Op de fiets transpireer je snel, waardoor je op die momenten het beste een waterproof zonnebrandcrème kunt gebruiken. Uiteraard zijn ook dit geen wondermiddeltjes. Waterproof betekent namelijk alleen maar dat een crème wat langer op je huid blijft zitten.
Verder lopen wielrenners het gevaar te verbranden door een teveel aan uv-straling, een bekende oorzaak van huidkanker. “De reflecterende eigenschappen van titaandioxide hebben hun nut wel bewezen”, vervolgt Mardle.
Superieure, betrouwbare zonbescherming voor de hele familie
De formule droogt snel en biedt een duurzame onzichtbare bescherming in slechts 15 minuten. Hierdoor is de familie in no time klaar voor de zon. Bovendien zijn de producten vrij van parfum en kleurstoffen; de perfecte zonbescherming voor de hele familie.
Als je een goede zonnebrandspray zoekt voor je dagelijkse hardloopsessie die je zeer waterbestendig is, dan zit je met de Lancaster Sun Sport Invisible Mist wel goed. Eén keer opspuiten en gaan. Lancaster staat daarnaast ook wel bekend als de beste zonnebrand om snel bruin te worden.
Waterproof-zonnebrand
Fabrikanten mogen 'waterbestendig' of 'waterresistant' op de verpakking zetten als na een waterbadje van 2 keer 20 minuten nog 50% van de beschermingsfactor op de huid zit. Na het zwemmen ben je dus niet meer goed beschermd en moet je opnieuw smeren.
Factor 30 biedt bescherming tegen 97% van de zonnestralen en factor 50 biedt 98% bescherming. Het verschil tussen factor 30 en 50 is dus minimaal. Wel ben je met factor 50 iets langer beschermd tegen de zon.
' 2 Kan de huid van donkere mensen verbranden door de zon? 'De donkere huid is van nature beter beschermd tegen de schadelijke ultraviolette stralen die zorgen voor een verbrande huid. Hoe donkerder de huid, hoe minder snel die zal verbranden.
Er is volgens haar wel een maar: 'Goede zonnefilters en antioxidanten zijn kostbaar om toe te voegen. ' Breen voegt daar aan toe: 'Wat bescherming betreft zijn er wettelijke bepalingen, tussen een dure en goedkope crème zit op dat gebied dus geen verschil.
Zeer hoge beschermingsfactor: SPF 50+
Wanneer je dus onbeschermd 8,5 minuut in de zon mag, kan je met een zonnebrandproduct met factor 50, 425 minuten in de zon. De UV kleding heeft altijd bescherming tegen zowel UBA als UVB.
De drie producten die de beloofde Sun Protection Factor (SPF) volgens het onderzoek niet halen zijn van Etos, Suntribe en Clinique. Het gaat om Etos Natural Sun Lotion SPF30, Suntribe All Natural Zinc Sun Stick SPF 30 en Clinique Mineral Sunscreen Lotion for Body SPF30.
Super zonnebrand
P20 is fijn product omdat het fijn smeert en snel intrekt. Het werkt echt heel de dag. Ruikt niet echt lekker maar nadat je ingesmeerd ben ruik je het niet meer. Bij mijn kinderen ook gebruikt en maar 1 keer ingesmeerd en ze zijn niet verbrand na heel de dag strand.
15 minuten wachten: Breng P20 zonbescherming tijdig aan: 15 minuten voor blootstelling aan de zon of contact met water, zodat op de huid een beschermende laag kan ontstaan. Zwemmen: P20 zonbescherming biedt langdurige waterresisente bescherming, maar toch kan opnieuw insmeren noodzakelijk zijn.
Voor de koers smeren de wielrenners zich in met broekvet (zitvlakcrème). Ze mogen zeker geen vaseline gebruiken. Als het regent, zwellen de sponzen in de broeken op en dan zitten die coureurs te glijden op hun zadel. dus dagelijks wassen met een ander zeepje, kunnen in de problemen komen.
Het nadeel van factor 50
Een zonnebrandcrème met SPF 50 zorgt voor schijnveiligheid. Je smeert minder omdat je denkt dat je de hele dag supergoed beschermd bent. Maar er bestaat geen zonnebrandcrème die je de hele dag beschermd als je je 's ochtends hebt ingesmeerd, ook factor 50 niet.
Huidarts.com adviseert een zonnebrandmiddel met een minerale filter omdat deze op de huid blijft zitten, niet door de huid heen dringt en geen inwendige gezondheidsproblemen geeft. Bovendien beschermt een minerale UV filter de huid direct zodra deze op de huid is aangebracht.
Maar waarom is zonnebrand zo duur? De prijzen voor een flesje zonnebrandcrème liggen nogal uiteen. Dat heeft voor een deel te maken met de beschermfactor. Een hogere factor zonnebrand bevat meer beschermfilters en die zijn duur, waardoor de prijs van een factor 50 hoger is dan van een flesje met factor 15.
De Zenova zonnebrand van de Action vind ik niet verantwoord vanwege de alcohol en samenstelling van chemische filters. De zonnebrand kan nog zo fijn uitsmeren maar het doet je huid meer kwaad dan goed. Investeer beter in een wat duurdere zonnebrand zonder troep.
Kruidvat Solait High Sunspray SPF 30 heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding en is daarmee volgens de Consumentenbond de Beste Koop. De bescherming werd beoordeeld met een 7,3, het gebruiksgemak met een 7,7 en het etiket met een 8,2. Daarmee biedt de zonnebrandspray een goede kwaliteit voor een betaalbare prijs.
Van 10 tot 12 uur en van 3 tot 5 uur heeft de zon maar half zoveel kracht en kun je dus twee keer zo lang zonnen. Ook met een goed antizonnebrandmiddel kun je langer in de zon blijven zonder te verbranden. Zoek in zuidelijke landen en op zonnige dagen in Nederland tussen twaalf en drie uur de schaduw op.
Mensen met een donkere huidskleur kunnen wel degelijk verbranden. Het duurt langer alvorens ze verbranden, maar ze zijn ook gevoelig voor de eerste zomerzon. Daarna wennen ze er sneller en gemakkelijker aan dan mensen met een lichte huid. Een donkere huid bevat meer pigmentcellen en meer melanine.
De hoogte van de SPF (Sun Protection Factor) die je nodig hebt, is afhankelijk van je huidtype en de zonkracht. Ga je op een zomerse dag naar het strand of park? Gebruik dan altijd minstens factor 30 en smeer jezelf elke 2 uur opnieuw. Smeer ook altijd opnieuw na het zwemmen.
In principe moet je je elke twee tot 2,5 uur opnieuw insmeren."