kiev, die volgde op de maandenlange pro-westerse Euromaidan-protesten en Rusland de Krim bezette.
Het Russische leger bestaat uit 400.000 dienstplichtigen en 300.000 beroepsmilitairen. Dienstplichtigen worden officieel niet ingezet, omdat het volgens Moskou geen oorlog is maar een 'speciale militaire operatie'.
Op die manier worden Polen, Bulgarije, Roemenië, Tsjechoslowakije, Hongarije en Albanië door de Sovjet-Unie gecontroleerde satellietstaten: ze lijken onafhankelijk maar worden gestuurd door de Sovjet-Unie. Ook Kaliningrad dat tot 1945 tot Duitsland behoort, wordt onderdeel van de Sovjet-Unie.
Maar zelfs als de persoon niet vastte, betekent dit niet dat het verboden is de kerk binnen te gaan, iedereen is welkom in deze heilige tijd. Het paasfeest begint meestal met de nachtelijke kerkdienst op zaterdagavond, gevolgd door de liturgische zang en zalige zang- en knuffelrondes.
Orthodox Pasen wordt gevierd in o.a. Servië, Roemenië, Griekenland, Georgië, Rusland en Oekraïne, maar ook in de oriëntaals-orthodoxe kerken: Koptisch, Syrisch, Ethiopisch en Eritrees. Zie ook: Koptisch Pasen en Armeens Pasen. Waarom valt Orthodox Pasen op een andere datum?
Pasen het belangrijkste feest in Griekenland
Er wordt dus voor Pasen geen vlees, zuivel, vis en gevogelte gegeten. Schelpdieren en inktvis mogen wel gegeten worden. Op Palmzondag, de eerste dag van de Heilige Week, wordt alleen vis geserveerd.