Het big five persoonlijkheidsmodel l van de vijf fundamentele persoonlijkheidstrekken is een theorie die oorspronkelijk in 1949 is ontwikkeld door D.W.Fiske en later verder werd uitgewerkt door andere onderzoekers, waaronder Norman (1967), Smith (1967), Goldberg (1981), en McCrae & Costa (1987).
Het zijn namelijk de vijf gevaarlijkste dieren om te bejagen op het Afrikaanse continent. Waar andere dieren proberen te vluchten als ze zijn aangeschoten, kiest elk van de bovengenoemde dieren voor de aanval. Vandaar dat jagers in Afrika al heel lang geleden deze dieren tot de 'Big Five' hebben bekroond.
De term grote 5 slaat in dit verband niet op het grootste of gevaarlijkste dier. Het nijlpaard bijvoorbeeld is groter dan de leeuw en wordt als gevaarlijker dan de buffel beschouwd. Tegenwoordig wordt de term in dit verband nog veel gebruikt door toeristen in Afrika op zoek naar de vijf op safari.
De buffel is het meest gevaarlijke dier van de big 5. Hij staat bekend als onvoorspelbaar. Hij blijkt het vaak op jagers gemunt te hebben. Als er een troep van een paar honderd buffels door Afrika loopt, loopt daar soms een hele grote stier 500 meter achteraan.
De vijf persoonlijkheidskenmerken uit de Big Five persoonlijkheidstheorie zijn extraversie, vriendelijkheid, emotionele stabiliteit, ordelijkheid en openheid. Op basis van iemands score op deze vijf persoonlijkheidskenmerken krijg je een goed beeld van iemands persoonlijkheid.
Er bestaat een onderscheid tussen karakter en persoonlijkheid. Je karakter is aangeboren en is in de kern niet te veranderen. Iemand die van nature extravert is kan geen introvert iemand worden. Iemand die vanaf de geboorte temperamentvol is zal dit zijn hele verdere leven zijn.
Mensen die sterk neurotisch zijn, hebben de neiging om in stressvolle situaties geprikkeld, angstig of anderszins 'negatief' te reageren. Sterk neurotische mensen hebben daardoor last van intense stemmingswisselingen. Ze zijn gevoeliger dan emotioneel stabiele mensen.
De 'Big Seven' is een groep van zeven zoogdieren, alleen in Oeganda te vinden en uniek voor Afrika. De meeste bezoekers aan Afrika kennen het begrip 'Big Five', een jagersterm, waarmee leeuw, luipaard, Afrikaanse buffel, neushoorn en olifant wordt bedoeld.
The Big Five betekende niet jagen op de grootste dieren, maar jagen op de gevaarlijkste. Deze dieren vallen hun jagers namelijk wél aan en zijn niet makkelijk te vangen. Sinds het jagen op wilde dieren in Afrika verboden is, wordt deze term vooral gebruikt door toeristen.
Buffels zijn de enigen van de Big 5 die niet bedreigd zijn, ze zijn wijdverspreid en goed vertegenwoordigd. De kwetsbare dieren zijn leeuwen en luipaarden. Bij deze soorten nemen de aantallen sterk af en lopen ze het risico om bedreigd te worden. Ook de olifant is erg kwetsbaar.
Verder kan je tijdens een safari in Namibië rekenen op olifanten, leeuwen, cheetah's, zebra's, hyena's, gnoes, springbokken, kudu's, giraffen en kleine woestijndieren zoals schorpioenen, slangen en stokstaartjes.
Spot de Big Five op de Veluwe
Ook op de Veluwe komt de Big Five voor, weliswaar geen leeuw of buffel, maar de wilde dieren van deze Big Five komen soms qua formaat aardig in de buurt. Het kan zelfs voorkomen dat u niet eens op pad hoeft om wild te spotten.
Pretoria is de bestuurlijke hoofdstad van Zuid-Afrika (met Kaapstad als de wetgevende hoofdstad en Bloemfontein als gerechtelijke hoofdstad).
Het edelhert is het grootste zoogdier op het Belgische vasteland, je kunt er dan ook niet naast kijken.
De echte reden was zo veel banaler: geld. Die Big Five betalen naar schatting bijna vijf keer meer dan de andere landen aan de organiserende European Broadcasting Union (EBU). Om hun kijkers te plezieren, krijgen ze vanzelf een finaleplaats.
Maar onze ergste vijand – en 's werelds gevaarlijkste dier – is de mug. De kleine bloedzuiger brengt elk jaar ziekten over op honderden miljoenen mensen en ongeveer 1 miljoen mensen sterven daaraan. De mug is dan ook het dier dat wereldwijd de meeste mensen doodt.
Voor het zien van de Big Five reist u af naar Zuid-Afrika! De Big Five staat voor de 5 machtigste zoogdieren die u tijdens een safari of gamedrive kunt zien. Het zijn de heersers in het dierenrijk: de leeuw, de olifant, de buffel, de neushoorn en het luipaard.
Een Kaapse buffel is een planteneter en eet voornamelijk gras. Soms eten ze bladeren of kruidachtige planten. Ze besteden de grootste tijd van de dag aan eten. De Kaapse buffel is een herkauwer en haalt hierdoor meer voedingsstoffen uit het gras.
Samen met de boswachter ga je op zoek naar één van de dieren van de Nederlandse Grote Vijf: edelhert, ree, wild zwijn, bever of zeehond. De safari is een compleet verzorgde tocht van 4 uur, inclusief maaltijd en vervoer.
Dieren in Addo Elephant N.P
Meest imposant zijn de Big Seven: olifanten, neushoorns, buffels, leeuwen, luipaarden, walvissen, witte haaien. Daarnaast zijn er dankzij de biodiversiteit van Addo ook vele andere interessante dieren te zien, waaronder een groot aantal antilopen: eland, kudu, hartenbeest.
Je vindt er olifanten, giraffes, nijlpaarden, buffels, zebra's, leeuwen, hyena's en vele verschillende soorten (roof)vogels. Als je goed zoekt en een beetje geluk hebt, sta je oog in oog met een cheetah of een luipaard.
Symptomen van psychische instabiliteit
Je maakt impulsieve en plotselinge besluiten. Je hebt last van woede-uitbarstingen, je reageert snel boos op anderen. Je snapt niet waarom je gevoelens zo sterk zijn of waarom je juist zo leeg voelt. Je voelt jezelf onbegrepen door anderen en onzeker over jezelf.
Hoe komt het dat we zo emotioneel worden? Het feit dat je emotioneel reageert op iets, wordt voor een groot deel verklaard doordat je geraakt bent in iets dat héél belangrijk is voor jou. Wat jij belangrijk vindt in het leven of werk, zijn jouw (onbewuste) waarden en daar leef jij naar.