In volume gegeten ijs wordt de ranglijst aangevoerd door de Verenigde Staten met 17 liter per persoon, gevolgd door Australië met 10,3 liter, Noorwegen met 10,2, Zweden met 8 en Denemarken met 7 liter per persoon.
In Nieuw-Zeeland wordt het meeste ijs ter wereld gegeten. Mensen eten daar maar liefst meer dan 28 liter ijs per persoon per jaar! Na Nieuw-Zeeland volgt Amerika, met maar liefst 22 liter per jaar.
De Raket is al jaren het meest verkochte ijsje van Nederland. Jaarlijks worden er in Nederland 55 miljoen Magnum-ijsjes gegeten. Wanneer je die achter elkaar legt, vormt dat een lijn van 9.000 km. Het ijsje dat het meest wordt gegeten, blijft de Raket.
De allereerste ijssoorten voor consumtie waren bevroren vruchten of sneeuw uit de bergen dat vermengd werd met vruchtensappen of honing. Deze vorm van ijs verscheen rond 500 voor Christus.
Geschiedenis. Chinezen waren de eersten die ijs maakten. Marco Polo bracht het recept mee naar Italië. Echter in Italië was ijs al eerder bekend geworden, want voordat Marco Polo China bezocht, stuurde keizer Caesar zijn slaven de bergen in om ijs te halen waarmee ze vruchtensappen konden koelen en bevriezen.
Ben wilde het bedrijf “Josephine's Flying Machine” noemen, maar Jerry vond dat maar niets. De eerste pints ijs waren in de smaken Oreo Mint, French Vanilla, Chocolate Fudge, Wild Blueberry, Mocha Walnut, Maple Walnut, Honey Coffee en Honey Orange. Helaas hebben geen van de 8 originele smaken het overleefd.
Vanille. Het zal je vast niet verbazen dat vanille-ijs nog steeds het meest verkochte ijs is in België. Net als in de meeste Europese landen en een groot deel van de wereld trouwens. Melk, room, suiker, eidooiers en (echte of synthetische) vanille zijn de basisingrediënten.
Wanneer Nederlanders voor een bolletje roomijs kiezen, komt hun liefde voor chocolade naar boven. Chocolade ijs is namelijk de ultieme favoriet, gevolgd door stracciatella. Op de derde plaats staat een populaire nieuwkomer, namelijk Oreo. Het liefst eten Nederlanders hun ijs van een hoorntje, zonder verdere toppings.
Flash Dagelijkse Kost Duurste ijsje ter wereld: €5.890
De combinatie van een extreem zeldzame truffel, een scheutje truffelolie, parmezaanse kaas en bladgoud levert het Japanse ijsmerk Cellato de Guinness World Records-titel op van duurste ijsje ter wereld.
Het ijsje is niet op een bepaalde datum ontstaan of ontdekt. Door de geschiedenis heen evolueerde het van een culinair luxeproduct voor de hogere klasse tot een lekkernij voor iedereen. Er wordt beweerd dat de Romeinse keizer Nero (37-68 A.D.) al verlekkerd was op een mengsel van wijn, honing en ijs.
Waterijs, zoals een raket, is de verstandigste keuze. Een waterijsje bevat ongeveer 50 calorieën per ijsje. Sorbetijs komt hierna: 2 bolletjes sorbetijs bevatten ongeveer 90 calorieën (zonder hoorntje).
De prijs van één bolletje ijs loopt per salon flink uiteen: van een bescheiden €0,90 tot een luxueuze €3. Wel zijn dit uitzonderingen: de meeste ijsbolletjes worden aangeboden tussen €1,40 en €2,20, aldus het onderzoek.
Een softijsje van 75 gram bevat namelijk 154 kcal en een bolletje roomijs 102 kcal. Dat lijkt dus een betere keuze, maar een bol roomijs is slechts 50 gram, dus 75 gram roomijs bevat ook 153 kcal. Ga je vaak voor 2 bollen? Dan is softijs dus wel net een betere keuze op de calorieënteller.
Af en toe een ijsje eten kan geen kwaad, het past zelfs in een gezond eetpatroon. "Er is wel verschil in welke soort je kiest, de ene soort bevat meer calorieën, suiker of vet dan de andere", zegt Jasper de Vries van het Voedingscentrum.
Vaak wordt ijs gezien als een traktatie die je jezelf niet elke dag kan veroorloven. Maar wist je dat er juist ook (gezondheids)voordelen zitten aan het eten van ijs? Er zijn genoeg redenen om jezelf wat vaker te trakteren op een heerlijk bolletje ijs. De Dames van Akkerlust vertellen je graag meer!
Er werd geëxperimenteerd met verschillende hoeveelheden van water en suiker, het al dan niet toevoegen van melk, room of eierdooiers en tal van smaken. Vaak terugkerende smaakgevers waren fleur d'oranger (oranjebloesemwater) en diverse soorten specerijen, kruiden, fruit en bloemextracten.
,,In de zomerperiode zijn vooral de verfrissende ijsjes favoriet”, ziet Den Bieman. Raket, Magnum Almond, Cornetto Classico, Magnum Classico, Festini Peer en Calippo vormen de top zes van meest verkochte ijsjes bij Unilever. ,,Maar ook bijvoorbeeld Solero of een Swirl met softijs en vers fruit zijn populair.
Een ijsje op zijn tijd past in een gezonde leefstijl, maar het is wel opletten! Sommige ijsjes bevatten namelijk heel veel calorieën. Er is een groot verschil in de hoeveelheid calorieën, vet en suiker tussen verschillende ijssoorten. Daarom is het ene ijsje een betere keuze dan het andere ijsje.
Prijs van een bolletje ijs in Nederland
Waar de ene zaak een bescheiden 90 eurocent voor een bolletje koude lekkernij vraagt, kom je ook luxueuze bollen van 3 euro tegen. De meeste ijsbolletjes worden echter tussen de 1,40 en 2,20 euro aan de man gebracht.
Ola is een Unilevermerk van consumptie-ijs sinds 1960. Op 3 februari 1956 werd het bedrijf opgericht in België. De naam Ola is afgeleid van het margarinemerk Hola. In België en Nederland zijn de Cornetto, Magnum, Raket en Schatkist bekende ijsjes van Ola.
Zo wordt het wereldberoemde ijsmerk in Portugal Olá genoemd, Streets in Australië en Kibon in Brazilië en Argentinië. Het is de missie van OLA om zo veel mogelijk mensen een glimlach te bezorgen. Het uiteenlopende assortiment OLA-ijs is duidelijk te herkennen aan het rood-witte hart-logo.
Unilever introduceerde de Magnum als tussendoortje. Dit concept werkte en daarmee zette het bedrijf een trend. Daarna is het ijsje kleiner geworden tot de huidige 79 gram. Het ijsje is in Denemarken ontwikkeld in de jaren 1980 door Mogens Vigh-Larsen voor het bedrijf Friska in Arhus.
Het lekkerste ijsje van Nederland vind je in Castricum: De Roset is 'kersenkoning' Uit tientallen inzendingen uit het hele land heeft de strenge jury van het Zaanse Patisserie College het ijs van Vince Spijkerman van banketbakkerij De Roset in Castricum gekozen als allerlekkerste.
De Magnum Almond wordt met 10 ml verkleind tot 100 ml, de Classic-versie gaat van 120 naar 110 ml.
De Utrechtse ijsmaker Roberto Coletti van ijssalon Roberto Gelato heeft gisteren in Italië op een belangrijke ijsbeurs de Coppa d'Oro gewonnen voor het beste vanille-roomijs. Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten .