De geldigheid van VCA certificaten is voor een groot deel goed gewaarborgd. Ze worden namelijk verstrekt door een officiële instantie SSVV (Stichting Samenwerken Voor Veiligheid) middels een CI (gecertificeerd instituut) en geldigheid is van tevoren vastgelegd en te controleren.
Ten opzichte van VCA basis zijn er in het examen wel wat verschillen. Zo krijg je niet 40 vragen om te beantwoorden, maar 70 vragen. Je hebt hier wel een kwartier langer de tijd voor (in totaal 75) minuten, maar het kan een pittige opgave zijn. Voor wie snel last ervaart van tijdsdruk, kan VCA VOL moeilijk zijn.
B-VCA examen: 40 meerkeuze vragen. U dient ten minste 28 vragen goed te beantwoorden om te slagen. VCA-VOL examen: 70 meerkeuze vragen. U dient ten minste 49 vragen goed te beantwoorden om te slagen.
Dat kan in het VCA Centraal Diploma Register (CDR) van het SSVV. In deze VCA databank worden alle VCA certificaten geregistreerd die zijn uitgegeven door erkende VCA opleiders. Voor alle drie de VCA-varianten (VCA Basis, VCA VOL en VIL-VCU) kun je hier terecht voor een VCA check.
Zonder dit certificaat mogen ze in sommige gevallen het (bouw)terrein niet eens op. Voor leidinggevenden bestaat er het VOL-VCA diploma (Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden). Na het behalen van dit examen weten zij aan welke eisen hun medewerkers moeten voldoen.
VCA VOL cursus (VOL-VCA)
Deze cursus duurt 1 dag en is door heel Nederland te volgen. Het VOL-VCA certificaat laat zien dat u veilig werkt en dat u oog heeft voor gezondheid en milieu. Eventueel kunt u ter voorbereiding van deze cursus de VOL-VCA e-learning volgen. Het certificaat heeft een geldigheid van 10 jaar.
Een VCA certificaat is dus niet wettelijk verplicht, maar wordt wel in de meeste gevallen verplicht gesteld door opdrachtgevers. Los van het feit dat opdrachtgevers het certificaat vaak eisen, biedt het VCA alleen maar voordelen. Met een VCA voldoet u in één klap aan veel regels van de Arbowet.
Het VCA examen kun je niet online doen. Je doet het examen altijd op een officiële examenlocatie. Er zijn meer dan 60 VCA examenlocaties in Nederland, dus er is er altijd een bij jou in de buurt!
Er is een wederzijdse erkenning van VCA diploma's uit Duitsland (SCC) maar ook België (BeSaCC) en Nederland.
Nederland werkt veiliger met VCA
VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Met een VCA-diploma of -certificaat legt u de basis om iedere dag weer veilig en gezond aan de slag te gaan.
Voor wie een VCA diploma wil behalen door middel van het volgen van een cursus is het antwoord iets simpeler: een klassikale cursus, inclusief examen van 60 minuten, duurt één dag. Uiteraard kun je ook kiezen voor een andere cursusvorm, zoals een e-learning waarbij je zelf bepaalt hoe snel je er doorheen loopt.
Niet verplicht, wel vereist
Hoewel het dus vanuit de overheid niet verplicht is om een VCA certificaat te hebben, wordt het door veel werkgevers wel gevraagd. Sterker nog, in verschillende branches kunnen medewerkers (of ZZP'ers) zonder dit diploma niet aan de slag.
Het Basis-VCA (of B-VCA) examen bestaat uit 40 vragen die binnen 60 minuten moeten worden beantwoord en in totaal maximaal 4.000 punten kunnen opleveren. U slaagt als u minimaal 64,5%, dus 2.580 punten, scoort.
Landelijk zakt 25% van de VCA examenkandidaten de eerste keer voor het examen. Dat is veel. Een aantal haalt het de tweede keer wel. Maar zeker 15 tot 20% zakt een tweede en derde keer ook.
Omdat VCA echter een 'nationale' norm is in Nederland, wordt het niet in alle landen erkend. De Nederlandse VCA wordt erkend in België, Duitsland, Oostenrijk.
Het is geen makkelijke cursus, maar met VCA Talen lukt het 98% van onze cursisten om te slagen. Je weet nu dat je de vragen goed moet lezen, open en zonder meteen in te vullen wat jij zelf ervaart en doet op je werk. Logisch nadenken volgens de Veiligheidswet is beter!
Alleen Belgische en Duitse certificaten of diploma's met het VCA- of SCC-beeldmerk worden als gelijkwaardig met de Nederlandse VCA diploma's geaccepteerd. In sommige situaties kan de opdrachtgever echter toch een Nederlands VCA diploma eisen.
Duitsland en Oostenrijk gebruiken het Sicherheits Certifikat Contraktoren (SCC). Hoewel dit systeem niet precies hetzelfde is als VCA, worden certificaten over en weer wel geaccepteerd.
In welke landen is VCA geldig? VCA is een Nederlands programma, maar een VCA diploma of VCA certificaat is ook buiten Nederland geldig. Op dit moment wordt het Nederlandse VCA ook geaccepteerd in Duitsland, Zwitserland, België en Oostenrijk.
U moet zich kunnen identificeren, dus zorg dat u een geldig identiteitsbewijs bij zich heeft. Het examen duurt 60 (B-VCA) tot 75 (VOL-VCA en VIL-VCU) minuten en bestaat uit 40 (B-VCA) tot 70 (VOL-VCA en VIL-VCU) meerkeuzevragen. U hoort direct na afloop of u geslaagd bent.
Een VCA certificaat kun je niet kopen. De reden hiervoor, is heel eenvoudig: VCA vereist kennis. Wanneer je in het bezit bent van een VCA certificaat, betekent dit dat je hebt bewezen kundig te zijn op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu.
Na 10 jaar is uw VCA-certificaat verlopen en moet u opnieuw uw VCA-examen behalen. In het geval van een VCA-certificering bestaat er niet zoiets als een herhalingscursus.
Wanneer jouw VCA dreigt te verlopen, zul je opnieuw examen moeten doen om een nieuw VCA certificaat te behalen, uiteraard ook weer met een geldigheid van 10 jaar.
Alle arbeiders die op werven bouwwerken verrichten en onder PC 124 vallen, moeten een basisveiligheidsopleiding gevolgd hebben van minstens 8 uur. Is een veiligheidscoördinator verplicht? Dan moeten alle arbeiders een basisopleiding VCA of een gelijkwaardige opleiding volgen in een erkend opleidingscentrum.
Het VCA diploma staat voor veilig en gezond werken en kan in elke branche door werkgevers of opdrachtgevers gevraagd worden. Voor het uitvoeren van risicovolle werkzaamheden en risicovolle situaties met een grote kans op een arbeidsongevallen is vaak een VCA diploma nodig.