Heb je een keuken die iets kleiner is dan kunnen 3 a 4 spots van 5 Watt al ruimschoots voldoende zijn.Heb je echter een grote keuken?Dan kan het zijn dat je 6 tot 8 LED inbouwspots nodig hebt van ongeveer 8 Watt.
Voor afzonderlijke inbouwspots wordt vaak een onderlinge afstand genomen tussen de 80 en 150 centimeter. In plaats van gelijkmatig verdeling van de spotjes kun je ze ook plaatsen in verschillende groepjes. De armaturen worden dan dichter bij elkaar geplaatst zodat je verschillende lichtvlakken krijgt.
Voor het aantal inbouwspots kunt u als richtlijn de volgende vuistregel gebruiken: plaats één inbouwspot per 2 tot 3 vierkante meter. Dit zorgt voor een gelijkmatige verdeling van het licht in de ruimte. Bijvoorbeeld, voor een kamer van 10 vierkante meter zou u 3 tot 5 inbouwspots kunnen overwegen.
Boven het aanrecht worden de spotjes vaak netjes boven de keukenkastjes uitgelijnd, onderlinge afstand is dan vaak ergens tussen de 60 en 80cm. Omdat er twee groepen verlichting in de keuken aanwezig zijn is een spot vergelijkbaar met een 35W halogeen ruim voldoende. Ons advies: Probeer twee lichtgroepen te maken.
Het aantal lampen in de keuken is natuurlijk afhankelijk van de oppervlakte. Hoe groter de ruimte, hoe meer licht je nodig hebt. En hoe meer ramen, hoe minder kunstmatig licht je hoeft toe te voegen. De Europese Unie adviseert 300 tot 500 lux in de keuken.
Hoeveel inbouwspots je in het keukenplafond plaatst is afhankelijk van de grootte van de ruimte. Houd als leidraad één spot per drie vierkante meter aan. Verdeel de spots evenredig over de ruimte zodat de lichtinval gelijk blijft. Zo kun je overal goed zien wat je doet.
De Europese Unie adviseert 300 tot 500 lux (lichtopbrengst per vierkante meter) voor binnenruimtes zoals de huiskamer. Houd bij de verdeling van de spotjes in de woonkamer daarom één spot per drie vierkante meter aan.
Lichtbronnen boven een eettafel en boven het aanrecht zijn belangrijk. We raden je hierbij verlichting aan met een totale hoeveelheid Lumen tussen de 1000 en 3000. Vooral voor werkplekken in de keuken adviseren we om een hoger aantal Lumen te gebruiken.
Een heel belangrijke stap is het bepalen van de plaatsen waar de spotjes moeten komen. Zorg dat de spots minimaal 60 cm boven een voorwerp worden geplaatst en laat tussen de spots een ruimte van minimaal 30 cm. Welke afstand je maximaal kunt aanhouden hangt af van het vermogen van de spots.
Heb je een keuken zonder bovenkasten, pak dan gerust uit met bijzondere wandlampen. Ook hanglampen kun je boven je aanrecht hangen, als je een keuken hebt met alleen lage kasten. Hanglampen nemen wel meer ruimte in beslag dan bijvoorbeeld wandlampen. Denk hier dus goed over na.
Voor afzonderlijke inbouwspots wordt vaak een onderlinge afstand genomen tussen de 80 en 150 centimeter. Wanneer je voor inbouwverlichting (met name halogeen inbouwspots) kiest is het belangrijk om rekening te houden met de warmte-ontwikkeling van het plafond.
Zo kan je op één lichtpunt makkelijk 6 verschillende spots plaatsen door te kiezen voor een armatuur met verschillende lichtpunten. Hierdoor kan je een ruimte met weinig verlichtingskabels toch goed verlichten.
Hoeveel spotjes boven het kookeiland? Wij adviseren om minimaal 2 spotjes te plaatsen bij een afmeting van 150 x 90 cm. Let op; hoe groter het kookeiland, hoe meer licht er nodig is!
De plaats van de spotjes bepalen
Houd daarom tussen de achterkant van de spot en het plafond ten minste 10 tot 15 cm ruimte open. Plaats de spots bovendien minstens 60 cm boven een voorwerp. Houd tussen de spots ten minste 30 cm ruimte over. De maximale afstand hangt af van het vermogen van de spots.
Afhankelijk van het aantal m2 van de badkamer, kun je meestal genoegen nemen met 4 spots. Boven de spiegel is het aan te raden om verlichting te gebruiken met een wit maar warm licht.
De LED-driver is nodig om de LED spot of halogeen spot goed te laten functioneren. De LED-driver kan niet zomaar overal geplaatst worden. Het beste is om een driver dicht bij de inbouwspot te plaatsen. Daarvoor is extra ruimte nodig in de inbouwbox.
Wat kost spotjes plaatsen
Over het algemeen kan je rekenen op 120 tot 150 euro voor het plaatsen van 4 spotjes. Daarnaast moet je tussen de 50 en 75 euro rekenen om een inbouw stopcontact te laten installeren. De prijs hangt dus af van hoeveel spotjes je wilt laten plaatsen en hoeveel werk er nodig is.
Kies de juiste hoogte
Het is aan te raden om de verlichting op een hoogte van ongeveer 60 tot 70 centimeter boven het werkblad te plaatsen, zodat u voldoende licht heeft om te kunnen koken.
Plafondlampen van staal, metaal, glas of kunststof zijn het meest geschikt voor in de keuken. Deze materialen kunnen gemakkelijk schoon gemaakt worden en nemen geen geur van kookdampen over. Felle, verblindingsvrije lampen zijn belangrijk voor de basisverlichting.
Eigenlijk is die regel van 10 lichtpunten voor een lichtkring er ook maar, omdat het AREI voorschrijft, dat je op 1 kring maximum 10 stopcontacten (multi wordt geteld als 1) mag hangen, waarbij een lichtpunt geteld wordt als een stopcontact.
Een zolder als hobby ruimte 1 per 10m2 tot 1 per 5m2. Gebruik spots i.p.v. fluorescentiebuizen voor meer sfeer. Zorg ervoor dat de ruimte in zijn geheel verlicht is door meerdere spots te plaatsen.
Algemene verlichting
Spotverlichting plaats je niet centraal in je living, maar eerder aan de buitenkant. Je plaatst best nooit een spot recht boven je tv of zetel , want dan kijk je precies door een gordijn van licht. Plaats daarom je spots meer aan de leuning van je sofa of aan de twee uiteindes van je televisiekast.