De CO2-heffing industrie geldt voor: Grote industriële bedrijven die ook onder het Europese emissiehandelssysteem (EU ETS) vallen.Afvalverbrandingsinstallaties en bedrijven die grote hoeveelheden lachgas uitstoten.
De CO2-heffing koppelt een prijs aan de industriële emissie van een ton CO2. In 2021 is die prijs 30,48 euro. Het tarief loopt daarna ieder jaar op tot 2030. De hoogte van het tarief is zo vastgesteld dat het reductiedoel van 14,3 Mton CO2 in 2030, met 75% zekerheid gehaald wordt.
Wat is het? De Nederlandse CO2-heffing verplicht industriële bedrijven belasting te betalen per ton CO2 die zij uitstoten. Dat bedrag loopt jaarlijks op om bedrijven te stimuleren om nu echt CO2-besparende maatregelen te nemen. Bedrijven krijgen een vrijstelling voor een deel van hun CO2-uitstoot.
Om de uitstoot van broeikasgassen kosteneffectief terug te dringen is de Europese Unie in 2005 gestart met een emissiehandelsysteem. De CO2-prijs was hoog, 30 euro per ton in 2008, maar schommelt sinds 2012 tussen de 3 en 9 euro per ton.
Een deel van de jaarlijkse CO2-uitstoot van installaties onder de CO2-heffing industrie wordt vrijgesteld van de heffing. De vrijgestelde uitstoot wordt uitgedrukt in zogeheten dispensatierechten (DPR's). Één DPR staat gelijk aan de uitstoot van 1 ton CO2.
Om bedrijven te stimuleren minder CO2 uit te stoten bij hun productieproces is er sinds 1 januari 2021 een nationale heffing op CO2-uitstoot in de industrie. De Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) voert de regeling uit.
ETS staat voor Emission Trade System en is het handelssysteem in Europa voor de CO2-uitstoot van de industrie. Een industrieel bedrijf moet in dat systeem voor elke ton (1000 kilogram) CO2 dat het uitstoot één emissierecht inleveren. Die emissierechten kunnen worden gekocht en verhandeld.
Per ton uitstoot levert een bedrijf één emissierecht in. Heeft een bedrijf meer emissierechten dan het uitstoot? Dan mogen ze de overgebleven rechten verkopen aan andere bedrijven die meer uitstoten dan ze emissierechten hebben. Deze handel loopt in Europa volgens het EU-ETS – European Union Emissions Trading System.
Voor elke ton CO2 die ze uitstoten, moeten bedrijven een emissierecht inleveren. Er zijn verschillende manieren om aan die rechten te komen. Ze kunnen emissierechten kopen op veilingen en handelsplatformen of van andere bedrijven. Onder bepaalde omstandigheden krijgen ze gratis rechten van de overheid.
Emissiehandel is de handel in het recht om broeikasgassen uit te stoten. Met 1 emissierecht mag een bedrijf 1 ton koolstofdioxide (CO2) uitstoten. Het aantal beschikbare rechten is beperkt. De prijs voor een emissierecht, de CO2-prijs, wordt bepaald door vraag en aanbod.
De BIV wordt berekend op grond van het vermogen van de motor, uitgedrukt in fiscale paardenkracht (pk) of kilowatt. Een hoge of lage uitstoot heeft dus geen invloed op dit bedrag. Echter worden volledig elektrische wagens (of wagens op waterstof) ook voor leasefirma's vrijgesteld.
Het belangrijkste doel van het Klimaatakkoord is de CO2-uitstoot in 2030 met 49% verminderen vergeleken met 1990. In 2050 moet de uitstoot van broeikasgassen met 95% afgenomen zijn. Dit is nodig om de opwarming van de aarde niet verder te laten oplopen dan 1,5 ℃.
De huidige prijs van een CO2-recht (= 1 ton CO2) zit eindelijk in de lift. Waar in 2017 de prijs nog ruim onder de 10 euro lag, is de prijs in 2021 flink gestegen. Momenteel schommelt de prijs rond de 87 euro per ton CO2 (mei 2022).
