De IGJ houdt toezicht op de kwaliteit, veiligheid en toegankelijkheid van de zorg. De inspectie voert haar taak onpartijdig en deskundig uit. Daarnaast bewaakt zij de rechten van patiënten en cliënten.
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd houdt toezicht op kwaliteit van zorg. Vanuit die verantwoordelijkheid spreekt de Inspectie zorginstellingen ook aan op goed bestuur. Bijvoorbeeld door raden van bestuur aan te spreken op hun verantwoordelijkheid voor kwaliteit en veiligheid.
We vragen om inzet op het gebied van preventie, letten op de beschikbaarheid van de zorg en jeugdhulp en zien toe op de naleving van wetten en regels. Ook onderzoeken we of alle zorgaanbieders de zorg voldoende afstemmen op de behoeften van de patiënt of cliënt.
Wie bepaalt wat goede zorg is? Patiëntenorganisaties, zorgverleners en zorgverzekeraars maken samen afspraken over wat goede zorg is. Die worden vastgelegd in kwaliteitsstandaarden en meetinstrumenten. Alle goedgekeurde kwaliteitsstandaarden en meetinstrumenten komen in het Register.
De kwaliteit van zorg wordt gemeten met daarvoor ontwikkelde meetinstrumenten. Dit zijn bijvoorbeeld vragenlijsten zoals CQI en PREM. Deze worden afgenomen door een zorginstelling zelf of door een onafhankelijk bureau. De vragenlijsten verzamelen gegevens over gezondheid en ervaringen van het zorgproces.
Zorginspectie focust op wat de kwaliteit van de geboden zorg het meest beïnvloedt en baseert zich hiervoor op regelgeving, referentiekaders, eisenkaders, kwaliteitseisen … waaraan de organisatie zich moet houden. U vindt hierover meer informatie bij Kind en Gezin.
De Onderwijsinspectie beoordeelt de kwaliteit van het onderwijs op scholen en andere onderwijsinstellingen. Daarbij kijkt de inspectie of scholen en opleidingen voldoen aan de wet en of scholen hun financiën op orde hebben. Dit gebeurt door de scholen en het schoolbestuur te onderzoeken.
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Wat is zorgplicht in de zorg? Binnen de zorg is er sprake van zorgplicht als de ene partij verplicht is zorg te dragen voor een ander.
Hoe weet ik wie mijn hoofdbehandelaar is? Jouw hoofdbehandelaar is de zorgverlener die inhoudelijk eindverantwoordelijk is voor jouw zorg. Vooral als er verschillende zorgverleners tegelijk betrokken zijn bij jouw behandeling, moet duidelijk zijn wie eindverantwoordelijk is.
Wie controleert het zorgkantoor? De Nederlandse Zorgautoriteit houdt toezicht op de zorgkantoren.
De Wlz wordt feitelijk uitgevoerd door zorgkantoren. De zorgkantoren hebben zorgplicht. Dat betekent dat het zorgkantoor voldoende en goede zorg inkoopt bij zorgaanbieders én de persoonsgebonden budgetten (pgb) regelt.
Als toezichthouder gaan wij uit van wat publiek, patiënten en cliënten nodig hebben. En van vertrouwen in de professionals. Het Afwegingskader vertrouwen helpt ons bij de onderbouwing van (weer) wel of geen vertrouwen kunnen hebben in de zorgaanbieder.
Onze inspecteurs controleren op wettelijke milieu-, bouw- en brandveiligheidsregels. Dit doen wij periodiek (een keer per zoveel maanden of jaar) of themagericht (denk aan brandveiligheid, opslag gevaarlijke stoffen, bodemverontreiniging, energie).
de inspecties worden uitgevoerd door de afdeling Zorginspectie van het Departement Zorg; woonzorgcentra worden minstens elke vier jaar algemeen geïnspecteerd; na klachten bij de Woonzorglijn of omwille van andere aanwijzingen, kunnen extra inspecties gebeuren.
Een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) beschrijft de risico's in het bedrijf op het gebied van gezondheid en veiligheid van de werknemers. Hiermee krijgt een werkgever snel inzicht in de situatie en kan hij zien waar verbeteringen in de onderneming nodig zijn.
De sociale inspectie kan zowel aangekondigd als onaangekondigd een bezoek brengen aan je bedrijf om een aantal documenten en gegevens te controleren. Het doel van de inspectie is om sociale fraude te bestrijden en de rechten en plichten van alle betrokken partijen te garanderen.
de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz);de Wet BIG;de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen;de Wet toelating zorginstellingen.
De zorg in verpleeg- en verzorgingshuizen valt onder de Wet langdurige Zorg (Wlz) en de zorg thuis valt onder de Zorgverzekeringswet (Zvw). Beide wetten, of de uitwerking van deze wetten, zeggen iets over het zorgplan (onderdeel van een zorgdossier).
Het mdo is niet gratis
Bovendien, door het verplicht te stellen, leidt het mdo tot nog meer defensieve geneeskunde, waarbij er bijna geen beslissing meer genomen kan worden zonder dat het 'in het mdo is besproken'.