De patholoog voert het onderzoek vanzelfsprekend op een respectvolle manier uit. Aan een obductie zijn geen kosten verbonden.
Ook bij de begrafenisverzekeraar zijn deze kosten niet te declareren. De forensisch arts moet dus - op een wel heel beladen moment - aan de familie uitleggen dat als zij zekerheid willen over de oorzaak van het overlijden, mede met het oog op de kinderen, zij de obductiekosten voor hun rekening zullen moeten nemen.
Wat is obductie? Obductie is onderzoek van het lichaam na overlijden. Het wordt ook wel een sectie of autopsie genoemd. Het onderzoek wordt verricht door een patholoog, een arts die gespecialiseerd is in deze vorm van onderzoek, in samenwerking met een arts in opleiding tot patholoog.
De obductie kan het beste kort na het overlijden gebeuren. Dan is de verkregen informatie het meest betrouwbaar en is het beste resultaat van het onderzoek te verwachten. Daarom vindt de obductie liefst binnen 24 uur na het overlijden plaats. In het Radboudumc bij voorkeur op de eerstvolgende werkdag.
Op de verpleegafdeling
Als een patiënt in het ziekenhuis overlijdt moet een arts de officiële dood vaststellen. De arts vult dan de overlijdenspapieren in. Op de verpleegafdeling geeft de verpleegkundige de eerste noodzakelijke zorg. De overledene wordt gewassen en netjes in bed gelegd.
Een obductie is te vergelijken met een operatie en wordt zo uitgevoerd dat er achteraf vrijwel niets meer van te zien is. De wond wordt afgedekt met pleisters. De patholoog voert het onderzoek vanzelfsprekend op een respectvolle manier uit. Aan een obductie zijn geen kosten verbonden.
Meestal zijn dat de kosten van de ziekenhuisopname. De schuld behoort tot het passief van de erfenis en wordt betaald met het geld dat in de erfenis zit. Dat is het actief van de erfenis. Het ziekenhuis kan de kosten dan normaal invorderen bij de erfgenamen die de erfenis aanvaard hebben.
Als nabestaanden dit laatste bezwaarlijk vinden, kunnen zij dit bespreken met de arts. Er kan dan bijvoorbeeld een gedeeltelijke obductie plaatsvinden. In de meeste ziekenhuizen wordt voor hersenonderzoek apart toestemming gevraagd aan de nabestaanden. Dit is niet wettelijk verplicht.
Binnen twee tot drie dagen na de obductie ontvangt de aanvragend arts een voorlopig obductieverslag. Het volledige onderzoek is dan echter nog niet afgerond. Dat gebeurt na ongeveer zes tot acht weken (bij een obductie van de hersenen tien tot twaalf weken). Dan heeft de behandelend arts het definitieve rapport.
In het algemeen is het zo dat een overledene die goed gekoeld is, dat vaak 10 dagen kan doorstaan. U hoeft zich op voorhand geen zorgen te maken. Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
Dat onderzoek – zoals microscopisch en toxicologisch onderzoek - kan enige weken tot enkele maanden duren. Als de patholoog de resultaten heeft ontvangen, stelt deze het definitieve sectierapport op. Vervolgens stuurt de patholoog het definitieve sectierapport naar de officier van justitie.
Om Patholoog te worden, moet je eerst de zesjarige WO-opleiding Geneeskunde doen. Hiervoor geldt een numerus fixus. Je moet op het VWO in elk geval het profiel Natuur & Gezondheid of het profiel Natuur & Techniek hebben gedaan. Na de opleiding Geneeskunde moet je je nog zo'n vijf jaar specialiseren tot Patholoog.
De kosten van een uitvaart zijn een deel van de erfenis. Erfgenamen moeten de kosten van de uitvaart betalen, of vergoeden aan de opdrachtgever. Ook als die kosten hoger zijn dan de waarde van de erfenis. Zij moeten dan uit eigen zak betalen.
Indien er geen opdrachtgever is of er zijn geen nabestaanden die de uitvaart willen betalen, dan is de gemeente waarin de overledene zich bevindt verantwoordelijk. De gemeente zal de kosten echter verhalen bij de familie of gebruikt hiervoor het nalatenschap van de overledene.
Degene die de opdracht geeft voor de uitvaart is verantwoordelijk voor de betaling. Als er genoeg geld in de nalatenschap is, kan de rekening daarvan worden betaald.
Als iemand dood gevonden wordt en de politie kan niet direct een doodsoorzaak vinden, dan wordt dit beschouwd als een 'verdacht overlijden'. Het overlijden zal steeds moeten vastgesteld worden door een dokter. Als de dokter geen onmiddellijke doodsoorzaak vindt, zal hij of zij de politie verwittigen.
Na het overlijden van een patiënt kan een arts een autopsie aanvragen. De redenen om de doodsoorzaak te laten vaststellen, variëren. Zo kan het bijvoorbeeld van belang zijn voor de nabestaanden die aan een soortgelijke aandoening kunnen lijden.
Als een patiënt is overleden, kan de specialist de nabestaanden toestemming vragen voor obductie. Dit is een inwendig onderzoek op het lichaam van de overledene. We doen dit onderzoek om de doodsoorzaak vast te stellen of om vast te stellen of een ziekte erfelijk of besmettelijk is.
De patholoog doet onderzoek aan de hand van een sectie op het overleden lichaam of onderzoekt lijkdelen. Hij werkt nauw samen met andere onderzoekers, zoals radiologen, klinisch pathologen en toxicologen.
lijk: het lichaam van een overledene of doodgeborene; b. doodgeborene: de na een zwangerschapsduur van ten minste 24 weken levenloos ter wereld gekomen menselijke vrucht; c.
Een schouwarts onderzoekt een sterfgeval en stelt vast of iemand inderdaad is overleden. Dit proces noemt men ook wel de lijkschouwing. Bij de lijkschouwing onderzoekt de schouwarts of er sprake is van een natuurlijke doodsoorzaak. Als de arts hierover twijfelt, moeten er specifieke stappen ondernomen worden.
Geld van rekening afhalen na overlijden
Let op: u bent niet automatisch eigenaar van het saldo op de rekening van de overledene. Dus ook geld opnemen na overlijden van de rekeninghouder kan niet zomaar. Als nabestaanden geld van de rekening halen zonder dat dat eerst juridisch geregeld is, is dat strafbaar.
De bank blokkeert de toegang tot alle bankzaken van degene die is overleden. Denk aan rekeningen, betaalpassen en creditcards. Ook de toegang tot online bankieren wordt geblokkeerd. Open blijven alleen gezamenlijke rekeningen, zoals en/of-betaalrekeningen en gezamenlijke spaarrekeningen.
Verklaring van erfrecht
Na de melding van overlijden blokkeert de bank diens persoonlijke bankrekening. Om daar toch bij te kunnen heeft u een verklaring van erfrecht nodig. Daarin stelt de notaris vast wie de wettige erfgenamen van de overledene zijn. Die kunnen bij het geld.