Naast bescherming tegen de kou, behoedt het ons ook tegen bacteriën die door middel van een wrijving kunnen worden overgebracht. Daarnaast houdt je schaamhaar feromonen vast. Feromonen stellen vast of jij je wel of niet seksueel voelt aangetrokken tot iemand.
Je schaamhaar fungeert als een barrière die beschermt tegen potentieel schadelijke bacteriën en virussen die het lichaam binnendringen. Op dezelfde manier dat je wimpers ervoor zorgen dat vuil en micro-organismen niet in je ogen vallen, beschermt schaamhaar je tegen infecties door zweet, olie en bacteriën op te vangen.
De vagina is namelijk ontworpen om elastisch te zijn (met oog op het baren van ons nageslacht). Ze rekt mee voor een penis tijdens de seks, daarna trekt ze weer terug in haar oude staat. Het enige wat je vagina 'wijder' kan maken, is het baren van een kind.
Op die lengte zal het haar uitvallen en beginnen er nieuwe haartjes voor in de plaats te groeien. Deze lengte varieert per persoon – vaak stopt schaamhaar met groeien tussen een lengte van 1 tot 5 centimeter. Er is wel een kans dat het haar dunner wordt naarmate het groeit.
Naast bescherming tegen de kou, behoedt het ons ook tegen bacteriën die door middel van een wrijving kunnen worden overgebracht. Daarnaast houdt je schaamhaar feromonen vast.
Redenen om je schaamhaar te scheren als man
Het merendeel van de mannen doet het vanwege schoonheidsredenen: ze vinden het er simpelweg aantrekkelijker uitzien. En vrouwen zijn het daar ook helemaal mee eens. Het merendeel van de vrouwen geeft aan het sexy te vinden als een man zijn schaamstreek onthaart.
Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat 95 procent van de studenten hun schaamhaar regelmatig verwijdert. Scheren is daarbij de meest genoemde techniek: 82 procent bij de vrouwen en 49 procent bij de mannen. Vrouwen zijn vaker haarloos dan mannen (50 tegenover 19 procent).
Vrouwen storen zich het meest aan rughaar bij mannen (38 procent) en hun onverzorgde wenkbrauwen (12 procent). Mannen storen zich bij vrouwen dan weer het vaakst aan okselhaar (22 procent) en schaamhaar (21 procent).
Na de jaren '60 werd scheren een echte trend. Uit een enquête uit 2011 van HUMO blijkt dat bijna 80 procent van de vrouwen minimaal gedeeltelijk het schaamhaar verwijdert.
De populairste schaamhaartrend is al jaren de Brazilian wax. Glad, zonder haar is de key. Helemaal glad – van voor tot achter – heet de Sfinx of Hollywood wax. Als je nog een beetje haar laat staan op het middel van de venusheuvel, is het een Brazilian wax.
Schaamhaar heeft namelijk een belangrijke functie. Het beschermt je kwetsbare huid in de V-zone tegen frictie en vaginale infectie. Veel jonge vrouwen kiezen voor waxen. Ze vinden dat ze niet schoon zijn als ze schaamhaar in hun V-zone hebben.
De oertijd. Uit oude rotsschilderingen blijkt dat men zich al onthaarde. Er wordt uitgegaan dat de mens zo een 100.000 jaar geleden begonnen is met het verwijderen van lichaamsbeharing.
De meeste mannen scheren vanwege hun eigen voorkeur, omdat ze het er frisser uit vinden zijn, of comfortabeler aanvoelen. Er zijn er ook een hoop die het doen vanwege de voorkeur van hun partner, en dat is niet gek: uit onderzoek blijkt dat mannen met minder schaamhaar vaker seks hebben.
Waarom 93% van de vrouwen het fijn vindt dat de man zijn of haar schaamhaar bijhoudt. Als je niet onder een steen leeft, weet je dat vrouwen ervan houden als mannen zich goed verzorgen. Sterker nog, ze verwachten het zelfs.
Het lichaam ontwikkelt namelijk in de puberteit veel hormonen waardoor er na een laserbehandeling nog nieuwe haren tevoorschijn kunnen komen. Om teleurstelling te voorkomen, raden wij dan ook aan pas vanaf 16 jaar te beginnen met laserontharing.
dan kan je het gewoon als propje weggooien in de prullenbak. dat doe ik al tijd. Ik leg meestal in de wc eerst een papiertje en zorg dat deze nat is dan knip ik mijn schaamhaar kort en dan leg is er weer een papiertje bovenop dat ook weer nat mak en dan kan je het in 1 keer wegspoelen.
Artsen adviseren bij schaamluis niet om je schaamhaar af te scheren, maar om het haar te wassen met speciale lotion. Het is net zo belangrijk om kleding, beddengoed en handdoeken te wassen. Als iemand schaamluis opgelopen heeft bij seksueel contact, is het verstandig om ook andere soa's te onderzoeken.
Bijna 40 procent van de mannen scheert het haar weg bij zijn kruis. De belangrijkste reden om dit te doen is vanwege hygiëne en omdat het lichaamsdeel er zonder haar beter uitziet. Dit blijkt uit onderzoek van Peil.nl in opdracht van Gillette onder ruim duizend Nederlanders.
haarGoed nieuws voor de koukleumen onder ons: een beetje wintervacht is tegenwoordig toegestaan. Mannen storen zich minder hard aan een donsje op de benen dan wijzelf, zo blijkt uit 'Het eerlijke haaronderzoek' van jongerenprogramma Generation M.
Het is je vast opgevallen dat schaamhaar een stuk stugger is dan het haar op je hoofd. De follikels waar de schaamharen uitkomen, hebben een grotere opening en creëren dikkere, stuggere haren. Ook krullen ze vaker.
Veel schaamhaar is een broedplek voor bacteriën
Jeuk komt over het algemeen door slechte hygiëne, en laat jouw bosje schaamhaar nou net de perfecte plek zijn voor bacteriën. Wanneer je glad bent geschoren of je schaamhaar vaker trimt hebben de bacteriën geen plek om zich te nestelen.
Haar helpt luchtjes verspreiden
Die ontstaat pas als bacteriën het talg dat bij het zweet zit afbreken. De okselharen zouden een extra oppervlak vormen waar deze geurstofjes zich aan hechten en van waaruit ze zich makkelijker in de lucht kunnen verspreiden. Een soort springplank dus voor geurmoleculen.
Om de twee dagen scheren is een goede standaard om mee te beginnen als je een snelle, volle baardgroei hebt. Het is gunstiger voor je huid om niet elke dag te scheren, maar helaas heeft niet iedereen deze optie. De huid heeft meer tijd om te herstellen als je minder vaak scheert.
Een beetje haar is oké
Blijkbaar houden ze niet van flossen. Omdat je niet iedereen kunt pleasen, verbaast het je waarschijnlijk niet dat die overige groep mannen een andere mening deelt. Ongeveer de helft vindt lichaamsbeharing (en dus schaamhaar) een afknapper, terwijl de rest hier juist de voorkeur aan geeft.