De afwezigheid van zwangerschapssymptomen is enkel verontrustend als je ze voordien wel had en ze ineens opgehouden zijn. En zolang je geen krampen in de onderbuik hebt die gepaard gaan met bloedverlies, hoef je je echt geen zorgen te maken: de zwangerschap gaat haar gangetje.
Doordat je zwanger kan zijn zonder de symptomen te ervaren, is het ook mogelijk dat je pas later erachter komt dat je zwanger bent. Zo komt het bij vrouwen voor dat ze al 8 weken zwanger blijken te zijn. Vanaf ongeveer week 12 kunnen de zwangerschapssymptomen ook afnemen.
De eerste zwangerschapssymptomen zul je pas na een aantal weken kunnen merken. Een paar weken na de bevruchting kun je bijvoorbeeld merken dat je gevoelige borsten hebt. Niet iedereen heeft meteen last van de eerste zwangerschapssymptomen. Bij sommige vrouwen kan het wel even duren voordat zij symptomen krijgen.
Symptomen zwangerschap en jouw lichaam
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
NOD symptomen
De NOD, dus het uitblijven van je menstruatie, is vaak een eerste teken van dat je zwanger bent. Maar ook dan kun je al last hebben van andere zwangerschapssymptomen. Zoals misselijkheid, vermoeidheid, een sterker reukvermogen en gevoelige borsten.
Als je net zwanger bent, zul je niet veel zien of voelen aan je zwangere buik. Het is wel mogelijk om lichte krampen te ervaren, een opgeblazen gevoel en sommige vrouwen ervaren benauwdheid. Allemaal logisch aangezien je lichaam ruimte vrij maakt boor je baarmoeder waardoor ander organen verplaatsen.
Vaak gaat het om een zeurende pijn in de onderbuik, meestal meer naar links of rechts, richting je liezen. Ook ervaren zwangeren soms een kortdurende stekende pijn in dat gebied, bijvoorbeeld bij snel opstaan, hoesten of niezen. Wat vaak voldoende helpt tegen bandenpijn is warmte (kruik, douche/bad) en rust.
Echoscopisch onderzoek kan duidelijk maken of het vruchtje nog leeft. Meestal kan gezien worden of het hartje klopt. Klopt het hartje dan is de kans op een miskraam kleiner, maar niet uitgesloten. Een lege vruchtzak of een vruchtje zonder kloppend hart kan met echoscopie betrouwbaar worden opgespoord.
Uit onderzoek blijkt dat 60% tot 80% van de zwangere vrouwen er in bepaalde mate last van krijgt. Regelmatig wordt gezegd dat vrouwen die niet misselijk zijn, een hoger risico hebben op een miskraam. Dat is niet waar. Vrouwen die een miskraam krijgen, hebben inderdaad vaak minder last van misselijkheid.
Het hCG hormoon zorgt er ook voor dat je last kunt krijgen van zwangerschapssymptomen/zwangerschapskwaaltjes zoals: moeheid, misselijkheid, hoofdpijn, vaak moeten plassen, wisselingen in stemmingen en gevoelige/pijnlijke borsten.
Tijdens de zwangerschap maakt je lichaam het hormoon hCG aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat je tepelhof groter en donkerder wordt. De bultjes die je wellicht zult zien zijn de klieren van Montgomery, wat een heel normaal verschijnsel is.
Naast het blije gevoel dat je hebt van de positieve test en je zwangerschap, kunnen deze week de eerste zwangerschapskwaaltjes al opspelen. Misselijkheid en vermoeidheid zijn de meest voorkomende verschijnselen. Ook pijnlijke borsten horen hier bij.
In week 3 heeft de bevruchte eicel de baarmoeder bereikt, waar hij een goed plekje zal zoeken om zich definitief te nestelen. Hierna kunnen de eerste zwangerschapssymptomen komen! De innesteling voelt een beetje als lichte krampen in de buik, wat ook wel innestelingspijn wordt genoemd.
Een manier om duidelijkheid te krijgen over of je zwanger bent, is het uitvoeren van een zwangerschapstest. Je hoeft niet eens te wachten met de test tot je je menstruatie hebt gemist, omdat je de Clearblue Zwangerschapstest Digitaal Ultravroeg tot 6 dagen voor je gemiste menstruatie kunt doen1.
Als je 6 weken zwanger bent, kun je al flink last hebben van zwangerschapssymptomen: ochtendmisselijkheid, overgeven, je borsten zijn gevoeliger, pijnlijker en gezwollen, je reukvermogen is beter ontwikkeld, je hebt trek in bepaalde voeding en je kunt stemmingswisselingen hebben.
Weinig energie en (extreme) vermoeidheid komen vaak voor onder zwangere vrouwen, vooral tijdens het eerste trimester. Heb je hier last van, dan ben je dus zeker geen uitzondering. Ook na het eerste trimester kan het zijn dat de vermoeidheid aanhoudt.
8 op de 10 vrouwen zijn misselijk aan het begin van hun zwangerschap. Het begint meestal tussen de 4e en de 7e zwangerschapsweek. Veel vrouwen hebben de meeste klachten rond de 9e zwangerschapsweek. Je kunt de hele dag misselijk zijn, of alleen in de ochtend, middag of avond.
Vrouwen die tijdens de zwangerschap last hebben van hevige ochtendmisselijkheid hebben minder kans te bevallen van een jongetje. Onderzoekers aan de Colombia Universiteit toonden aan dat meer dan de helft van de vrouwen met de klacht een meisje kreeg.
Het hartje gaat kloppen.
Een miskraam is het spontaan te vroeg geboren worden van je kindje tot en met de 16e week van de zwangerschap. De medische benaming hiervoor is spontane abortus. De meeste miskramen vinden plaats tussen 8 en 13 weken zwangerschap.
Als het hart van het ene op het andere moment ophoudt met pompen, treedt al na enkele minuten de dood in – een plotse hartdood. De dood treedt niet in met het stoppen van het hart, maar bij het verlies van de hersenfunctie.
Ongeveer 40-50% van de bevruchte eicellen nestelen zich niet goed in. Dit is best een hoog percentage. Wist je dat je dit soms niet eens weet dat dit gebeurd is? Dit komt namelijk doordat een menstruatie lastig te onderscheiden is van een mislukte innesteling.
Zwanger en buikpijn
Bij een zwangerschap horen allerlei kleine kwaaltjes. Zo kun je bijvoorbeeld af en toe last hebben van wat buikpijn. Vlak na de bevruchting – ongeveer negen dagen na de eisprong – kun je soms wat buikpijn hebben doordat de bevruchte eicel zich in je baarmoeder nestelt.
Buikpijn (bandenpijn, blaasontsteking)
Bandenpijn is een zeurende of stekende pijn in je onderbuik. Het komt doordat je baarmoeder groeit en oprekt. Hierdoor komt er meer spanning te staan op de banden die je baarmoeder vasthouden. Dit kan pijn doen, de pijn kun je ook in je liezen of je rug voelen.