De eerste vermelding van aardappelpuree gaat terug tot de achttiende eeuwse Franse legerapotheker en agronoom Antoine-Augustin Parmentier. Hij liet legerkoks verschillende manieren uitzoeken om aardappels voor consumptie te bereiden.
Stamp de aardappelen fijn met de pureestamper (of pureeknijper). Voeg de melk en boter toe en roer luchtig door met een garde tot de boter helemaal gesmolten is. Breng op smaak met de nootmuskaat, peper en eventueel zout. variatietipJe kunt deze aardappelpuree ook met kaas maken.
Bij een pureestamper heeft het uiteinde kleine gaatjes. Door deze op de gekookte aardappels te drukken pers je deze door de stamper. Dit lijkt dus meer op pureren. Het resultaat is een smeuïge aardappelpuree.
HOE MAAK JE AARDAPPELPUREE MET GEDROOGD AARDAPPELPOEDER
Schep per persoon 1 lepel gedroogd aardappelpoeder in een pan, voeg 200 ml melk (op kamertemperatuur) toe en meng goed. Zet het vuur op, voeg zout toe en roer vaak, totdat het de gewenste dichtheid heeft bereikt.
Wat is de beste pureeknijper? De WMF Gourmet is een onze aanrader die je multifunctioneel kan inzetten al pureeknijper en aardappelpers. Goede bouwkwaliteit voor een degelijke prijs. Gaat met goed onderhoud (gewoon in de vaatwasser) erg lang mee.
Een pureeknijper is een handig hulpmiddel voor het maken van een smeuïge aardappelpuree. Je knijpt de gekookte aardappels door de kleine gaatjes waardoor je een heerlijk luchtige puree krijgt. Ideaal als je de puree van een aardappelstamper te grof vindt.
Aardappelpuree is een basisgerecht dat vooral bestaat uit gaargekookte aardappelen. De eerste vermelding van aardappelpuree gaat terug tot de achttiende eeuwse Franse legerapotheker en agronoom Antoine-Augustin Parmentier. Hij liet legerkoks verschillende manieren uitzoeken om aardappels voor consumptie te bereiden.
Aardappel(puree)poeder heeft een Tenminste Houdbaar Tot-datum (THT), maar is mits kurkdroog vrijwel onbeperkt houdbaar. Op aardappelprodukten uit de koeling staat een Te Gebruiken Tot-datum (TGT): mits gekoeld kun je ze tot dan veilig eten, daarna niet meer. Tenzij je ze meteen invriest.
1) Doe tussen de 350ml en 400ml water in een pan of waterkoker en breng dit aan de kook. Giet het water in een schaal of kom. 2) Voeg geleidelijk, al roerend met een garde, de inhoud van het zakje toe. Zout en boter toevoegen is niet nodig.
Als we stamppot of puree eten, gebruik ik altijd de deeghaken van de mixer om een ander snel door elkaar te krijgen. De deeghaken maken er geen 'pap' van, het blijft wat grof en binnen no-time klaar. De mixer is er natuurlijk niet voor bedoeld, maar het werkt wel!
Stampers worden gebruikt om puree te stampen van verschillende groenten zoals pompoenen voor soep, het maken van hummus, chili, of eiersalade maar meestal worden ze gebruikt voor het stampen van aardappelen, vandaar de naam.
"Niemand beveelt aan om dagelijks aardappelpuree te eten, zeker niet uit een pakje", zegt Foodwatch. De organisatie wijst erop dat de puree van Maggi ongezonde toevoegingen bevat zoals zout, vet, suikers en diverse toevoegingen.
Doordat het water met het zetmeel bindt ontstaat er een slijmerige structuur. Dit zorgt voor de zachtheid van de aardappel(puree). Zolang de celwanden niet helemaal kapot gaan, kunnen de slijmslierten niet samenklonteren tot grotere ballen (de behanglijmstructuur).
Puree op voorhand maken en daarna weer opwarmen is geen enkel probleem hoor. Er zijn verschillende manieren. Wat ik persoonlijk het makkelijkst vind is een beetje melk opwarmen in een steelpannetje en daar de koude puree bijdoen. Warm de puree op een zacht vuurtje voorzichtig op, en vergeet niet geregeld te roeren.
Puree kun je perfect in porties invriezen! Ook ontdooien en terug opwarmen gaat gemakkelijk. Haal de puree de avond voordien uit de diepvries en laat hem in de koelkast ontdooien.
Denk aan water in flessen of pakken, lang houdbare melk, havermout, pinda's, pasta of rijst en ingeblikte groente, fruit, bonen en vis. Voordeel van zo'n noodrantsoen is dat je er voedzame maaltijden mee kunt samenstellen die vrij goed smaken en bij je voorkeur passen.
De supermarkten hebben schappen vol groenten in blik, mede door de lange houdbaarheid. Altijd handig dus om een aantal blikjes bonen in huis te hebben. Gedistilleerde drank zoals wodka, rum, gin, whiskey en tequila blijft in de eeuwigheid houdbaar. Ook als de fles al geopend is geweest.
In Oost-Vlaanderen spreekt men van "toatjespap" of "tatjespap", in West-Vlaanderen zijn het "stovers" of "stampers". Hoe je ze ook noemt: het is karnemelkpuree met beurre noisette. Calorierijk maar o zo lekker met een gepocheerd eitje en grijze garnalen. Geef er ook veldsla met lookvinaigrette bij.
Wat zijn aardappelvlokken? Een versnipperd eindproduct, gemaakt van aardappelpuree, met zorg gedroogd in trommeldrogers. We zetten kleine snippers, restanten en hele aardappelen om in producten met toegevoegde waarde!
De beste stamper hebben een stempeld oppervlak gemaakt van roestvrij staal, dat gemakkelijk schoon te maken en ook zeer duurzaam is. Het handvat is gemaakt van plastic of roestvrij staal en voelt comfortabel in de hand.
Gebruik hiervoor een foodprocessor of een blender.
Pureer de groente in gedeelten, voeg eventueel een beetje water toe om een zo glad mogelijke puree te krijgen.
Zijn de aardappelen heel waterig? Dan kun je maizena of instant aardappelpuree gebruiken om de juiste structuur te krijgen. Voeg dit telkens met een halve theelepel toe om de puree te laten indikken tot de gewenste consistentie.
Verwarm de melk en boter in een pan. Pureer de aardappels met een pureeknijper of stamper, en voeg de gepureerde aardappels toe aan de warme melk en boter. Roer goed en breng op smaak met peper en zout.