De wet voorziet in twee vormen van onbetaald verlof waarop werknemers wettelijk recht hebben, namelijk ouderschapverlof en langdurend zorgverlof. Voor andere dan de hiervoor genoemde vormen van onbetaald verlof bestaat geen wettelijke basis. Over een sabbatical kun je zelf afspraken maken met je werknemer.
Onbetaald verlof kan altijd aangevraagd worden door een werknemer, maar er zijn ook redenen om dit te weigeren. De afspraken in een cao gaan voor op wat er wettelijk is vastgelegd.
Onbetaald verlof is geen recht, niet in hoofde van de werknemer, noch in hoofde van de werkgever. Dit betekent dat een werknemer onbetaald verlof mag vragen, maar de werkgever mag dit weigeren. Met andere woorden: de werknemer kan onbetaald verlof vragen, maar niet afdwingen. Het akkoord van de werkgever is nodig.
Onbetaald verlof als recht
Per aanvraag is er een minimumperiode van één maand. Daarnaast mag je vijf jaar halftijds of 1/5e onbetaald verlof nemen onder de leeftijd van 55 jaar en vanaf 55 jaar tot aan je pensioen.
Je krijgt gedurende die periode geen loon uitbetaald. Er zijn wettelijk alleen afspraken gemaakt over twee vormen van onbetaald verlof, namelijk ouderschapsverlof en langdurend zorgverlof. Over andere vormen van onbetaald verlof is wettelijk niks vastgesteld.
Er bestaat geen wettelijk recht over onbetaald verlof. Wel is het mogelijk dat er hierover in de cao afspraken zijn gemaakt. De werkgever mag het verlof weigeren, het is een gunst en géén recht van de werknemer. Bedenk wel dat het weigeren van het onbetaald verlof tot gevolg kan hebben dat de werknemer ontslag neemt.
Als u onbetaald verlof opneemt, daalt uw inkomen. Dit kan gevolgen hebben voor uw toeslagen en uitkeringen. En mogelijk ook voor uw pensioen en vakantiedagen.
Neen. Je hebt geen recht op onbetaald verlof of 'verlof zonder wedde'. Integendeel, als werknemer ben je contractueel verplicht het overeengekomen werk uit te voeren. Wettig afwezig ben je enkel als gevolg van onder andere arbeidsongeschiktheid, wettelijke feestdagen, jaarlijkse vakantie en tijdskrediet.
Regelgeving voor ontslag tijdens onbetaald verlof
Een medewerker kun je niet zomaar ontslaan tijdens de verlofperiode. De arbeidsovereenkomst loopt (in de meeste gevallen) gewoon door.
Tijdens onbetaald verlof heeft de werknemer in principe dezelfde bescherming tegen ontslag als tijdens regulier werk. Dit betekent dat de werkgever een goede reden moet hebben om de werknemer te ontslaan en dat het ontslag moet worden onderbouwd met bewijs.
In principe mogen al je werknemers een periode van onbetaald verlof aanvragen. Of je dit wel of niet mag weigeren, hangt af van de vraag waarom een werknemer een tijdje onbetaald vrij wil nemen.
Gedurende het onbetaald verlof blijft de Werknemer in dienst van de Werkgever, maar ontvangt geen salaris of vergoeding. b. De Werknemer heeft geen recht op vakantiedagen, bonus, of andere voordelen die normaal gesproken aan werknemers worden verstrekt.
Alle werknemers hebben volgens de wet recht op betaald verlof. Misschien heeft u recht op meer verlof. In uw cao of de bedrijfsregels kunnen hierover afspraken staan.
Als uw werknemer met onbetaald verlof gaat, blijft deze hetzelfde pensioen opbouwen. U moet dit onbetaalde verlof wel doorgeven.
Bijzonder verlof of buitengewoon verlof is bedoeld voor persoonlijke situaties.Denk daarbij aan een huwelijk, examen, begrafenis, doktersbezoek, huwelijksjubileum of je verhuizing.
Heb je dit jaar geen recht op vakantie omdat je het jaar ervoor niet gewerkt hebt? Bijvoorbeeld omdat je pas van school komt of werkloos was? Geen nood: dankzij aanvullende vakantie krijg je toch 4 weken betaalde vakantie.
Met ingang van de dag dat zijn onbetaald verlof eindigt, heeft hij mogelijk recht op een Ziektewet-uitkering. Onbetaald verlof in deeltijd is ook mogelijk. Als uw werknemer ziek wordt tijdens zijn deeltijdverlof, kunt u een Ziektewet-uitkering voor hem aanvragen over de uren dat hij werkt.
Aangezien er geen wettelijk recht bestaat voor de werknemer om onbetaald verlof te nemen voor een sabbatical, kan de werkgever besluiten een dergelijk verzoek niet in te willigen. Hou er wel rekening mee dat een afwijzingsbeslissing de relatie tussen de werkgever en de werknemer kan verslechteren.
Bij onbetaald verlof neemt de werknemer een periode verlof op waarin hij geen salaris ontvangt. In de periode dat de werknemer onbetaald verlof heeft, is hij niet verzekerd voor de Ziektewet en de WIA. Hij krijgt dus geen loon of uitkering wanneer hij tijdens het verlof ziek wordt of arbeidsongeschikt raakt.
Verschillende vormen van verlof helpen om de combinatie gezin-werk houdbaar te maken. Sta je voor een crisismoment dan kun je onder andere gebruik maken van het sociaal verlof.
Sociaal verlof is hetzelfde als familiaal verlof. Het is verlof dat je opneemt als je er moet zijn voor iemand in je directe omgeving. Het gaat dan om je partner of een familielid dat onder hetzelfde dak woont. Of om een (schoon)kind of (schoon)ouder dat al dan niet bij je in huis woont.
Wanneer je medewerker een aantal jaren werkt in je bedrijf, kan je deze belonen door extra vakantiedagen te geven. Er bestaat geen wettelijk kader rond verlofdagen voor anciënniteit. Er zijn wel verschillende paritair comités waarin dit is opgenomen, maar als werkgever heb je altijd het recht om meer dagen te schenken.
Als werkgever heb je het recht om een verlofaanvraag van jouw werknemer te weigeren. Die weigering moet je wel expliciet meedelen. Als je niet antwoordt op een tijdige verlofaanvraag, dan mag jouw werknemer uitgaan van het principe “zwijgen is instemmen”.
Heb je zelf je ontslag gegeven, zal die niet geschorst of verlengd worden, ook niet indien je gedurende deze periode ziek valt of nog verlofdagen opneemt. Heeft de werkgever echter het ontslag betekend, wordt de opzegtermijn wél geschorst tijdens bepaalde afwezigheden, waaronder ziekte en wettelijke vakantiedagen.
Doorbetaalde, uitbetaalde en onbetaalde vrije tijd
Werknemers die in 2016 60 jaar oud waren, hebben t/m 2021 recht op 10 doorbetaalde seniorendagen en 2 niet op te nemen maar uitbetaalde dagen. Vanaf 1 januari 2022 hebben ze alleen nog recht op 12 onbetaalde seniorendagen.