De Engelse taal gebruikt het Latijnse alfabet en bestaat uit 26 letters.
Moderne letteres als G, J, U, W, Y en Z waren in het begin nog niet aanwezig in het Latijnse alfabet. In de loop der jaren voegden mensen steeds meer letters toe aan het Latijnse alfabet, waardoor de huidige stand van 26 letters werd bereikt. De 'Y' en 'Z' werden toegevoegd om Griekse woorden weer te geven.
x, ypsilon, ij, z. Hoeveel letters telt ons alfabet? Dat weet je vast meteen: 26.
Slechte Grappen XL on Twitter: "Hoeveel letters heefthet alfabet? 23 want KLM is weggevlogen. #SG" / Twitter.
De letter U is de 21ste letter in het moderne Latijnse alfabet en de vijfde klinker.
Guinness World Records noemt het Khmer, dat in Cambodja gebruikt wordt en 74 tekens kent, maar het sinds 1821 gebruikte Cherokee-alfabet kent zelfs 85 tekens.
De fi, of phi, (hoofdletter Φ, kleine letter φ of ϕ, Oudgrieks: φῖ) is de 21e letter van het Griekse alfabet.
De ij bestaat dus historisch gezien uit twee letters en dat gegeven speelt nog altijd een rol bij het alfabetiseren van woorden. Er is geen aparte plek voor de ij in ons alfabet. Dat neemt overigens niet weg dat de ij wel vaak als één letter wordt beschouwd.
De letters van het alfabet zijn: A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, X, Y, Z.
Op een steen van ongeveer negen centimeter breed is het oudste alfabet ter wereld aangetroffen, afkomstig uit de 15e eeuw voor christus. Het halaham - wat de Arabische variant is van ons ABC - lag aan de basis van het oud-Arabische alfabet. Niet alleen een bijzonder wetenschappelijke vondst, maar ook Nederlands succes.
Het Latijnse alfabet, zoals gebruikt voor het Nederlands, kent 26 letters, waarvan er 6 worden gebruikt voor klinkers (vocaal; a, e, i, o, u en y) en 21 voor medeklinkers (de y wordt zowel als klinker als medeklinker gebruikt). De tekens van een alfabet kennen een vaste volgorde.
De Griekse taal wordt geschreven in het Griekse alfabet (Nieuwgrieks: Ελληνικό αλφάβητο, ellinikó alfávito). Dit alfabet is in de oudheid (rond de 9e eeuw v. Chr.) ontwikkeld uit het Fenicische alfabet en bestaat uit 24 letters.
Het Russische alfabet telt 33 letters. Dit alfabet bestaat sinds de 10de eeuw en is gebaseerd op het glagolitisch, ontworpen door de monniken Kyrill en Methodius. Vandaar de naam van het alfabet: Cyrillisch.
Bij het mondeling spellen van een woord wordt de letter 'Griekse ij', 'i-grec' of 'ypsilon' genoemd. De losse letter Y wordt door Nederlanders meestal uitgesproken als de tweeklank ij, bijvoorbeeld in de samengestelde woorden Y-chromosoom en y-as en ook bij het opnoemen van de letterreeks xyz.
De letter Y (y) is de vijfentwintigste letter uit het moderne Nederlandse alfabet. In het Nederlands wordt de letter onder andere i-grec, Griekse ij en ypsilon genoemd. Volgens Van Dale is de juiste naam i-grec.
Omdat de letter werd overgenomen door de Romeinen uit het Griekse alfabet. De 'y' (of ypsilon) gaf een Griekse klank weer die het Latijn niet kende. Vermoedelijk klonk de letter als onze 'uu'. De letter 'y' werd door de Romeinen gebruikt om Griekse leenwoorden te schrijven waarin hij voorkwam.
De lettercombinatie ei noemen we ook wel de korte ei. Als er over de lange ij wordt gesproken, dan wordt de lettercombinatie ij bedoeld. Sterke werkwoorden met een ij/ei-klank in het woord worden meestal geschreven met de lange ij.
Klinkers zijn de klanken die gespeld worden met de lettertekens a, e, i, o en u, en de combinaties daarvan die geen tweeklank vormen. Ook de y is een klinker als die de klank /i/ weergeeft.
De ij en de y hebben een geheel verschillende geschiedenis: de ij, die van oudsher in het Nederlands voorkomt, is oorspronkelijk een verlengde i (zie ook hier). De y komt vrijwel alleen voor in leenwoorden als hypothese en baby. De ij zit niet in het alfabet, de y wel.
In de wiskunde is de hoofdletter Σ het sommatieteken: het symbool voor een som van gelijksoortige termen. De kleine letter σ geeft vaak aan dat een bekend "eindig" begrip wordt veralgemeend of versterkt tot een aftelbaar oneindige variant van dat begrip.
Een Spiritus lenis geeft aan dat er een zachte 'h' wordt uitgesproken. Deze is echter praktisch niet hoorbaar. De Spiritus asper geeft aan dat er een duidelijk hoorbare 'h' aan het begin van het woord wordt uitgesproken. De jota subscriptum is een jota die alleen voorkomt na de lange klinkers α, η, ω.