Mocht je ziek worden, dan betaalt het uitzendbureau je loon tijdens je ziekte door. Ook is het uitzendbureau in dit geval verantwoordelijk voor jouw re-integratie. Met een contract zonder uitzendbeding heb je vanaf je tweede ziektedag recht op doorbetaling van je loon.
Het ziekenfonds vergoedt je vanaf de eerste ziektedag. De tussenkomsten van het interimkantoor en/of het ziekenfonds of het Sociaal Fonds verschillen naargelang je statuut. Check hier het schema voor arbeiders en dat voor bedienden (pdf). Opgelet: jobstudenten hebben geen recht op een uitkering van het ziektefonds.
Wanneer je als uitzendkracht ziek wordt, moet je dit onmiddellijk melden aan je werkgever (het uitzendkantoor) en aan het bedrijf waar je werkt (de gebruiker). De wet schrijft voor dat je binnen de 48u een ziekteattest moet bezorgen aan je werkgever.
Het uitzendbureau betaalt uw loon tijdens uw ziekte door. Ook is het uitzendbureau verantwoordelijk voor uw re-integratie.
Ziek als uitzendkracht zonder uitzendbeding
De eerste dag geldt als wachtdag, je hebt dan dus geen recht op loon. Vanaf de derde dag heb je recht op 90% van het loon. Deze regeling geldt gedurende het eerste ziektejaar. Vanaf het tweede ziektejaar heb je nog recht op 80% van je loon.
Ben je bediende, dan betaalt je werkgever je loon van de eerste maand volledig uit. Ben je arbeider, dan heb je recht op één week gewaarborgd loon en één supplementaire week waarvoor je werkgever je een uitkering betaalt die ongeveer overeenkomt met je nettoloon.
Als u ziek wordt, moet het uitzendbureau uw loon doorbetalen. Bent u langer dan 2 jaar ziek? Dan mag het uitzendbureau u ontslaan. Het kan dan een ontslagvergunning voor u aanvragen bij UWV.
Uitzendkrachten mogen maximaal 12 maanden tewerkgesteld worden voor hetzelfde motief. Bijvoorbeeld: een medewerker is 12 maanden ziek en wordt vervangen door een uitzendkracht. Als de ziekte na 12 maanden verlengd wordt, is uitzendarbeid voor die vervanging niet langer mogelijk.
Uitzendovereenkomst zonder uitzendbeding
In fase B en C en fase 3 en 4 geldt er nooit een uitzendbeding. Zonder uitzendbeding heb je als uitzendkracht meer rechten. Zo kan het uitzendbureau je niet zomaar ontslaan en krijg je loon bij ziekte en soms ook als er (tijdelijk) geen werk voor je is.
180 dagen (voltijdse werknemers) of 800 uren (deeltijdse werknemers) gewerkt hebben gedurende een wachttijd van twaalf maanden die aan de arbeidsongeschiktheid voorafgaat. Sommige niet-gewerkte dagen (bv. dagen met gewaarborgd loon of vakantie) worden beschouwd als werkdagen.
Uitzendkrachten daarentegen kunnen in samenspraak met hun uitzendbureau zelf bepalen hoeveel bedrijfsvoorheffing er van hun loon afgehouden wordt. Het wettelijke minimum is 11,11% bedrijfsvoorheffing. In de sector zijn afspraken gemaakt om 18% af te houden.
Een uitzendkracht heeft recht op werkloosheidsuitkeringen. Alleen moet je goed opletten dat je de voorwaarden goed naleeft. Gelukkig is er het ABVV om je bij te staan met raad en daad.
Als een werknemer arbeidsongeschikt is wegens ziekte of ongeval, andere dan beroepsziekte of arbeidsongeval, heeft hij voor een bepaalde periode recht op het behoud van loon ten laste van zijn werkgever.
Gewaarborgd loon
Je normale loon wordt uitbetaald bij een ziekte die minder dan 14 dagen duurt (volgens het medisch attest). Als een ziekte langer duurt dan 14 dagen, ontvang je je normale loon gedurende 4 weken. Daarvan komt een deel van je werkgever en wordt het ander deel bijgepast door het ziekenfonds.
U ontvangt in het 1e ziektejaar minstens 70% van uw loon en minimaal het minimumloon. U kunt meer loon doorbetaald krijgen als hier afspraken over staan in uw cao of in uw arbeidsovereenkomst. Bent u ziek vanwege orgaandonatie, zwangerschap of bevalling? Dan krijgt u 100% van uw loon.
De eerste dagen arbeidsongeschiktheid worden door de werkgever betaald: Voor bedienden is het loon gewaarborgd gedurende de eerste 30 dagen van de arbeidsongeschiktheid. Voor arbeiders is het loon gewaarborgd gedurende de eerste 7 dagen; daarna krijgen ze gedurende 7 dagen 85,88% van hun normale loon.
Als u zelf de uitzendovereenkomst wilt beëindigen, kunt u dit in fase A (meestal de eerste 78 weken van de uitzendovereenkomst) met onmiddellijke ingang doen. Wel hoort u dit het uitzendbureau minimaal een (1) werkdag van tevoren te melden zodat zij kunnen proberen om voor vervanging bij de inlener te zorgen.
opzeggen uitzendovereenkomst met uitzendbeding
Hij mag de uitzendovereenkomst op elk moment opzeggen. Wel is hij verplicht om het uitzendbureau gedurende de termijn van 52 weken (tot 3 januari 2022 was dit 78 weken) uiterlijk één werkdag van tevoren te waarschuwen, zodat het uitzendbureau voor vervanging kan zorgen.
Een uitzendkracht geniet hetzelfde sociale statuut en dezelfde sociale voordelen als vaste werknemers. Ook als interimkracht heb je recht op maaltijd- of ecocheques, vakantiegeld, pensioen en kinderbijslag. Je gewerkte dagen als interim tellen net zo goed mee voor je pensioen als andere gewerkte dagen.
Als interimmer heb je recht op betaald verlof en feestdagen. Deze maken immers integraal deel uit van je loon. het aantal vakantiedagen worden berekend op basis van het aantal gewerkte dagen in het afgelopen jaar.
"De meeste organisaties vinden drie keer verzuim per jaar geoorloofd." Als dat hoger is, volgt vaak een gesprek. "Rode draad van het gesprek is niet of het verzuim terecht was of niet, maar of er een reden is voor het verzuim.
U krijgt geen langere proeftijd als u tijdens de proeftijd ziek wordt. Ontslaat uw werkgever u in de proeftijd terwijl u ziek bent? Dan heeft u mogelijk recht op een Ziektewetuitkering.
Regelmatig onevenredig hoog ziekteverzuim
Wanneer een werknemer regelmatig ziek is bestaat de mogelijkheid dat een werkgever deze werknemer wil ontslaan. Hiervoor is meer vereist dan dat de werknemer zich vaak ziek meldt. De mate van het ziekteverzuim moet regelmatig en onevenredig hoog te zijn.