Al sinds zijn derde levensjaar had de 7-jarige Ravindranath uit de Indiase plaats Chennai last van zijn kaak. Toen het hem kort geleden te veel werd, bleek het om niet zomaar een kwaaltje te gaan: liefst 526 overtallige tanden zaten opgehoopt in de mond van de jongen.
Een slak kan meer dan 25.000 tanden hebben en de haai heeft er maar 3000. De tong van een slak is bedekt met heel veel kleine tandjes. Net een zaag! Hiermee schraapt hij heel kleine stukjes van de blaadjes af.
- Van alle dieren hebben naaktslakken de meeste tanden. Sommige soorten kunnen tot 750.000 tanden hebben.
De winnaar is de… narwal! Deze walvis heeft één slagtand die wel drie meter lang kan worden. Met het ding kan de narwal voelen.
De 'echte' gaviaal heeft in beginsel altijd meer dan 100 tanden.
Varkens zijn sociale en intelligente dieren. Ze worden vaak in één adem genoemd met slimme dieren als mensapen en dolfijnen. Uit verschillende studies blijkt dat hun cognitieve vaardigheden te vergelijken zijn met die van kinderen van rond de vier jaar.
Gewervelde dieren zoals honden, katten, vissen en vogels hebben bijvoorbeeld hersenen, maar ook krabben, insecten en inktvissen. Dieren zoals ringwormen, slakken, sponzen, anemonen en kwallen hebben geen hersenen. De grote hersenen Het grootste deel van onze hersenen noemen we (niet verrassend) de grote hersenen.
Tot de tandarmen behoren miereneters, gordeldieren en luiaards. Gordeldieren en luiaards hebben weinig tanden, miereneters zelfs helemaal geen.
Het beestje heeft een lange tong met daarop honderden kleine tandjes waarmee hij over de rotsen schraapt om aan zijn maaltje te komen.
Maar onze ergste vijand – en 's werelds gevaarlijkste dier – is de mug. De kleine bloedzuiger brengt elk jaar ziekten over op honderden miljoenen mensen en ongeveer 1 miljoen mensen sterven daaraan. De mug is dan ook het dier dat wereldwijd de meeste mensen doodt.
Nigersaurus was een herbivoor met een zeer uitzonderlijk brede bek, waar, inclusief vervangingstanden, ook nog eens vijfhonderd tot zeshonderd tanden in stonden.
Hij heeft drie harten, acht poten, en hersenen die over het hele lichaam zijn verspreid. Hij is buitengewoon goed in verstoppertje spelen: kan moeiteloos zeeslangen, platvissen, koraalduivels, ...
Haaien hebben geen tong waarmee ze hun prooi naar binnen kunnen werken, dus schudden sommige soorten met hun schouders om het voedsel richting hun maag te dirigeren.
De meeste krokodilachtigen hebben ongeveer 66 tot 84 tanden.
De bek van de slak zit aan de onderkant. Op de tong zitten allemaal harde puntjes, waardoor de tong als een kaasrasp werkt. De slak kauwt zijn eten niet maar raspt het fijn.
De dieren eten wel grotere zeedieren, zoals zeeleeuwen, zeehonden, kleine walvissen, zeeschildpadden en dode dieren. Witte haaien hebben ongeveer 300 gekartelde tanden die in rijtjes achter elkaar staan, maar ze kauwen hun eten niet. Ze zijn één van de weinige vissen die geur gebruiken om hun prooi te vinden.
Slakken daarentegen zijn wel traag, maar beschikken ook over hersenen en zelfs over een kortetermijngeheugen. Onderzoekers die willen begrijpen hoe de geheugenfunctie werkt, gebruiken zeeslakken soms als proefdieren. Slakken reageren op pijnprikkels en onthouden dit een tijdje.
Op de kop zijn de twee gesteelde ogen zichtbaar, de steeltjes worden tentakels genoemd. Lang niet alle slakken hebben echter ogen, de soorten die ze wel hebben kunnen alleen lichtverschuivingen waarnemen.
Een slak kan zelfs heel goed ruiken. Ook al heeft een slak geen neus. Een slak ademt door zijn hele huid, maar ruikt via een soort gat halverwege zijn lichaam. Ondanks dat slakken geen neus hebben, ruiken ze wel.
Ja, maar er zijn ook verschillen. Tanden en kiezen van mensen bestaan uit tandbeen en tandglazuur. Het tandbeen is het binnenste gedeelte van de tand.
Een olifant wisselt maar liefst 7 keer zijn gebit. Krokodillen wisselen nog vaker hun tanden: bij sommige tanden komt zelfs drie keer per jaar een nieuwe tand door.
Wist je dat tandglazuur de hardste substantie is in het hele menselijke lichaam? Het is waar, en het is een van de redenen waarom tandheelkundige gegevens vaak worden gebruikt in forensische zaken. Tanden zitten vol met een dichte hoeveelheid hydroxyapatietkristallen, waardoor ze zelfs sterker zijn dan menselijk bot.
(de meeste vissen dan) een veelheid van geluiden kunnen produceren om met elkaar te communiceren. Ze kunnen kreunen, grommen, kwaken, donderen, sissen, fluiten, schreeuwen en huilen.
Een nieuwe studie van de University of Liverpool komt tot de conclusie dat de veel gehoorde uitspraak van vissers dat "vissen geen pijn voelen", niet klopt. Vissen voelen hoogstwaarschijnlijk wel pijn, en dat op een gelijkaardige manier als zoogdieren en dus ook mensen, zegt de studie.
Zeedieren kunnen in de donkere, troebele onderwaterwereld nauwelijks op hun zicht afgaan, en dus kunnen zij over het algemeen uitstekend horen. Vissen, bijvoorbeeld, detecteren moeiteloos alle geluiden met een frequentie tussen dertig en vijfhonderd Hertz.