Iedere onderneming die 20 of meer werknemers tewerkstelt, heeft een interne preventieadviseur nodig. Die persoon werkt binnen de interne dienst voor preventie en bescherming op het werk (IDPBW) en moet een specifieke opleiding gevolgd hebben in functie van: het aantal werknemers binnen het bedrijf.
Een preventieadviseur mag geen werknemers- noch werkgeversafgevaardigde zijn. Bovendien moet hij zijn taken in alle neutraliteit kunnen uitoefenen.
Er is ten minste één preventieadviseur per afdeling en één voor het geheel.
De interne preventieadviseur in je onderneming analyseert risico's en adviseert over preventieve maatregelen. Het is de sleutelfiguur op het gebied van veiligheid, gezondheid en welzijn op de werkvloer.
De preventieadviseur wordt benoemd door de werkgever en in overleg met het CPBW. Aangezien hij zijn taken in volledige onafhankelijkheid moet uitvoeren, kan hij geen lid zijn van het lijnmanagement (werkgeversvertegenwoordiger) en geen vakbondsfunctie binnen de onderneming uitoefenen (werknemersvertegenwoordiger).
Iedere onderneming die 20 of meer werknemers tewerkstelt, heeft een interne preventieadviseur nodig.
Een preventie-eenheid, zoals bedoeld in artikel II. 3-17, §1 van de codex, bedraagt 186,51 EUR. De prestaties in het kader van de opdrachten inzake risicobeheer, zoals bedoeld in artikel II. 3-19, §1 van de codex, worden aangerekend aan 142,99 EUR per gepresteerd uur met toepassing van de wegingsfactoren.
Voor zijn opdrachten als preventieadviseur behoort hij niet tot de hiërarchische lijn, voor zijn opdrachten als HR-manager wel. Een leidinggevende kan GEEN preventieadviseur psychosociale zijn, maar kan wel bijvoorbeeld preventieadviseur arbeidsveiligheid of arbeidsgeneeskunde zijn.
Er worden verschillende specialisatiemodules ingericht voor preventieadviseurs-arbeidsveiligheid: niveau I (280 uren) en niveau II (90 uren).
Een preventieadviseur is een wettelijk verplichte functie in een Belgische onderneming. Deze functie kan bekleed worden door een interne adviseur, maar u kunt evenzeer een externe preventieadviseur aanstellen.
De preventieadviseur kan er evenwel voor kiezen om de basisopleiding preventieadviseur niveau 3 te volgen. Bedrijven uit groep B hebben minstens een preventieadviseur 'niveau 2' nodig.Voor bedrijven uit groep A is een preventieadviseur 'niveau 1' nodig.
Zodra u één medewerker in dienst hebt – ook al werkt die niet fulltime – bent u wettelijk verplicht om zich aan te sluiten bij een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk. Als werkgever draagt u immers de verantwoordelijkheid om te waken over het welzijn van uw personeel.
De basisopleiding duurt in totaal 120 u gespreid over 20 dagen.De specialisatiemodule preventieadviseur niveau 2 duurt in totaal 90 u gespreid over 15 dagen. Je kan pas starten aan de specialisatiemodule na het slagen voor de basismodule.
De preventieadviseur adviseert over het welzijnsbeleid en helpt alle partijen bij de toepassing van de welzijnswet. Een preventieadviseur is belast met specifieke taken. Aangezien de preventieadviseur zijn functie in volledige onafhankelijkheid moet kunnen uitoefenen, is hij beschermd tegen ontslag.
Postgraduaat preventieadviseur
Het postgraduaat in de preventieadviseur niveau 1 is een opleiding tot preventieadviseur die voldoet aan de wettelijke vereisten volgens de codex over het welzijn op het werk.
De werkgever kan de preventieadviseur zonder voorafgaand akkoord van het Comité voor Bescherming en Preventie op het Werk - of van het adviescomité als het om een externe dienst gaat - niet ontslaan.
preventieadviseur niveau 1: deze preventieadviseurs hebben het hoogste niveau van opleiding en expertise bereikt.
Onderstaande personen komen niet in aanmerking: de werkgever zelf. leidinggevend personeel (enkel de twee hoogste rangen zijn uitgesloten) de preventieadviseur-arbeidsgeneesheer.
Preventieadviseur is een beroep waarvoor werkgevers moeilijk kandidaten vinden om volgende redenen: Kwantitatieve: er zijn te weinig kandidaten voor dit beroep. Dit is een knelpuntberoep.
Tijdens de opleiding preventieadviseur niveau 3 krijg je een stevige basis aangeleerd om je taak als preventieadviseur, in een bedrijf met een laag veiligheidsrisico, adequaat uit te voeren. Denk hierbij aan arbeidsveiligheid, ergonomie, hygiëne, gezondheid, risicoanalyse en eerste hulp.
Tijdens de opleiding preventieadviseur niveau 2: krijg je de bouwstenen aangereikt om een preventiebeleid uit te bouwen. leer je welke risico's er zijn (machines, elektriciteit, brand, gevaarlijke stoffen, psychosociale risico's, ergonomische en gezondheidsrisico's …) en hoe je een risicoanalyse moet uitvoeren.
het aantal werknemers te vermenigvuldigen met het tarief dat moet worden betaald door de werkgever op grond van de tariefgroep waartoe deze werkgever behoort) wordt dus omgezet in preventie-eenheden (waarbij 1 preventie-eenheid 150 euro bedraagt). Hiervan kan niet afgeweken worden.
Als preventieadviseur draag je een grote verantwoordelijkheid wat de veiligheid op de werkvloer betreft. Hierbij komt behoorlijk wat kijken, zoals het aangeven van risicoanalyses, het geven van veiligheidsadvies, het rapporteren van arbeidsongevallen en beroepsziekten, het opmaken van verslagen, en ga zo maar door.
Een Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk bestaat uit de afdelingen risicobeheersing en medisch toezicht. Risicobeheersing: preventieadviseurs die zich bezighouden met arbeidsveiligheid, ergonomie, arbeidshygiëne en psychosociale aspecten (zoals geweld, stress, pesterijen en ongewenste intimiteiten).