De islam geeft echter aan dat er uitzonderingen zijn. De volgende groepen zijn niet verplicht te vasten: kinderen tot ze pubers zijn, vrouwen die menstrueren, zwanger zijn of borstvoeding geven, ouderen, (chronisch) zieken, reizigers, mensen die zware lichamelijke inspanning moeten leveren.
In principe moet elke moslim meedoen met de ramadan. Voor wie lichamelijk overlast kan hebben van het vasten, is er een uitzondering. Chronisch zieken, zwangere vrouwen en ouderen mogen de ramadan overslaan.
Na de Slag bij Badr werd aan moslims de plicht gegeven te vasten in de maand ramadan. Het vasten is in de Koran terug te vinden in Soera De Koe 183-185: O, gij gelovigen, het vasten is u voorgeschreven, zoals het degenen die vóór u waren was voorgeschreven, opdat gij vroom zult zijn.
Als je niet kan vasten mits een geldige reden, dien je een fidya te betalen. Voor elke gemiste vastendag voed je een behoeftige d.m.v. een betaling van een maaltijd per dag. Dit bedrag is vastgelegd op 7 euro door de Moslimexecutieve van België. Karama zet jouw fidya/kaffarah om in een maaltijd voor kansarmen.
Kinderen die nog niet in de puberteit zijn, zijn niet verplicht om te vasten. Volgens alle islamitische wetscholen (of richtingen) moet je volwassen zijn om mee te doen aan het vasten. Je kunt kinderen wel aanmoedigen om een paar dagen mee te vasten.
Wie vrijgesteld is of het vasten voortijdig doorbreekt, komt er wel niet zomaar vanaf. Per dag dat niet wordt deelgenomen aan de ramadan, moet een moslim een vergoeding betalen, in de vorm van een geldsom of door voedsel aan de armen te geven.
Is de ramadan schadelijk voor je gezondheid? 'Als je gezond bent, kan de ramadan geen kwaad. Doordat je 's avonds wel gewoon eet, krijg je voldoende voedingsstoffen binnen. Het enige nadeel is dat je je energiebalans in de war schopt.
Bijna vijf kilo in drie dagen tijd verliezen is toch echt wel serieus. Maar inmiddels zit het grootste gedeelte van het verloren gewicht er na 3 dagen weer aan.
Wat gebeurt er met het lichaam wanneer mensen vasten? Tijdens het vasten is ons lichaam bezig met het verwijderen van verschillende giftige stoffen. Daarnaast wordt ook het beschadigde weefsel vernieuwd. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het vasten het lichaam kan resetten, zodat het vet omzet in energie.
De islam geeft echter aan dat er uitzonderingen zijn. De volgende groepen zijn niet verplicht te vasten: kinderen tot ze pubers zijn, vrouwen die menstrueren, zwanger zijn of borstvoeding geven, ouderen, (chronisch) zieken, reizigers, mensen die zware lichamelijke inspanning moeten leveren.
God zegt namelijk in de koran, in hoofdstuk 2 vers 183: ''Ik heb voor jullie het vasten voorgeschreven zoals Ik het ook heb voorgeschreven voor degene voor jullie, opdat jullie Taqwa zullen bereiken''. Taqwa is dus een Arabisch woord en Arabische woorden kan je op heel veel manieren vertalen.
Als u ziek wordt, kunt u soms beter stoppen met de ramadan. Neem contact op met uw huisarts en bespreek samen of u kunt doorgaan met de ramadan. Mensen die ziek worden, mogen van de Koran stoppen met de ramadan. U kunt later de gemiste dagen inhalen.
Het vasten wordt gezien als vorm van zuivering van de ziel en het bedanken van Allah voor alles wat hij gegeven heeft. De ramadan leert mensen zelfdiscipline en moslims voelen en tonen verbondenheid met arme en hongerige mensen overal op de wereld. Op deze manier voel je hoe het is om geen eten te hebben.
Halal (Arabisch: حَلاَلْ: rein, toegestaan) is een islamitische term waarmee wordt aangegeven wat voor moslims toegestaan is. Het tegenovergestelde is in niet-juridische termen haram (Arabisch: حَرَامْ: onrein, verboden). Het gaat hierbij zowel om handelingen als producten.
Volgens Asrami staat er niets expliciet in de Koran over muziek, ook niet tijdens de ramadan. Wel zijn er theologische bronnen die ingaan op muziek in het algemeen. "Zo zijn er bronnen die aangeven dat naar de trommel luisteren oké is.'' Deze teksten bieden volgens haar ruimte voor interpretatie.
Enkele dagen vasten kan voor gezonde mensen weinig kwaad, op voorwaarde dat ze voldoende drinken. Maar langer dan één week (volledig) vasten, wordt sterk afgeraden.
Met intermittent fasting kun je afvallen, mits je in totaal minder calorieën met je voeding binnenkrijgt dan je verbruikt. Om de dag vasten leidt tot een groter gewichtsverlies dan periodiek vasten. Dit is vrij logisch omdat je met om de dag vasten meer dagen per week een lage energie inname hebt.
Na een vastenperiode heb je in de eerste instantie minder honger. Maar al snel werken de hormonen die de eetlust reguleren weer net als vroeger. De stofwisseling staat echter nog steeds in de spaarstand. Je eetlust zet je aan tot eten en dankzij de spaarstand blijven er calorieën over die als vet worden opgeslagen.
U wordt misselijk of bent niet fit. U krijgt hoofdpijn. Dat kan komen doordat u te weinig drinkt, weinig koolhydraten eet en minder koffie (cafeïne) drinkt. Als u opeens stopt met koffie of cola kunt u nerveus en snel boos worden.
"Wat we hebben ontdekt is dat tijdens het vasten de samenstelling van de darmbacteriën in de darmen verandert." En ook op andere delen van het lichaam heeft de vastenmaand een positief effect. "De lever functioneert beter, de bloedsuikerspiegel ziet er beter uit en je kunt gewicht verliezen."