AMSTERDAM - De witte haai bijt het hardst van alle roofdieren op aarde. Dat hebben Australische onderzoekers vastgesteld met een computersimulatie. Als een witte haai zijn tanden in een prooi zet, komt er een kracht van maarliefst 1.8 ton (1800 kg) vrij. Het dier bijt daarmee drie keer zo hard als een leeuw.
Het dier met de krachtigste beet ter wereld is de zeekrokodil. Hij klapt zijn kaken met maar liefst 3510 kg op elkaar. Ter vergelijking: een mens heeft een bijtkracht van zo'n 80 kilo en een Duitse herder van 108 kilo. De zeekrokodil kan wel zeven meter lang worden en als hij de kans krijgt, valt hij graag mensen aan.
Grote bijtkracht
Van alle nog levende diersoorten is de krokodil met 1350 kg/cm² degene met de hoogste bijtkracht. Van de zoogdieren is dit de hyena met ongeveer 500 kg/cm². De tijger is met een bijtkracht van 450 kg/cm² een goede tweede en de om zijn agressie bekende Bijtschildpad komt tot 500 kg/cm².
Het gebit van de zogenoemde napslak is door Britse wetenschappers uitgeroepen tot het sterkste natuurlijke materiaal ter wereld.
Een volwassen bever haalt 80 kg aan bijtkracht. Een mens kan ongeveer 80 kg bij elkaar bijten. Een volwassen leeuw kan 780 kg bij elkaar bijten. Een alligatorschildpad: 450 kg.
De scherpste tanden die de wereld ooit gekend heeft, zijn van de conodonten, een uitgestorven primitieve mariene gewervelde. Hun vlijmscherpe tanden waren slechts één twintigste van de breedte van een menselijke haar.
De kangal kan wel erg groot worden, wat ook de reden is voor de sterke beet van deze hond. Dit ras heeft namelijk een kracht van 743 psi. De kangal is niet alleen de hond met de sterkste beet, maar ook nog eens het sterkste hondenras ter wereld!
Tijger. Het zijn de sterkste katachtigen ter wereld, en kunnen dus ook leeuwen verslaan. Tijgers zijn echte jagers en hebben alles wat er nodig is om de verschrikking van de natuur in zuidoost Azië te zijn. Wanneer ze in een gevecht belanden kunnen ze op hun achterpoten staan en zo domineren over al hun tegenstanders.
De tijger is de sterkste katachtige ter wereld. Ze bewonen de moerasgebieden, regenwouden en graslanden in o.a. India, Nepal, Maleisië en Rusland. Van alle ondersoorten in de Siberische tijger de grootste. Een volwassen exemplaar weegt ruim 300 kilo en kan twee keer zijn eigen gewicht dragen.
Ze kunnen 1141 keer hun eigen lichaamsgewicht tillen. Neushoornkevers kunnen ongeveer 850 keer hun eigen gewicht tillen. Dat is natuurlijk lang niet zo veel als een mestkever, maar het is nog steeds abnormaal sterk. U moet zich eens voorstellen dat een olifant 850 keer zijn eigen gewicht zou kunnen tillen.
De wilde wolf heeft een bijkracht tussen de 250Kg/cm² en de 345Kg/cm² voor een wolf van 60 Kg. Een bouvier haalt tot 150Kg/cm². Een Mechelse herder haalt een bijtkracht van 390 kg/cm2.
Maar onze ergste vijand – en 's werelds gevaarlijkste dier – is de mug. De kleine bloedzuiger brengt elk jaar ziekten over op honderden miljoenen mensen en ongeveer 1 miljoen mensen sterven daaraan. De mug is dan ook het dier dat wereldwijd de meeste mensen doodt.
In de plaats daarvan blijkt de bijtkracht van een T. rex met 57.000 Newton volkomen gemiddeld voor zijn lichaamsmassa van zo'n 8 ton, en evolueerde die bijtkracht geleidelijk in de loop van tientallen miljoenen jaren.
AMSTERDAM - De witte haai bijt het hardst van alle roofdieren op aarde. Dat hebben Australische onderzoekers vastgesteld met een computersimulatie. Als een witte haai zijn tanden in een prooi zet, komt er een kracht van maarliefst 1.8 ton (1800 kg) vrij. Het dier bijt daarmee drie keer zo hard als een leeuw.
12. Duitse herder (238 psi)
Een rottweiler is een erg sterke hond, maar wel met een goed hart. Hij is erg loyaal naar zijn baasje en is argwanend tegenover vreemden en andere honden, maar nooit angstig. De rottweiler hanteert afwachtend gedrag en is hierdoor een natuurlijke bewakingshond.
De jaguar is het ultieme roofdier. Je komt dit fraai uitziende dier niet zomaar tegen. Al heb je wel een redelijke kans als je naar de juiste plek gaat. Het kan een paar seconden, maar ook meer dan ene half uur wanneer het dier aan het jagen is.
De gevaarlijkste dieren van Nederland zijn:
Adder. Grote pieterman. Wolf. Wild zwijn.
En de domste: de kakapo
Domheid is natuurlijk moeilijk te vergelijken, maar een van de allerdomste dieren is de kakapo. Van deze papegaai is bekend dat hij regelmatig vergeet hoe zwaar hij is, waardoor hij bij het opstijgen neerploft. Hij kan helemaal niet vliegen namelijk.
De bijtkracht van de leeuw is 41 atmosfeer, die van de gorilla 88. Dat wil zeggen, het voordeel van de gorilla is meer dan 2 keer. Wat is hiervan de reden? De leeuw is een roofdier; leeuwen jagen in paren.
Het lijkt een spannende strijd te gaan worden, maar ineens krijgt de leeuw steun van twee soortgenoten. Met z'n drieën vallen ze de krokodil aan. Uiteindelijk moet de krokodil het onderspit delven. Het laatste beeld: trotse leeuwen bovenop de dode olifant.
Meeste bijtincidenten door Staffordshire-achtigen, Pitbulls en Rottweilers. Staffordshire-achtigen, Pitbulls en Rottweilers: deze hondenrassen zijn verantwoordelijk voor het merendeel van bijtincidenten.
Al decennia lang hebben de meeste Amerikaanse schapenproducenten grote witte honden gebruikt, zoals de Pyreneese Berghond , de Akbash of Maremma-herdershonden, maar ook Anatolische herders worden gebruikt.
'Hond bijt gemiddeld minder dan één keer per jaar'
Ronald Verheggen, bij de politie verantwoordelijk voor de trainingen van politiehonden, benadrukt dat de politie terughoudend is met de inzet van honden. Op jaarbasis wordt per hond en geleider gemiddeld minder dan één keer gebeten.