Het ministerie is eigenaar van het C2000-netwerk en wil dat de dekking in Nederland zo optimaal mogelijk georganiseerd is.
De C2000 masten worden gebruikt door hulpverleners om via een besloten en beveiligd netwerk te communiceren met de meldkamer en met elkaar. Daarnaast wordt er ook bij grote incidenten en rampen gebruikgemaakt van het netwerk.
C2000 is het communicatiesysteem voor de hulpdiensten. Politie, brandweer, ambulancediensten, onderdelen van het ministerie van Defensie en daaraan gekoppelde organisaties gebruiken het digitale systeem voor hun mobiele communicatie.
Vele, vele jaren geleden kon je gewoon met een scanner meeluisteren met politie- en brandweerberichten. Alles was analoog en het berichtenverkeer was niet versleuteld. Toen de hulpdiensten overstapten op C2000 was het gedaan met de pret. Dit stevig versleutelde digitale communicatiesysteem was niet afluisterbaar.
Capcodes in de alarmontvanger
In het geheugen van een pager kunnen meerdere (meestal 16) capcodes geprogrammeerd worden. Een capcode is grofweg vergelijkbaar met een telefoonnummer of IP-adres en identificeert de bedoelde ontvanger.
De A1 en A2 urgentie kan uitgegeven via een Directe Inzet Ambulance (DIA). Bij een DIA inzet is het adres bekend en is de centralist nog bezig met het uitvragen van de melder. Aan de hand van de informatie kan de meldkamer beslissen om op te schalen naar A1 of A2 door te laten rijden.
Afluisteren van de politie was sindsdien niet meer mogelijk. Het P2000-systeem (onderdeel van C2000) is een digitaal systeem dat door de politie, brandweer, ambulance, traumahelikopters en de KNRM wordt gebruikt om mensen via hun semafoon op te roepen.
De meest bekende zijn het aftappen van iemands telefoon of observeren. Daarnaast wordt er ook direct afgeluisterd. Dat kan door richtmicrofoons of afluisterapparatuur in alledaagse voorwerpen te verstoppen. Verder kan de politie ook gegevens verkrijgen van een telecomaanbieder of bank.
Het P2000-systeem maakt gebruik van de frequentie 169,650 MHz. Dus, welke frequentie portofoon? De meest gebruikte frequenties voor portofoons zijn de PMR446 frequenties. Dit is de frequentieband van 446 mhz.
Een portofoon
Deze zorgt er namelijk voor dat je altijd contact kunt hebben met de meldkamer.
P2000 maakt gebruik van de frequentie 169,650 MHz.
Om met elkaar te kunnen communiceren heeft de politie een eigen netwerk, wat losstaat van andere netwerken als 4G. Dit netwerk heet C2000 en het heeft zo'n 360 zendmasten door heel Nederland staan. Iedere agent heeft een portofoon aan zijn kleding, meestal op zijn arm.
VHF laag (70-87 MHz): mobilofoons (voorheen politie) (NBFM) VHF hoog (117,975-137 MHz): civiele luchtvaartcommunicatie (AM) VHF hoog (137-156 MHz): radiozendamateurs, mobilofoons, portofoons (voorheen brandweer) (NBFM)
Nadat een smartphone (rechtmatig) is ontgrendeld heeft de politie in beginsel toegang tot alle informatie op het apparaat. De gemiddelde smartphone bevat informatie over locaties en bezigheden van een verdachte. Op die manier kan er een enorme hoeveelheid privégegevens worden uitgelezen.
Telefoongesprekken kunnen afgetapt worden door politie, het Openbaar Ministerie en de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Bij de meeste chatdiensten zoals WhatsApp en Signal kan dat niet. Er is geen wettelijke aftapbaarheidsverplichting voor de apps, bovendien is er praktisch gezien niet eens een ingang.
De politie speelt hier een belangrijke rol in. Telefoons aftappen of gesprekken afluisteren mag alleen als er sprake is van (verdenking van) een ernstig misdrijf en als de rechtsorde gevaar loopt. De periode mag niet langer dan vier weken duren en de rechter-commissaris moet er toestemming voor gegeven hebben.
De officier van justitie kan voor het onderzoek naar een misdrijf in bepaalde gevallen de politie opdracht geven om telefoongesprekken af te luisteren en op te nemen of ander elektronisch verkeer te onderscheppen (denk aan e-mail, sms, WhatsApp en Facebook Messenger).
Ook de berichten van WhatsApp, de meest gebruikte app om berichten te sturen, zijn versleuteld. De politie kan niet zomaar meelezen, zelfs eigenaar Facebook zelf kan dat niet.
Conclusie. De kans dat jouw mobieltje effectief afgeluisterd wordt, is behoorlijk klein – en zo niet onbestaande. Heel wat van de zaken die we hierboven beschreven hebben, kunnen ook andere oorzaken hebben – zoals interferentie of te veel bellen (batterij die snel leeg is / je batterij die warm aanvoelt, …).
De ambulancebemanning moet binnen 30 minuten ter plaatse te zijn. B1 rit - Planbare rit van patiënt die voor onderzoek of behandeling naar en van de ziekenhuizen gebracht moeten worden. Mogelijk is onderweg medische behandeling nodig. B2 rit - Planbare rit waarbij de patiënt geen medische behandeling nodig heeft.
Spoedeisende ambulancezorg
Bij een A2-urgentie is geen sprake van een levensbedreigende situatie, maar is wel spoed geboden: de ambulance dient zo snel mogelijk (maar uiterlijk binnen 30 minuten) ter plaatse te zijn. Er wordt dan geen gebruik gemaakt van zwaailichten en sirenes.
Een spoedrit is in opdracht van de meldkamer. Gezien de ernst van de melding dient de ambulance hierbij binnen 15 minuten (A1) dan wel 30 minuten (A2) ter plaatse te zijn. De meldkamer stelt de classificatie vast.
Prio (-1, -2 en -3)
Prio 2 is minder dringend maar er mogen eventueel signalen worden gevoerd en fietspaden en trottoirs worden gebruikt. Prio 3 is het minst ernstig; geen signalen en geen (aanvullende) voorrang op andere verkeersdeelnemers.
Het heeft weinig nut meer om na het vaststellen van het overlijden verder te Page 5 MP Code 20 Noodcentrale 112 Oost-Vlaanderen – Medische Directie rijden naar het niet dichtstbijzijnde maar meer aangewezen ziekenhuis (omdat er bv. hyperbare zuurstof, een cathlab of andere therapeutische middelen beschikbaar zijn).