De algemene vergadering heeft twee bevoegdheden: de bestemming van de winst die door de vaststelling van de jaarrekening is bepaald; en. de vaststelling van (overige) uitkeringen, beide voor zover het eigen vermogen groter is dan de wettelijke en statutaire reserves. Dit laatste wordt ook wel de balanstest genoemd.
Deze test wordt uitgevoerd door het bestuursorgaan van je vennootschap.
De balanstest houdt in dat een Besloten Vennootschap alleen dividend of winst kan uitkeren aan de aandeelhouders als het eigen vermogen groter is dan de wettelijke of statutaire reserves. Je beoordeelt dus aan de hand van de balans of een dividenduitkering toegestaan is.
Dividend uitkeren aan aandeelhouders
De hoofdregel is, dat de algemene vergadering van aandeelhouders bevoegd is om te beslissen over de winst en over het doen van uitkeringen aan de aandeelhouders.
Hoeveel dividend uitkeren? Hoeveel dividend de bv uitkeert, wordt bepaald door de directeur-grootaandeelhouder (dga). Zolang uw bv voldoet aan de financiële eisen is er geen maximum aan hoeveel dividend er wordt uitgekeerd. Het bestuur van uw bv moet akkoord gaan met voorstel.
Conclusie. Het tarief (inkomstenbelasting en premies Zvw) over een salaris is maximaal 55% en over een dividenduitkering per saldo ruim 38%. Bij hogere salarissen en een belastbaar inkomen van meer dan € 25.000 is een dividenduitkering vaak voordeliger dan een salarisverhoging.
Hoeveel dividend keer je uit? Er is geen algemene regel die bepaalt hoeveel dividend een bedrijf uitkeert, maar soms staat het wel in de statuten beschreven. Je kunt verder alleen dividend uitkeren over gerealiseerde winsten, niet over verwachte winsten.
Als de bv dividend uitkeert aan u als aanmerkelijkbelanghouder (aandelenbelang van minstens 5%), dan moet u in box 2 inkomstenbelasting betalen over dit dividend. Het tarief in box 2 blijft in 2022 gelijk aan het tarief in 2021. Keert u in 2022 dividend uit naar privé, dan betaalt u daarover een tarief van 26,9%.
Het bruto cash dividend is namelijk puur het geld wat je vanuit de onderneming uitgekeerd krijgt, maar de belastingdienst wil hier graag een deel van ontvangen. Meestal is dit ongeveer 15%.
Ten eerste kan het tantième natuurlijk nooit groter zijn dan het totaal van de winst van het boekjaar en de gereserveerde winsten/reserves. Ten tweede moet dit maximum nog verder beperkt worden tot de uitkeerbare winst.
De NV mag alleen tot een uitkering overgaan voor zover haar eigen vermogen groter is dan het bedrag van het gestorte en opgevraagde deel van het kapitaal, vermeerderd met de reserves die krachtens de wet of de statuten moeten worden aangehouden.
In de rechtspraak is uitgemaakt dat het “uithongeren” van minderheidsaandeelhouders niet mag: aandeelhouders hebben in beginsel recht op een redelijk dividend, tenzij het vennootschapsbelang zich tegen uitkering verzet.
Het belastingtarief voor ontvangen dividend in 2022 is 26,9%. Als je dividend uitkeert aan jezelf, van de bv naar privé, mag je de afgedragen dividendbelasting verrekenen met je inkomstenbelasting in box 2.
Liquiditeitstest in het WVV
De wet zelf neemt geen specifieke berekeningswijze op in die zin dat ze geen specifieke ratio of formule voorstelt om dit te evalueren. Op die manier wordt de vrijheid gegeven aan de bestuurders om, rekening houdend met de context van de onderneming, de liquiditeit te beoordelen.
Je moet zorgen dat de wettelijke reserve jaarlijks gelijk is aan 10 procent van het geplaatste kapitaal. Het bedrag dat je afhoudt van de winst na belasting in een boekjaar is minimaal 5 procent van die winst.
3M is één van de bedrijven met de langste historie van dividendbetalingen en behoort dan ook tot de lijst van dividend aristocrats. Het verhoogde voor maar liefst 66 jaar op rij het dividend. Momenteel betaalt 3M $1,48 per kwartaal uit, wat bij de huidige koers van $146,42 neerkomt op een dividendrendement van 4,04%.
Als een dga de behaalde winst wil uitkeren naar privé, betaalt hij hierover inkomstenbelasting (IB). Deze belasting, ook wel box 2 belasting of aanmerkelijkbelangheffing genoemd, bedraagt vanaf 2021 26,9% en blijft vooralsnog hetzelfde in toekomstige jaren.
Een bv heeft gemiddeld een lagere belastingdruk bij hogere winsten dan een eenmanszaak. Maar wel hogere kosten. Onder meer door jaarrekeningverplichtingen en accountantskosten. Een eigenaar van een eenmanszaak heeft onder voorwaarden recht op ondernemersaftrek waaronder de zelfstandigenaftrek.
Om te voorkomen dat bv-eigenaren zichzelf alleen nog uitkeren in dividend, is bepaald dat de directeur-grootaandeelhouder (dga: iemand die 5% of meer van de aandelen bezit), zichzelf een 'gebruikelijk loon' moet toekennen. Dat is minimaal € 45.000 per jaar.
Hebt u dividend ontvangen op aandelen die tot een aanmerkelijk belang horen? Of hebt u aandelen verkocht die tot een aanmerkelijk belang horen? Dan hebt u inkomsten uit aanmerkelijk belang.
Een dividend is een deel van de belastbare winst van de vennootschap. Daarop heb je dus vennootschapsbelasting betaald. Algemeen bedraagt die 25%. Op dividenden betaal je bovendien een dividendbelasting: de roerende voorheffing (standaard 30%).