Ferdinand Adolf Heinrich August Graf von Zeppelin (Konstanz, 8 juli 1838 - Berlijn, 8 maart 1917) was een Duits uitvinder en luchtvaartpionier. Hij was de zoon van hofmaarschalk Friedrich von Zeppelin en Amélie Macaire d'Hogguer.
Ferdinand von Zeppelin startte in 1898 met de bouw van zijn eerste Zeppelin-luchtschip op het Konstanz-meer. Hij maakte daarbij gebruik van een metalen geraamte dat hij bedekte met een lichte stof. Het gas waarmee het luchtschip op moest stijgen werd in enkele van elkaar gescheiden compartimenten geblazen.
Ferdinand von Zeppelin had al vanaf 1873 aan zijn ontwerpen gewerkt. In 1900 begon hij met de bouw van het luchtschip LZ 1 in Friedrichshafen bij de Bodensee. In dat jaar maakte de LZ 1 een eerste geslaagde vlucht. De tweede zeppelin werd bij een noodlanding door storm in 1906 vernield.
In de Duitse stad Friedrichshafen, waar vanaf 1898 tot het begin van de Tweede Wereldoorlog veel Zeppelins werden gebouwd, zijn de luchtschepen nog wel geregeld te zien.
Een zeppelin is een stijf, sigaarvormig luchtschip bestaande uit een lichtgewicht (aluminium) skelet met daarin zakken die zijn gevuld met een licht gas. Hij is genoemd naar de grote pionier van het luchtschip, graaf Ferdinand von Zeppelin.
In de hele wereld zijn op dit moment maar drie Zeppelins in gebruik. Ze zweven in Japan, Friedrichshafen en nu dus in het Verenigd Koninkrijk en in de Benelux. Geïnteresseerden die graag een cruise met de Zeppelin zouden willen maken, moeten wachten tot juni volgend jaar.
De grootste zeppelin die ooit gebouwd werd was de Hindenburg. In 1937 verongelukte deze zeppelin boven New York.Bij de landing explodeerde en verbrandde de waterstof, samen met de rest van de zeppelin binnen een minuut. Dat ongeluk betekende het einde van de zeppelin als algemeen vervoermiddel.
Per vlucht kunnen maximaal twaalf mensen mee. Bij mooi weer kunnen er wat extra vluchten worden uitgevoerd. Een ticket kost 270 euro. De zeppelin is terug van weggeweest, maar heeft wel een nieuw jasje gekregen.
De moderne zeppelin is gevuld met het gas helium. Helium kan niet branden en is ook lichter dan lucht. De luchtzakken in de zeppelin zijn gevuld met lucht. Die lucht is zwaarder dan het gas helium.
Het 92-meter lange luchtschip bleef 20 minuten in de lucht. Het toestel heeft een snelheid van 148 kilometer per uur, kan 10 ton vracht vervoeren en vijf dagen in de lucht blijven met een bemanning aan boord.
Vanaf 1891 werkte Zeppelin aan de bouw van een luchtschip. Hij patenteerde in 1895 de naar hem genoemde Zeppelin, een sigaarvormig "lichter-dan-lucht" vliegend tuig, gevuld met waterstof en bedoeld om als eerste bestuurbare luchtballon voor massatransport van commerciële lasten en personen te worden ingezet.
Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in 1914 had de Duitse vloot slechts één luchtschip tot zijn beschikking: de zeppelin L 3. De behoefte van de Duitse marine aan luchtschepen nam sterk toe in de eerste maanden van de oorlog. De eerste twee loodsen waren klaar in maart 1915.
Het luchtschip Hindenburg, genoemd naar de Duitse veldmaarschalk en later rijkspresident Paul von Hindenburg, was maar liefst 245 meter lang en had een diameter van 41 meter. Het was de grootste zeppelin ooit gebouwd.
Tegenwoordig zijn de meeste deskundigen het erover eens dat het ongeluk is veroorzaakt doordat er waterstof uit de zeppelin lekte. Tegelijkertijd waren er net onweersbuien over New Jersey getrokken, waardoor er een groot risico op statische elektriciteit was, die vonken veroorzaakt.
`In de lucht hing een sigaarvormige zeppelin met reclameteksten. ` 1) Bestuur van een luchtschip 2) Bestuurbare, sigaarvormige ballon 3) Bestuurbare, sigaarvormige luchtballon 4) Kermisattractie 5) Luchtballon 6) Luchtschip 7) Luchtvaart...
Als je waterstof in een zeppelin plaatst, dan gaat het luchtschip vanzelf stijgen doordat het lichter is dan de omringende lucht. Op die manier kom je op een hoogte van zo'n tien kilometer in de zogeheten straalstroom terecht, een plek waar de wind flink waait.
Door een overspringende vonk werd de ontsnappende waterstof in brand gestoken, die op zijn beurt het even brandgevaarlijke omhulsel in brand stak, hetgeen de felle brand verklaart. Over de ondergang van de Hindenburg is in 1975 een film gemaakt, zie The Hindenburg.
De Hindenburg-zeppelin
Het gevaarte was 241 meter lang en had vier robuuste motoren. Haar topsnelheid was 130 kilometer per uur en de zeppelin kon wel 12.900 kilometer aan een stuk vliegen. Zeventig passagiers konden mee.
Een blimp (ten onrechte ook wel zeppelin genoemd) is een slap luchtschip. In tegenstelling tot de (stijve) zeppelin heeft een blimp geen skelet. De vorm van een blimp ontstaat door overdruk van het gas waarmee hij is gevuld.
De Zeppelin maakte op zaterdag 18 juni 1932 de reis naar Twente. Iets voor zevenen verscheen het gigantische sigaarvormige gevaarte boven Enschede.
De Hindenburg was gevuld met het uiterst brandbare waterstofgas, dat nu niet langer toegelaten is als luchtballonvulling. Zeppelins zijn daarom tegenwoordig erg veilig.
0,178 kg/m.
Keith Moon, de drummer van The Who, had echter weinig vertrouwen in deze nieuwe band. Hij voorspelde dat de band 'would go down like a lead balloon' (zou neerstorten als een loden ballon). Dit inspireerde de bandleden om hun band Led Zeppelin te noemen en onder deze naam ging de groep op tournee door Engeland.
De zeppelin is een sigaarvormig voertuig. dat kan vliegen.