De meeste spelers zijn recreatieve spelers. Dat wil zeggen dat zij voor hun plezier spelen en hier geen problemen van ondervinden. Naar schatting waren er in 2021 zo'n 8,4 tot 8,9 miljoen recreatieve spelers in Nederland.
Vooral jongvolwassenen zijn relatief veel actief op goksites. Dat blijkt uit cijfers die toezichthouder de Kansspelautoriteit verzamelde, een jaar nadat de markt voor online gokken in Nederland is opengesteld. In de eerste helft van het jaar werd 486 miljoen euro vergokt.
Vooral mannen en jongeren gokken online
Nederlanders in de leeftijdscategorie 18- tot 30-jarigen (21%) hebben vaker online gegokt dan 30- tot 50-jarigen (14%) en 50-plussers (3%).
In 2021 was de gemiddelde leeftijd van alle mensen die voor een verslaving in behandeling waren 42 jaar. 10% van deze mensen was jonger dan 25 jaar en 21% was ouder dan 55 jaar. De gemiddelde leeftijd kan per middel veel verschillen.
Zo had hij uitgezocht dat in Nederland maar liefst 79.000 mensen verslaafd zijn aan gokken1. Dit is meer dan het aantal alcohol- en drugsverslavingen bij elkaar!
“Uit onderzoek blijkt inderdaad dat een verslaving voor ongeveer 50% genetisch is bepaald. Maar, dat wil niet zeggen dat het ook altijd tot uiting komt. De omstandigheden waarin iemand opgroeit, hebben een grote impact.
Het gokken biedt hen gelegenheid om negatieve gevoelens weg te drukken. Het gokken veroorzaakt een roes die alle vervelende gedachten verdringt. Het kwijtraken van de dagelijkse spanning fungeert als een beloning die er voor zorgt dat het gokken zich blijft herhalen. Veel gokkers worden beheerst door magische ideeën.
Een gokverslaving begint vaak met plezier, vermaak en opwinding. Voor gokverslaafden biedt het gokken een kick waar ze niet meer buiten kunnen. Deze kick ontstaat uit de spanning van het wel of niet winnen. Men vergeet alles om zich heen en is één met het spel.
Veel en vaak kunnen spelen;Het anoniem en alleen (zonder sociale controle) kunnen spelen;In een aangename sfeer kunnen spelen;Het idee dat je controle hebt over het spel.
Gokken en wedden kunnen op die manier een roes veroorzaken die vergelijkbaar is met de roes van alcohol- of ander druggebruik. Het lichaam gaat op dit mechanisme reageren. Je gaat helemaal op in het spel. Daar krijg je een fijn gevoel bij, maar je kan er ook geagiteerd, prikkelbaar en neerslachtig van geraken.
Als je het gokken niet langer onder controle hebt en er afhankelijk van bent, kunnen er mentale problemen ontstaan. Je hebt last van sombere buien, je zelfvertrouwen daalt, je wordt achterdochtig en soms zelfs agressief. Dit is ook een van de aspecten waarom gokken gevaarlijk is.
In feite werd in 2016 volgens landelijk onderzoek vastgesteld dat $ 1.000 per hoofd van de bevolking werd besteed aan sportweddenschappen en casino's. Andere landen waar sportweddenschappen populair zijn, zijn China, India, Nieuw-Zeeland, Canada, Nigeria, Mexico, Singapore, Italië en Kenia.
Gokken wordt gezien als een 'activiteit gericht op het verwerven van inkomsten'. Daarmee valt het niet melden van 'gokactiviteiten' onder het schenden van de inlichtingenplicht.
Een gokverslaving kun je niet genezen met alleen maar medicatie. Er is helaas geen wonderpil op de markt om van je verslaving af te komen.
Na een paar dagen heb je al minder last van lichamelijke ontwenningsverschijnselen, zoals: trillen, hoofdpijn, transpireren en maag- en darmklachten. Na een week zijn die klachten meestal over. Klachten zoals: prikkelbaarheid, vermoeidheid, spanning en somberheid kunnen wat langer duren.
Je hebt een gokverslaving als je geen controle meer hebt; je gokt te veel, te vaak en je verspeelt te veel geld. Je wilt wel stoppen, omdat je weet dat het beter voor je is. Maar dat lukt je niet. Of het lukt je in ieder geval niet om het stoppen lang vol te houden.
Een gokverslaving, ook wel bekend als probleemgokken of dwangmatig gokken, is een chronische (hersen)ziekte. Het kan werk- en (gezins)relaties ernstig beïnvloeden en tot ernstige financiële problemen leiden. Indien onbehandeld, zal een gokverslaving verergeren.
Pathologisch gokken is een psychische aandoening die in het DSM-IV is ingedeeld bij de stoornissen in de impulsbeheersing. Wie aan deze aandoening lijdt, kan geen weerstand bieden aan de drang om te gokken. Vaak krijgt de aandoening een dwangmatig karakter en noemt men deze ook wel een gokverslaving.
Hulpverlening bij gokproblemen. Als je iets wil veranderen aan je gokproblemen - stoppen of minderen - kan je hierbij hulp krijgen. In eerste instantie kan je steeds anoniem 24/7 terecht op het gratis nummer van SOS SPELEN (0800/35.777), bij De Druglijn of door contact op te nemen met je huisarts.
Psychische en lichamelijke problemen
Als je niet lekker in je vel zit kan gokken dat gevoel verergeren. Je kan meer spanning en stress ervaren. Daarnaast kan je minder goed voor jezelf zorgen waardoor je lichamelijke klachten kan krijgen. Zoals hoofdpijn, maagpijn, trillen, zweten, onrust en slecht slapen.
“Ik gok heel veel en ben veel geld verloren, ik weet niet of ik zonder hulp kan stoppen.” Vertel eerlijk wat het gokken met je doet, wat je er zo fijn aan vindt of wat het je heeft gekost. Vertel een zo volledig mogelijk verhaal. “Ik vind gokken een leuk spelletje, dan kan ik even vergeten wat er om me heen gebeurt.”