Het eten van de placenta is een fenomeen dat afkomstig is uit de traditionele Chinese geneeskunde. Hier wordt beweerd dat het opeten van het orgaan vele positieve effecten met zich meedraagt.
In de VS en Engeland is het eten van moederkoek een ware trend aan het worden. Niet rauw, maar de placenta wordt verwerkt in een smoothie, lasagne of geroosterd. En zijn hele recepten online te vinden. Smakelijk!
Waarom zou je je placenta eten? Volgens voorstanders van het eten van de placenta zit het orgaan vol voedingsstoffen en hormonen die je zelf hebt aangemaakt. Het zou daarom het herstel na de bevalling bevorderen en allerlei andere gunstige effecten hebben.
Opeten van de placenta kan rauw of gebakken en het smaakt naar een combinatie van lever en biefstuk.
Naast de functie van de placenta om je baby te voeden en van zuurstof te voorzien, produceert de placenta de hormonen oestrogeen, progesteron, hCG en HPL. Oestrogeen stimuleert de groei van de baarmoeder, de ontwikkeling van de bloedvaten en de groei van de melkklieren in je borsten.
In het ziekenhuis zal de placenta onder narcose worden verwijderd. Je krijgt dan een lichte narcose waardoor je er niets van merkt en de gynaecoloog gaat dan met z'n hand de baarmoeder in (via de vagina) om de placenta los te halen van de baarmoeder.
Er is zelfs bewezen dat het consumeren van de placenta voor complicaties en gevaren kan zorgen voor de net bevallen vrouw. Een studie heeft uitgewezen dat het eten van het orgaan kan zorgen voor gezondheidsrisico's, zoals een bloedinfectie, die een vrouw dan weer kan doorgeven via de borstvoeding aan haar baby.
Het begin van je zwangerschapsbuik! Week 13 t/m 20 In het tweede trimester begint je zwangerschapsbuik steeds sneller te groeien. Zo'n 15% van de gewichtstoename is in deze fase. Vanaf 13 weken kun je al een kleine buik zien.
Wat is een lotusbevalling
Bij een lotusbevalling blijven de navelstreng en placenta met de baby verbonden totdat deze zijn ingedroogd en de navelstreng vanzelf loslaat. Dit gebeurt meestal 3 tot 10 dagen na de bevalling, net als een navelstompje dat van je baby loslaat.
De placenta zit aan de ene kant vast aan de baarmoederwand en aan de andere kant zit binnen in de vruchtzak. De moederkant bestaat uit lobbig, paarsrood vlees en de babykant is grijzig glad waarop het prachtige patroon van de bloedvaten zichtbaar is als een levensboom.
Sommige vrouwen zweren erbij: het eten van de placenta na de geboorte. Het zou namelijk gezond zijn voor de moeder. Uit recent Amerikaans onderzoek blijkt echter dat dit onzin is, het zou zelfs gevaarlijk kunnen zijn. Ook Nederlandse verloskundigen zijn sceptisch.
Waaruit bestaat de placenta precies? De placenta is een soort spons die bestaat uit een netwerk van aders en slagaders, de zogenaamde placenta- of chorionvlokken. Die zijn aan één kant vastgehecht aan de baarmoederwand en nemen het bloed van de moeder op.
De placenta ontstaat uit trofoblastcellen. De placenta zorgt ervoor dat je baby bloed en voedingsstoffen krijgt, zodat je baby kan groeien. De placenta zit vast aan de baarmoederwand. Vanuit de placenta lopen er bloedvaten van en naar je baby: de navelstreng.
Volgens een onderzoek, waar lokale media woensdag over schrijven, betalen Chinezen ongeveer 25 euro voor het orgaan. Veel mensen geloven dat het eten van placenta's goed is voor de gezondheid.
Placenta: 650 g
De placenta of moederkoek heeft een kinderlijk en een moederlijk deel. In het kinderlijk deel van de placenta stroomt veel bloed van het kind vlak langs de bloedvaten van de moeder.
Wat is een halve of gedeeltelijke lotusgeboorte? Hier wordt de navelstreng wel doorgeknipt, maar pas nadat de placenta geboren is. Meestal wordt dit gedaan in de eerste uren na de geboorte en bijna altijd binnen 24 uur na de geboorte.
Het eerste uur na de geboorte is heel bijzonder en belangrijk. In dit uur, ook wel het gouden uur genoemd, wordt de basis gelegd voor de band tussen moeder en kind.
Bij het intact laten van de navelstreng, kan de bloedtoevoer naar de baby door blijven gaan. Tijdens de bevalling draagt de placenta ongeveer 25-30% bloed van de baby. Dit bloed bevat niet alleen zuurstof, maar ook stamcellen, ijzer, witte bloedcellen en antistoffen.
De navelstreng laten uitkloppen betekent: meer rode bloedcellen en dus een beter transport van zuurstof in het lichaam. Dat betekent ook een makkelijkere overgang van de baarmoeder naar het 'buitenleven', waar de baby zelfstandig moet ademen.
Bij een harde buik zwanger voel je je hele buik aanspannen en strak worden. Vrouwen omschrijven het wel alsof er een harde bal in hun buik zit. Je kunt je buik niet induwen tijdens een harde buik zwangerschap. Zodra de harde buik wegtrekt wordt je buik weer soepel.
De grootte van je buik wordt naast het gewicht van de baby namelijk ook bepaald door de stevigheid van je buikspieren, de hoeveelheid vruchtwater, de mate waarin je vocht en vet vasthoudt en je eigen postuur. Ben je klein, dan komt je buik meer naar voren, simpelweg omdat er weinig ruimte is om in de lengte te groeien.
De zwangerschapsstreep verschijnt tussen je buikspieren, midden op je buik. Je buikspieren schuiven tijdens de zwangerschap steeds meer naar de zijkant om ruimte te maken voor je baby. Het stukje huid ertussen verkleurt door de toename van zwangerschapshormonen in je lichaam.
Je snijdt stukjes van jouw placenta af, ter grootte van een dobbelsteen.De blokjes kun je invriezen en mengen door je favoriete smoothie recept. Een veelgebruikte combinatie is een stukje placenta + rood fruit + kokosroom. Je kunt ook kokosmelk gebruiken.
Het woord 'placenta' komt uit het Latijn en betekent 'koek'. In Nederland noemen we de placenta daarom ook wel moederkoek. De placenta is een orgaan, dat zich tijdens de zwangerschap in de baarmoeder vormt. Het is van levensbelang voor je ongeboren baby.
Als de baby net geboren is, is die navelstreng nog blauw met dikke vaten die om elkaar heen kronkelen. De hartslag klopt dan nog in de navelstreng, en die helemaal laten uitkloppen kost een paar minuten. Meestal rond de tien, maar 35 minuten kan ook.”