Moët & Chandon heeft een zeer goede reputatie opgebouwd vanwege de constante kwaliteit en de terugkerende stijl. De holding LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) is eigenaar van het champagnehuis.
Dom Pérignon is de topcuvée van champagnehuis Moët & Chandon, en wordt uitsluitend gemaakt in goede oogstjaren. De champagne is vernoemd naar de benedictijner monnik Dom Pierre Pérignon (1638-1715) die als keldermeester van de abdij in Hautvillers veel onderzoek deed naar de kwaliteitsverbetering van wijn.
Het is een exclusief champagnemerk in de hogere prijsklasse, met uitsluitend vintage champagnes van een uitzonderlijke hoge kwaliteit druiven uit bijzonder goede oogstjaren. Deze exclusiviteit maakt Dom Pérignon champagne populair bij de jetset, aristocratie, sjeiks, miljonairs en filmsterren.
Dom Pérignon begon in 1668 met het produceren van wijnen in de Champagnestreek. Hij is de uitvinder van de tweede fermentatie in de fles en dat maakt hem met recht de uitvinder van de Champagnewijn zoals wij het momenteel kennen.
Louis Roederer is natuurlijk bekend om zijn duurste champagne: de Cristal. Deze cuvée de prestige in een unieke kristallen fles met een platte bodem kost minstens €2.000. Cristal champagne heet ook wel 'tsaren-wijn', want hij werd in 1876 voor het eerst gemaakt voor de Russische tsaar Alexander II.
Als de champagne al geopend is, is hij houdbaar tot maximaal 5 dagen nadat hij is geopend. Champagne die geen jaartal hebben, zijn houdbaar tot 9 maanden.
Lichte, non-vintage champagnes zijn geschikt voor bij lichtere gerechten zoals schaaldieren, oesters, sushi, maki. Rijpere, vollere champagnes kunnen al bij een stukje vis of wit vlees, eventueel met een roomsaus (kalfsvlees, kalfszwezerik, gevogelte, tong, maar ook bij kazen of zelfs pluimwild en reefilet).
De beste serveertemperatuur van champagne ligt tussen de 8 en 10 graden Celsius. Het koelen van een fles champagne is essentieel, want een te warme champagne zorgt voor minder mousse en een minder volle smaak. Een te koude champagne is ook zonde, want dan zal je minder genieten van de heerlijke aroma's in de wijn.
Net als bij een dichte fles, moet de omgeving donker, tochtvrij en trillingsvrij zijn. Gebruik een vacuüm wijnstop en leg de fles horizontaal neer. Geopende champagne kan niet goed tegen temperatuurschommeling en daarom is het het beste om de fles achterin de koelkast te bewaren.
De Dom Perignon champagne wordt alleen in de allerbeste jaren geproduceerd, alleen wanneer de druiven van uitzonderlijke kwaliteit zijn, is er een oogst. In de afgelopen jaren waren de beste druivenoogsten voor Dom Perignon in 1990, 1995, 1996, 1998, 2000, 2002, en 2003.
LVMH is actief in het luxe segment van mode & lederwaren, parfum & cosmetica, horloges & juwelen, wijnen & sterke dranken. Bekende merken van LVMH zijn Moët & Chandon, Dom Pérignon, Christian Dior sinds 2017, Sephora, TagHeuer, Louis Vuitton, Bulgari, Kenzo, Belmond luxury hotels en nog veel meer.
In de jaren 2000 voegde Arnault meer merken toe, zoals DKNY, Fendi, Moynat, Loro Piana, Repossi, Jean Patou, Dior en Stella McCartney. Terwijl LVMH nu meer dan 70 verschillende merken bezit, elk merk heeft creatieve autonomie en het erfgoed wordt bewaard.
Het bezit 75 merken in zes verschillende sectoren. Deze merken omvatten Louis Vuitton, Bulgari, Christian Dior, Fendi, Loro Piana, Celine, Givenchy, Kenzo, Berluti en Rimowa. De familie Arnault is eigenaar van LVMH. What is this?
Bij een mooie droge Champagne kan je gerust aan de naturel chips, gezouten cashewnoten of kaaskoekjes eten.
Dom Pérignon Luminous Vintage Brut XXL word gebotteld in een fles van 1.5 liter en beschikt over een alcoholpercentage van 12,5%.
Bessen en champagne zijn een klassieke combinatie. Een combinatie van zoete en zure bessen is een prachtige aanvulling op een glas champagne. De zuurgraad van champagne versterkt de natuurlijke smaak van aardbeien, zure en zoete kersen, veenbessen (cranberry), bosbessen en frambozen.
Daarom is het advies: bewaar hem in elk geval niet langer dan 9 maanden. Vintage champagnes zijn langer houdbaar omdat ze geen pinot meunier bevatten. Maar de champagne wordt niet beter bij langer bewaren, je loopt het risico op kwaliteits-vermindering. Daarom hier het advies om de fles binnen een jaar te consumeren.
Champagne is drie tot vijf dagen houdbaar in de koelkast en met behulp van een wijnstopper en vacuümpomp kan dat nog een stuk langer! Als het een goedkope cava, prosecco of andere bubbel is, dan is de houdbaarheid van een open fles vaak korter dan 5 dagen.
Champagne in de koelkast kan het beste binnen zes maanden geconsumeerd worden om de kwaliteit te behouden. Dat geldt voor elke mousserende wijn die op traditionele wijze wordt gemaakt, zegt Goddu, dus ook voor cremant en cava. Mousserende wijn zoals prosecco wordt iets anders gemaakt en hoeft ook niet te rijpen.
Champagne kent zeker gezonde eigenschappen, maar wetenschappers raden aan om niet meer dan 2 glazen op een dag te nemen. Overmatig gebruik van alcohol kan namelijk zorgen voor hersenschade of blijvende schade aan de lever.
Wat champagne zo duur maakt, is de exclusiviteit. Er zijn strenge regels voor de streek en de druiven, maar ook voor het productieproces. Champagne wordt eerst gegist en gebotteld, zoals normale wijn. Vervolgens wordt er aan de fles wat extra suiker en gist toegevoegd voor de tweede gisting, die voor de bubbel zorgt.
Pommery Brut Royal is een zeer goede champagne die meerdere prijzen op zijn naam heeft staan. Zo won deze champagne een gouden medaille bij de Decanter World Wine Awards in 2013. Pommery Brut Royal is wonderlijk fris en elegant. Een vrolijke en verfijnde champagne.