Waar komt sushi vandaan? Sushi is een Japans gerecht dat zijn oorsprong in China vindt. Daar pekelden ze voedsel om het langer te bewaren. Slim, vonden de Japanners en ze begonnen in de 15de eeuw met 'Namanare-zushi': vis en rijst in een vat onder druk laten fermenteren.
De oorsprong van sushi gaat terug tot het oude Japan; echter is de inspiratie voor sushi niet Japans. Sushi zoals we die nu kennen is gebaseerd op de Chinese methode om vis in gefermenteerde rijst te conserveren. In de 8e eeuw begonnen de Japanners deze methode te gebruiken om vis te conserveren, maar zonder rijst.
Japan als bakermat van de moderne sushi
Sushi startte in Japan ooit als street food, maar werd dankzij de rijke variatie aan vis in met name de baai van Tokio gecombineerd met de ambachtelijk georiënteerde houding van de Japanners een echte delicatesse.
Als eilandnatie heeft 'het land van de rijzende zon' altijd een sterke band met de oceaan gehad, waardoor vis een belangrijk deel van het Japanse dieet is geworden. Sushi ontstond dan ook als een logische manier om van al die verse vis en zeevruchten te genieten.
De Oorsprong van Sushi
Sushi vindt zijn oorsprong in Japan, waar het al eeuwenlang een integraal onderdeel is van de culinaire traditie. Het woord “sushi” verwijst eigenlijk naar de met azijn gekruide rijst die wordt gebruikt als basis voor dit gerecht.
Om rauwe vis te conserveren, werd de allereerste sushi in Zuidoost-Azië gemaakt. De narezushi was de eerste versie van sushi. Hierbij werd rauwe vis gezouten en vervolgens in gefermenteerde rijstvaten gedaan . Hierdoor kon de vis fermenteren.
Goede Sushi vereist de meest verse zeevruchten, die vaak dagelijks vers moeten worden ingevlogen. Uiteraard kunnen hierdoor de kosten stijgen. Daarbij gaat het bij goede sushi vaak ook om speciale ingrediënten. Bepaalde vissoorten, zoals blauwvintonijn of uni (zee-egel), zijn zeldzaam en niet makkelijk te vangen.
Narezushi was voornamelijk een manier om voedsel te conserveren , en elke Japanse regio ontwikkelde zijn eigen versie. In die tijd werd sushi gegeten tijdens feestdagen en festivals, en was het ook een integraal onderdeel van de viering.
Waarom sushi gezond is
Zeewier is rijk aan ijzer, kalk, jodium, vitamines en mineralen. Het bevordert bovendien een gezonde spijsvertering. In rauwe vis zitten ook veel mineralen. Daarnaast bevat vis belangrijke B-vitamines en goed verteerbaar eiwit.
Gember wordt bij sushi gegeten om de smaak te neutraliseren. Wacht dus met het eten van gember tot je mond weer helemaal leeg is. Zo kun je ten volle genieten van het volgende stukje, dat misschien heel anders zal smaken.
Wil je sushi eten als complete maaltijd, houd dan rekening met gemiddeld 12 tot 18 stuks per persoon. Voor de lunch kan je ongeveer 8 tot 12 stuks aanhouden. Kies je voor Temaki sushi, dan volstaan 4 tot 6 stuks per persoon. Maar eet vooral de hoeveelheid waar jij je goed bij voelt.
In Japan wordt een breed scala aan vis en zeevruchten gebruikt voor sushi, waaronder tonijn, zalm, geelstaart, tong, baars, garnaal, paling en rode zeebrasem. Deze vissoorten worden vaak rauw of gegrild geserveerd, afhankelijk van de sushi-variant.
Sushi is tegenwoordig ook steeds populairder in China , met meer dan 11.000 sushirestaurants alleen al in Shanghai. Maar de sushi die je in China vindt, is meestal de Japanse stijl in plaats van de oude Chinese sushi. Dus terwijl de Chinezen oorspronkelijk het idee van vis en rijst hebben uitgevonden, hebben de Japanners sushi wereldwijd echt populair gemaakt.
Tegenwoordig wordt sushi vooral geassocieerd met de Japanse cultuur , hoewel de vele variaties van sushi eigenlijk terug te voeren zijn op talloze landen en culturen, waaronder Japans, Koreaans en Chinees.
Sushi: Sushi betekent, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niet rauwe vis maar azijnrijst. Nori: Dit is geroosterd zeewier, bedoeld om de vis en rijst samen te binden. Temaki: Deze sushisoort staat ook wel bekend als de 'handrol'.
Omega-3 vetzuren: Nori bevat aanzienlijke hoeveelheden omega-3 vetzuren, zoals alpha-linoleenzuur (ALA). Omega-3 vetzuren dragen bij aan een gezonde hartfunctie en kunnen ontstekingsremmende voordelen bieden.
'We zien veel goeie dingen in sushi: vis is een bron van omega 3-vetzuren, in de rijst en groenten zitten vezels, vitaminen en mineralen. Als we dat vergelijken met een pakje friet, komt de sushi er wel beter uit.
In zeewier en gember zit bijvoorbeeld een belangrijk mineraal en de variatie tussen de verschillende vis geeft veel gezonde stofjes af in je lichaam. Je kan sushi dus beter eten dan drie keer per week pizza of een hamburgermenu. Zolang het maar in mate gebeurd, zit je met sushi wel goed!
De Tsumoto-methode is niet de gebruikelijke manier om sushi te bereiden. Het is een zorgvuldig ontworpen techniek die begint met een essentiële stap: het verwijderen van bloed. Bij de traditionele bereiding van sushi wordt, ondanks dat visbloed stoffen bevat die ongewenste geuren creëren, slechts ongeveer 50% van dit ongewenste bloed verwijderd.
Ten eerste draait sushi om verse ingrediënten . De vis is altijd erg vers en de rijst wordt gemaakt met speciaal geselecteerd water om het de perfecte smaak en textuur te geven. Ten tweede zijn sushichefs echte kunstenaars. Ze kunnen geweldige rollen en presentaties creëren die zowel mooi als smakelijk zijn.
Waar komt sushi vandaan? Sushi is een Japans gerecht dat zijn oorsprong in China vindt. Daar pekelden ze voedsel om het langer te bewaren. Slim, vonden de Japanners en ze begonnen in de 15de eeuw met 'Namanare-zushi': vis en rijst in een vat onder druk laten fermenteren.
Sushi en sashimi consumptie verscheen voor het eerst in Japan nadat rauwe vis werd gegeten in China. In de Japanse Heian Periode (794 - 1185 CE) verschijnen de eerste schriftelijke verslagen over het eten van ingelegde vis.
Het duurste exemplaar ging zaterdag naar Kiyoshi Kimura, baas van de restaurantketen Sushi Zanmai. Hij tekende ook al voor het vorige record in 2013 en legde ditmaal zo'n 2,7 miljoen euro voor de vis neer. De tonijn zal vandaag nog versneden worden en verkocht worden als sushi.
Het inkopen van premium ingrediënten is de belangrijkste uitgave voor het runnen van een omakase maaltijd. Dit betekent dat er ingrediënten van over het hele land geïmporteerd moeten worden, zoals junmai sake uit Kagoshima om garnalen in te weken of vette tonijn uit Hokkaido.
Terwijl sushirollen en nigiri weinig calorieën bevatten, bevat sashimi nog minder calorieën. Dus ook goed om te eten als je echt probeert je calorie-inname te verminderen. Sushi is een geweldig voedingsmiddel om te eten als je probeert af te vallen, maar je kunt ook gezond aankomen met sushi als onderdeel van je dieet.