Op de juiste manier gebruiken De beste koekenpannen zijn gietijzeren pannen of roestvaststalen pannen van Demeyere. Zo'n pan hoef je maar één keer in je leven aan te schaffen, want hij gaat levenslang mee. Ook je kleinkinderen kunnen nog steeds gebruikmaken van zo'n pan, want er kan eigenlijk niet kapot aan.
Ons lichtgewicht, gegoten aluminium kookgerei is ideaal for het bereiden van gezonde maaltijden; de krasbestendige Teflon® Platinum Plus antiaanbaklaag waarmee de pannen zijn uitgevoerd betekent dat u minder vet kunt gebruiken.
Gietijzeren pannen zijn onze favoriete "gezonde" pannen. Gietijzer heeft e een geode warmtegeleiding en kan tegen hoge temperaturen. Het opwarmen van de pan duurt wat langer dan bij een RVS of aluminium pan, maar eenmaal op temperatuur houden ze deze hitte veel langer vast.
Welke pan is het beste voor mijn gezondheid? De Greenpannen hebben een gezonde thermolon keramische antikleeflaag. Zo werken deze pannen met thermolon op dezelfde wijze als teflon pannen maar dan zonder giftige stoffen zoals PFOA, PTFE en PFAS. Dus dat is beter voor je gezondheid.
De keramische pan is de uitkomst voor mensen die gezonder willen en van koken houden. De keramische pan heeft erg veel voordelen ten opzichte van de teflon pan. Los van het feit dat deze geen schadelijke stoffen bevat welke in het lichaam of het milieu komen, wordt het eten op een veel gezondere manier bereidt.
De makkelijkste oplossing; ga voor een pan met een keramische antiaanbaklaag. Zo'n keramische antiaanbaklaag is goed bestand tegen hoge temperaturen en er komen geen gifstoffen vrij tijdens het bakken.
Een gietijzeren pan gaat bij goed onderhoud een leven lang mee. Zo worden er nog steeds gietijzeren pannen gebruikt die meer dan 100 jaar oud zijn. Het voordeel van gietijzer is dat het een puur product is zonder chemische lagen. Het heeft zo uit de doos dus geen 'anti-aanbaklaag'.
Koken en bewaren in aluminium
Dat komt omdat aluminium kan oplossen in combinatie met zout of zuur. Een tip is om daarom geen aluminium pannen, schalen, potten of folie te gebruiken voor het bereiden of bewaren van hele zure of zoute voedingsmiddelen.
Vaatwassers, schoonmaakmiddelen en afwasmiddelen zijn een no-go bij een plaatstalen pan, echt niet doen! Een plaatstalen pan heeft een hekel aan zuur en dat is precies wat de meeste schoonmaakmiddelen in overvloed bevat. Je zet niet alleen je seasoning op het spel, maar je riskeert ook een fikse dosis roest.
Koekenpannen van staal worden al sinds de oudheid gebruikt en zijn nog steeds erg populair bij professionele koks in de horeca. Gerechten uit een stalen koekenpan zijn in smaak, kleur en kwaliteit moeilijk te overtreffen!
Met elke soort pan van elk willekeurig materiaal kun je koken op gas. Aluminium, koper, staal of gietijzer, het is allemaal geschikt. Een groot voordeel van een gaskookplaat is dat wokken tot de mogelijkheden behoort. Met een elektrische kookplaat zoals een inductie of keramische kookplaat kan dit niet.
Pannen die de voorkeur hebben voor het koken op gas zijn gietijzeren pannen omdat ze de warmte van de gasvlam goed verdelen en lang een gelijke temperatuur vasthouden. Het getoonde symbool geeft aan dat de pan geschikt is voor koken op gas.
Alle pannen van puur metaal kan je eigenlijk altijd gebruiken in de oven. De meeste pannen van roestvrij staal, koper, gietijzer en zelfs de meeste aluminium pannen zijn dus ovenbestendig. Als de pan beschikt over handgrepen van hout, staal, siliconen of plastic, bakeliet, dan is het lastiger.
Om zeker te zijn dat u geen giftige stoffen binnenkrijgt kunt u het beste een pan kopen zonder de teflonlaag. De alternatieven zijn onder andere ijzeren-, keramische-, gietijzeren- of koperen pannen. Al deze pannen hebben wel wat meer onderhoud nodig en zijn vaak niet geschikt voor de vaatwasser.
TEFAL cookware producten bevatten géén PFOA, ook wel Perfluorooctanoic acid of “C8”. Dit wordt zeer regelmatig gecontroleerd door onafhankelijke laboratoria die de afwezigheid van PFOA verzekeren op de eindproducten en de totale onschadelijkheid van de TEFAL producten.
Olijfolie kan een relatief laag verbrandingspunt hebben, waardoor de ingrediënten kunnen kleven aan de pan of kunnen verbranden. Bakken in dit soort olijfolie raden wij dan ook af. Laat de pan altijd goed op temperatuur komen voordat je de ingrediënten toevoegt.
Polytetrafluorethyleen (PTFE).
PTFE is een fluorpolymeer en een stof die tot de PFAS-groep behoort. Het is ook bekend onder de merknaam Teflon. Het wordt gebruikt als coating in pannen met een anti-aanbaklaag. Bij normaal gebruik geeft een pan met PTFE erin geen gezondheidsrisico.
Le Creuset grillpan
De pan is eveneens vozrzien van twee handige schenktuiten. De pan heeft een ergonomische handgreep en nog en extra handvat. Deze grillpan is geschikt voor alle warmtebronnen en volledig PFAS-vrij.
Hij heeft veel kook programma's gemaakt en weet als geen ander, de beste gerechten op tafel te zetten. Naast verschillende kookboeken heeft Jamie Oliver dus ook een eigen lijn pannen. Deze pannen zijn van het merk Tefal en zijn van zeer hoge kwaliteit.
PFAS zitten in teflonpannen met een antiaanbaklaag. Als u de pannen normaal gebruikt volgens de gebruiksaanwijzing zijn ze veilig. PFAS kunnen in heel kleine hoeveelheden vrijkomen als de pan kapot gaat. Of als u een teflonpan met een antiaanbaklaag te heet laat worden.
Wat zijn de beste merken voor een koekenpan zonder anti-aanbaklaag? Fissler, Zwilling en Demeyere zijn drie top merken die hoogwaardige rvs koekenpannen ontwikkelen zonder teflon. Ze staan bekend om de hoge bouwkwaliteit en de gebruikte technieken maken de koekenpannen technisch erg vernuft.