Als samenvatting uit de diverse studies kan besloten worden dat de jaarlijkse CO2-compensatie varieert tussen 21,77 kg CO2/boom tot 31,5 kg CO2/boom. Om 1 ton CO2 te compenseren zijn er vervolgens 31 tot 46 bomen nodig. In Europa staan er per hectare 300 tot 500 bomen.
De prijs van emissierechten is in 2021 gestegen naar rond de 50 euro, als de prijs rond het huidige niveau blijft zal de opbrengst voor Nederland navenant meestijgen.
Particulieren en midden- en kleinbedrijven kunnen CO₂-credits kopen via de website van FairClimateFund. Bedrijven met een grote CO₂-voetafdruk en/of evenementen die hulp willen met het berekenen van hun CO₂-voetafdruk kunnen contact met ons opnemen.
EU ETS in de praktijk
Momenteel omvat het EU ETS ongeveer 11.000 installaties uit de energie-intensieve industrie en de elektriciteitssector, die samen verantwoordelijk zijn voor ongeveer 40% van de broeikasgasemissies in de Europese Unie (EU). Daarnaast omvat het systeem ook de luchtvaartsector.
Carbon credits, die onder bepaalde voorwaarden inwisselbaar zijn voor emissierechten, worden al lange tijd verhandeld voor minder dan 30 eurocent. En bedrijven die vrijwillig hun CO₂-voetafdruk compenseren met carbon credits, betalen prijzen die variëren van minder dan 1 euro tot meer dan 20 euro per ton.
Elke installatie die een activiteit uitvoert die onder het toepassingsgebied van emissiehandel valt (= een BKG-installatie), dient over een zogenaamde Y rubriek te beschikken in de omgevingsvergunning.
Het CO2-heffingsregister (CHeR) is het online systeem met rekeningen voor de installaties die vallen onder de CO2-heffing industrie. Elke installatie waarop de CO2-heffing van toepassing is krijgt de beschikking over één rekening in CHeR. De rekeninghouder van de rekening in CHeR is de exploitant van de installatie.
CO2 is een broeikasgas: koolstofdioxide. CO2-uitstoot is het vrijkomen van dit gas in de atmosfeer. Onze atmosfeer bevat van nature al CO2, wat ervoor zorgt dat warmte wordt geabsorbeerd. Je kunt het zo zien: CO2 is een soort isolatieplaat om de atmosfeer heen die de warmte binnenhoudt, net als isolatieplaten in huis.
Een boom neemt ongeveer 25 kg CO2 op per jaar
Maar eigenlijk neemt een boom gemiddeld tussen de 10 en 40 kg CO2 op per jaar, afhankelijk van een heleboel factoren. Al deze complexe variabelen zorgen ervoor dat het geen eenvoudige zaak is om te berekenen hoeveel CO2 een boom precies opneemt.
CO2-gecompenseerd gas. CO2-gecompenseerd gas is aardgas dat na verbranding gecompenseerd wordt met bijvoorbeeld het planten van bomen. Bomen nemen de CO2 op, en daarmee wordt de netto CO2-uitstoot van de verbranding van het aardgas gecompenseerd.
De verbrandingswaarde van een kg hout bedraagt 5 kWh (Bovenwaarde). Per saldo legt een bos dus per hectare vast 5 x 6.510 = 32.550 kWh. Op jaarbasis is de instraling per hectare door de zon 10 miljoen kWh. Daarmee wordt door een bos 0,325 % van het zonlicht vastgelegd in de vorm van hout.
De verandering naar een duurzame samenleving betalen we met elkaar: bedrijven en burgers. Om het betaalbaar en eerlijk te maken, wil het kabinet de kosten voor burgers zo laag mogelijk houden. Daarom gaan bedrijven meer betalen dan in het verleden.