Na het persen van de baaltjes hooi dient ca. 6 tot 8 weken gewacht te worden, alvorens het hooi gevoerd kan worden. Het hooi moet afsterven, waarbij het laatste vocht uit het hooi gehaald wordt.
Het beste is om het hooi vanaf de grond te voeren, omdat dit de meest natuurlijke manier van eten voor een paard is. Het gebruik van een hooinet is ook mogelijk, als de kans op vervuiling op de grond groot is. Of gebruik een slowfeeder waarbij een paard langzaam hooi opneemt.
Als er plastic om heen zit, is het stofvrij want schimmelvrij. In droog hooi bestaat toch vaak het gevaar van schimmel(stof)vorming.
Voordroog is bijna hooi, maar ligt meestal 1-2 dagen korter op het land te drogen. Het droge stof gehalte varieert tussen de 55% en 75%, waardoor het nog iets vochtig en zachter aanvoelt en meestal iets zurig ruikt (geen zuurkool, maar een fris zurig luchtje).
Kuil of voordroog
Kuil, kuilgras of voordroog is gefermenteerd in plastic gewikkeld hooi. Ook hier wordt gras gemaaid en op het land gedroogd, maar nu maar 3 tot 5 dagen. Hierna wordt het verpakt in plastic. Omdat het gras nog een beetje nat is als het ingeseald wordt, gaat het broeien.
Antwoord: Na het persen van de baaltjes hooi dient ca. 6 tot 8 weken gewacht te worden, alvorens het hooi gevoerd kan worden. Het hooi moet afsterven, waarbij het laatste vocht uit het hooi gehaald wordt.
Voordroog maaien en hooien
Door het hoge vochtgehalte (ca. 25-30% vocht) kan een aangebroken baal kuil gaan schimmelen. Zorg ervoor dat een aangebroken baal voordroogkuil binnen 4 à 5 dagen wordt verbruikt. In de warme zomermaanden kan de houdbaarheidstermijn van een aangebroken baal nog kleiner zijn door broei.
Re: zitten er nadelen aan nat hooi voeren? Nee, er zitten geen nadelen aan! Wanneer je zelfs rijk hooi minimaal 20 minuten weekt in water is het grootste gedeelte van het fructaan er uit. Ga je het heel lang weken moet je er wel rekening mee houden dat ook goede voedingsstoffen er uit gaan.
Hooi van goede kwaliteit is meestal diep groen tot geel-groen in plaats van geel of bruin van kleur. Maar let op: de kleur zegt niet altijd iets over het ruwvoer. Let daarnaast op onkruiden die eventueel giftig kunnen zijn. Een groot aandeel onkruid heeft ook invloed op de voedingswaarde.
Schimmelig hooi kan ontstaan als het product na het oogsten te lang aan slechte weersomstandigheden is blootgesteld. Dit zorgt er ook voor dat het hooi allerlei waardevolle voedingsstoffen verliest. Door schimmel aangetast hooi is een slecht product en bepaald geen verborgen gebrek.
45 % droge stof) en bij de hooiwinning (ca. 65 % droge stof) (6). Hierbij werd zo mogelijk één keer per dag geschud. Er wordt echter nog vaak geadviseerd twee maal per dag te schudden om de droog- snelheid nog meer te bevorderen.
Als u het hooi langer in water houdt, dan gaan goede voedingstoffen verloren. Dit hooi kunt u voeren aan paarden die te dik zijn. Of u kunt dit voeren aan paarden die teveel eten van hun bodembedekking of strooisel.
Veel mensen noemen voordroog ook hooi, maar zodra het in plastic verpakt is is het geen hooi meer. Voordroog is, doordat het minder lang op het land heeft liggen drogen, wat natter als het in plastic ingepakt wordt en kuil is koeienvoer dat helemaal niet geschikt is voor paarden.
Het advies is om een paard niet langer dan 3 uur zonder ruwvoer te hebben staan, maar het mag niet langer dan 6 uur zonder staan. Anders wordt de kans op maagzweren (zeer) groot.
Rekening houdende met de hoeveelheid droge stof dat een paard maar dagelijks kan opnemen, betekent dat het paard nog 10,2 kg D.S. in de vorm van hooi kan opeten. Dat komt overeen met 12 kg hooi. Meer geven heeft dus eigenlijk geen zin en leidt tot overschot of tot te veel opname!
Daarom is het niet eenvoudig om precies aan te geven hoeveel kg er in de avond en nacht beschikbaar moet zijn. Je kunt er voor het gemak vanuit gaan dat het paard minimaal de helft van zijn behoefte gedurende de dag eet. Daarom zou je 's avonds nog een paar kg hooi hoeven geven.
Een kleine baal hooi weegt ca. 15 - 20 kg en bevat meestal ca. 7 - 8 plakken. Een plak weegt normaal gesproken 1,5 - 2,5 kg.
Echter brood is speciaal gemaakt voor menselijke consumptie en is niet het meest ideale paardenvoer. Veel vers brood is niet goed, omdat een paard deegballen kan vormen die slecht verteerbaar zijn en verstoppingen kunnen veroorzaken. Ook kan vers brood aan het gehemelte van een paard gaan plakken.
Kuilgras is meestal veel minder grof dan hooi. Het ruwe celstof gehalte is lager en bevat daardoor minder structuur. De energiewaarde van hooi is gemiddeld hoger (per kg product) dan kuilgras, terwijl het eiwitgehalte van kuilgras gemiddeld hoger is dan van hooi.
De behoeften van paarden kunnen echter verschillen. Een zeer mager jong of oud paard zou bijvoorbeeld baat kunnen hebben bij een ruwvoer van hoge kwaliteit, bijvoorbeeld fijn, groen hooi of luzerne. Terwijl een dik paard dat moet afvallen beter gevoerd kan worden met een zeer grofstengelige kwaliteit hooi.
Voordroog: Ook wel voordrooghooi of ingepakt hooi genoemd. Voordroog heeft vaak iets korter of even lang als hooi op het land gelegen. De DM is lager namelijk tussen de 60% en 80%. Bij het inbalen wordt er wel plastic omheen gewikkeld en wordt de baal luchtdicht verpakt.
Hooi wat vers geperst is kan koliek veroorzaken, Het hooi moet goed afgestorven zijn, zeker hooi wat in plastic zit, dit hooi gaat als het ware gisten, maar doordat de zuurstof (in de pak) verbruikt wordt en op raakt stopt het proces. Dit duurt ongeveer 4 weken.
Na het maaien blijft het gras een paar dagen op het veld liggen om te drogen tot het hooi is, waarbij zon en wind een belangrijke rol spelen. Om het gras sneller te laten drogen is er het proces van het 'schudden', oftewel het keren van het gras zodat ook de onderkant goed droogt.
Uiteindelijk bereikt de reactiehitte de buitenkant van de hooiopslag. Dit hooi is meestal droger en staat bovendien in contact met de lucht. Wanneer de temperatuur van de buitenste hooilagen voldoende is opgelopen zal de hooiberg spontaan vlam vatten. Hooibroei komt vooral binnen zes weken na het oogsten voor.