Vleermuizen zijn één van de natuurlijke vijanden van de meikever maar ook mezen, kraaien en kikkers eten de volwassen kevers.
De volwassen meikever vliegt het liefst 's nachts en hierdoor zijn vleermuizen belangrijke vijanden. Vleermuizen sporen de kevers op door hun echolocatie en plukken ze uit de lucht. Overdag worden de kevers vooral door vogels zoals mezen, kraaien en spreeuwen en andere insecteneters zoals kikkers gegeten.
Engerling (foto: Anne Oosterbaan)De meikever heeft allerlei natuurlijke vijanden. Kevers worden gegeten door vogels (uilen, kraaien, mezen) en de engerlingen worden onder andere gegeten door mollen, woelratten, dassen, wilde zwijnen, kraaien, meeuwen, spreeuwen.
De larve van de meikever eet de wortels van allerlei kruidachtige planten (bijv. paardenbloem) en grassen. Ook cultuurgewassen (tarwe) en tuinplanten worden door de larve verorberd.
Vleermuizen zijn één van de natuurlijke vijanden van de junikever maar ook mezen, kraaien en kikkers eten de volwassen kevers.
De meikevers worden 20-30 mm lang. De zijkant van hun achterlijf is zwart met witte driehoekige vlekken. De antennen, poten en vleugelschilden zijn roodbruin van kleur. Junikevers lijken sterk op de meikever, maar zijn slechts 14-18 mm lang en zijn dicht behaard.
Junikever (Amphimallon solstitiale)
Deze kever lijkt op de meikever maar is kleiner. Opvallend is dat de junikever bijna volledig bedekt is met lichte haren. De junikever is volledig lichtbruin van kleur met vrij lange, bruine poten.
Ze houden niet van water. Engerlingen gaan dan dieper in de grond zitten. Het water geeft planten daarnaast de kracht om door te groeien en het uiteindelijk te winnen van de larven.''
Ondergronds leven
Wanneer de volledig ontwikkelde meikever in het voorjaar uit de aarde kruipt en wegvliegt, heeft hij het grootste deel van zijn leven er al op zitten. Hij heeft dan drie tot vier jaar ondergronds doorgebracht in het larvestadium. Het volwassen insect leeft maar vier tot zes weken.
Voor het bestrijden van de kevers zelf : In de boomteelt worden eind april lampen opgehangen met daaronder een bak met water en zeep. De kevers komen op het licht af, vallen in het water en verdrinken. Zonder zeep blijft de structuur van het water intact en de kevers lijden onnodig lang voordat ze verdrinken.
Vijanden van de kever zijn o.a. vogels, reptielen, amfibieën, zoogdieren en insecten.
Overdag rust de meikever op takken van bomen. Na 10 tot 15 dagen zich voeden heeft een vrouwelijke meikever haar seksuele maturiteit bereikt en is ze klaar om zich voort te planten. Tijdens de voorplanting zal het mannetje zich op zijn rug laten vallen en voortgetrokken worden door het vrouwtje.
Meikeversoep werd tot medio vorige eeuw in Frankrijk en Duitsland gegeten, de smaak lijkt een beetje op kreeftensoep. De meikevers ontdoen van vleugels en poten, in boter aanbraden en in kalfs- of kippenbouillon gaarkoken.
Er zijn geen chemische producten beschikbaar om engerlingen effectief te bestrijden, maar er is gelukkig wel een natuurlijke oplossing, namelijk aaltjes. Aaltjes (nematoden) zijn een natuurlijke vijand van veel insecten en hun larven.
Na de paring laten de vrouwtjes zich plots uit de lucht vallen. Zo vallen ze op de grond, en maken daarbij wellicht een tussenlanding op jouw hoofd, en leggen vervolgens hun eitjes op de bodem. ,,De junikever is een soort meikever die rond zonsondergang bovengronds komt.
Natuurlijke vijanden van de engerling zijn vogels, zoals mezen, kraaien en spreeuwen. Van buizerds is waargenomen dat ze engerlingen uit de grasmat vreten. Zoogdieren die engerlingen eten zijn wilde zwijnen, dassen, vossen en egels. Als natuurlijke vijanden kunnen ook nog een aantal schimmelziekten worden genoemd.
Ze leven vooral op eiken en beuken. In mei en juni vliegen ze massaal rond, waarbij ze een duidelijk zoemend geluid maken. Volwassen meikevers vliegen 's avonds nadat de zon is ondergegaan rond de toppen van loofbomen. Meikevers vliegen ook als het stikdonker is rond, en komen dan op lamplicht af.
De familie Heideman benut een beproefd middel om meikevers te vangen. Een bouwlamp boven een teil met water. De insecten zijn vooral in de schemering actief. Ze komen op het licht af, raken verblind, tuimelen in de teil en verdrinken.
Men zegt dat zo'n engerling met zijn kaken venijnig hard kan bijten en dat je daarom best handschoenen draagt.
Dan pas ontstaan er schadeplekken door de engerlingen. Als de plaag heel ernstig is dan zie je dat het jaar erop de plaag weer weg is. De natuur lost dit ook vanzelf op, natuurlijke vijanden nemen toe en dan duikt zo'n schadeplek twee á drie jaar later weer ergens anders op.
In de loop van de zomer ontwikkelen ze zich tot het tweede larvestadium en overwinteren in dit stadium. Het volgend jaar groeien deze uit tot het derde larvestadium. De larven in dit stadium zullen overwinteren op ongeveer 40 cm diepte. In het jaar daarop verpoppen de overwinterde larven uit het derde stadium in mei.
Een andere belangrijke maatregel voor het bestrijden van junikever bij vollegrondteelten, is het stomen van de grond tijdens de teeltwisseling. Op deze manier dood je de aanwezige engerlingen en poppen in de grond af.
Ze halen adem via piepkleine gaatjes in hun skelet. Bijen, mieren en sprinkhanen hebben zuurstof nodig om te overleven, maar insecten hebben geen longen. Ze halen adem via piepkleine gaatjes in hun skelet. Zuurstof in de lucht is voor alle dieren van levensbelang.
Dat de kever vooral in mei – in een warm voorjaar zoals in 2020 al in april, maar in een kouder voorjaar zoals in 2021 pas eind mei, begin juni – rondvliegt, is te horen in de standaardtalige benaming meikever. Er bestaan trouwens ook junikevers.