De schoolslag bij Swim in Balance is een zwemslag waarbij je steeds onder water duikt als een dolfijn. Dit is erg goed voor de mobiliteit in de onderrug en heupen. Hierbij komt 80% van de voortstuwing uit de benen, dus als je deze spieren wilt trainen is dit een geschikte slag.
Vlinderslag: Deze slag is het meest atletisch. De arm- en rugspieren train je hiermee flink. Maar ook de buikspieren en core, omdat het hele bovenlichaam iedere keer uit het water moet komen. Ook worden de beenspieren getraind om je lichaam stabiel te houden.
Over het algemeen is zwemmen een uitstekende vorm van een lage impact oefening die goed is voor de rug en wervelkolom. In tegenstelling tot veel andere sporten, is er bij zwemmen nauwelijks impact op de wervelkolom. Het water ondersteunt het lichaam en neemt alle druk op de gewrichten in het lichaam weg.
Bij vrijwel alle slagen worden over je hele lichaam spieren getraind. Spieren welke altijd getraind worden tijdens elke zwemslag zijn: Buik en rug core spieren, Schouderspieren waaronder de deltoideus, spieren uit de voorarm, bovenrugspieren, bilspieren en de hamstrings.
Zwemsport is vooral goed voor je spieren, omdat water weerstand biedt die 14 keer hoger is dan lucht. Dit betekent dat zelfs een eenvoudige schoolslag bijvoorbeeld tot 500 calorieën per uur kan verbranden. Met wat meer inspanning, kan je zelfs tot 700 calorieën per uur verbranden!
Je krijgt sterkere spieren
Door iedere week baantjes te trekken krijg je sterkere spieren. Je verbetert de kracht in je armen, buik, rug en benen. Dit komt omdat je niet alleen de 'zwemmende beweging' maakt, maar je lichaam ook haar best doet om niet te zinken in het zwembad. Kortom, zwemmen maakt je fit.
Bij de rugcrawl gaan de benen op en neer, vlak langs elkaar, waarbij de inzet van de beweging in de heup begint. De beenslag is hetzelfde als bij de borstcrawl. De armen worden om de beurt over en door het water gehaald. De doorhaal kan zowel met een gestrekte arm als met een gebogen arm plaatsvinden.
De nadelen van zwemmen
Er zitten helaas ook nadelen aan het zwemmen. Zo weet je niet zeker of het zwembadwater waar je in zwemt schoon genoeg is. Ook moet je rekening houden met de openingstijden van het zwembad en met een constante chloorlucht.
Sporten zoals hardlopen zijn erg belastend voor de gewrichten en doe je het beste maximaal 3 maal per week. Omdat zwemmen niet belastend is mag je het zo vaak doen als je wil, zolang je spieren maar herstellen. Heb je een druk werkleven dan is 2 of 3 maal per week al erg ambitieus.
Zwemmen is een geweldige sport om de spiermassa op te bouwen en deze in een goede conditie te krijgen. Van deze sport raken je spieren, pezen en gewrichten namelijk beter doorbloed, ze functioneren beter en worden ook nog eens veel flexibeler.
De onderrug kan te ver uitgerekt blijven bij de schoolslag, borstcrawl of vlinderslag. Rugklachten en rugpijn kunnen ook worden veroorzaakt doordat de bovenrug continu naar achteren wordt getrokken wanneer u ademhaalt. Hierdoor kunnen ook de nekspieren door het zwemmen overbelast raken.
Vaak wordt ook in één adem het zwemmen in schoolslag afgeraden, waarom ?! Dit is wel degelijk een goede ergonomische positie van de rug. Hoewel, indien u rugpijn heeft is het wel mogelijk dat schoolslag zwemmen tijdelijk pijnlijk of soms onmogelijk wordt.
Zwem met een stevige schoolslag 8-12 keer heen en weer in een 25 meter bad. Na elke keer heen en weer, neem je een minuut rust. Als je geen zwembad van 25 meter in de buurt hebt, pas dan het aantal keren heen en weer zwemmen dan aan op de lengte van het zwembad waarin je zwemt.
Zwemmen is een cardiotraining, en met cardio verbrand je vet. Afhankelijk van de intensiteit van je training gaat het om circa 500 tot 750 calorieën per uur. Dit is dus ook nog eens behoorlijk veel voor een sport waar je relatief helemaal niet zo vermoeid van raakt.
Zwemmen versterkt ook de buikspieren en core en vermindert de taille- en heupomvang. Je wordt er dus niet alleen fitter door, het is gewoon een fantastische oefening voor het hele lichaam.
Wekelijks baantjes zwemmen versterkt je spieren en botten, verlaagt het risico op hart- en vaatziekten en verbetert je longcapaciteit. Het zwemmerk vindt het belangrijk om zich te blijven ontwikkelen op het gebied van duurzaamheid.
Je verbrand veel meer calorieën met een uur fanatiek doorzwemmen dan dat je met een uur hardlopen doet. Gezien het ook nog minder belastend is, is zwemmen dus de betere keus als je wilt afvallen.
Hoewel jij misschien denkt dat je beter naar de sportschool kan gaan voor je ideale lijf, is zwemmen een veel betere optie. Met krachttraining train je vaak maar één spiergroep en tijdens het zwemmen gebruik je bijna al je spieren. Je gebruikt namelijk je bovenlichaam, je onderlichaam, je nekspieren en je core.
Water zorgt voor weerstand
Het water zorgt echter voor de juiste weerstand die onze spieren aan het werk zetten. Ook verbruikt je lichaam veel energie om na het zwemmen in koud water weer op temperatuur te komen. Heb je gezwommen in warm water? Dan is de kans groot dat je een tikkie rozig bent geworden.
Zwemmen is goed voor de spieren en in warm water functioneren stijve spieren veel beter. Ze ontspannen door de bewegingen die u in het water maakt en het vergt veel minder van de spieren dan sporten op het droge. Niet alleen de spieren ontspannen, het werkt ook geestelijk ontspannend.
Nekklachten kunnen uw dagelijkse activiteiten behoorlijk in de weg zitten. Toch is het belangrijk om te blijven bewegen. U kunt bijvoorbeeld denken aan zwemmen, fietsen of wandelen. Zo houdt u uw spieren en gewrichten sterk en soepel en hebt u over het algemeen minder last van de pijn.
Net als andere cardiovasculaire activiteiten verlaagt zwemmen het risico op hart- en vaatziekten. Het verlaagt uw bloeddruk en uw cholesterol. Hierbij is het wel belangrijk om minimaal drie keer per week, 30 minuten lang te gaan zwemmen.
Tijdens wedstrijden hangen op vijf meter van de kant zogenoemde "rugslagvlaggen" boven het water. De zwemmer weet hoeveel slagen hij moet zwemmen van deze vlaggen tot de andere kant. Dit neemt niet weg dat het risico om tegen de kant te botsen nog steeds aanwezig is.
De schoolslag is een zwemslag waarbij met de armen het water opzij en naar achteren geduwd wordt. De armen blijven in het water liggen. De benen maken een zijwaartse/achterwaartse trapbeweging. De schoolslag wordt gezwommen in een cyclus bestaande uit een armslag gevolgd door een beenslag.
Officieel zijn er zes soorten zwemslagen: Borstcrawl en vrije slag. Rugcrawl. Vlinderslag.