Bij slikproblemen kun je eten of drinken niet goed doorslikken. Je verslikt je vaak of het eten blijft 'hangen' in je mond, keel of slokdarm. Slikproblemen komen vooral voor bij spierziekten, na een beroerte, bij de ziekte van Parkinson, bij afwijkingen van de slokdarm en na behandeling van kanker in de mond of keel.
Kan een slikprobleem ook worden veroorzaakt door stress? Jazeker, ook stress, angst of andere psychische problemen kunnen leiden tot moeilijkheden met slikken. Deze slikproblemen kunnen vanzelf weggaan.
Slikproblemen algemeen Dysfagie (dys = moeilijk, fagie = slikken ) kan worden veroorzaakt door een neurologische stoornis (zoals een beroerte (CVA), een hersentumor of spierziekte), maar ook door verminderde spierkracht door ziekte of ouderdom.
Symptomen bij slikproblemen
keelholte. Moeite om de slikbeweging in te zetten.Hoesten, kuchen, keelschrapen, benauwd worden of rood aanlopen na het slikken. Frequent hoesten, kuchen of keelschrapen na het slikken duiden het meest op een slikprobleem.
Slikproblemen herkennen
Verslikken, hoesten, kuchen tijdens het eten of drinken. Speeksel, eten of drinken loopt uit de mond. Moeite met het bewegen van de tong of met het kauwen. Moeite met het inzetten van een slikbeweging.
Symptomen van keelkanker
Let daarom op bij deze symptomen: keelpijn, blijvende heesheid, pijn of problemen bij het slikken, een knobbel in de nek. Heb je 1 van deze klachten langer dan 3 weken? Ga dan naar je huisarts.
Geneesmiddelen die een droge mond kunnen veroorzaken
Vanzelfsprekend kunnen vochtafdrijvende geneesmiddelen, zoals plastabletten (diuretica) en geneesmiddelen die zout zijn, zoals het antidepressivum lithium een droge mond veroorzaken.
Meestal wordt het omschreven als het hebben van een brok in de keel. Dit brok- of globusgevoel is meestal net achter of aan de zijkant van het strottenhoofd te voelen. Omdat je dat 'iets' in je keel wil weghebben heb je de neiging om te schrapen, kuchen of extra vaak te slikken.
Slikstoornissen kunnen lichamelijke- maar ook sociale gevolgen hebben. Lichamelijke gevolgen zijn bijvoorbeeld verslikken, moeite met kauwen, het blijven hangen van voedsel, afvallen of uitdrogen. Een sociaal gevolg van een slikprobleem is dat het plezier in samen met anderen eten en drinken kan verdwijnen.
De medische benaming voor problemen met slikken is dysfagie. Om goed te kunnen slikken moeten de spieren van de lippen, tong, kaak, wangen en het strottenhoofd goed functioneren en samenwerken. Een veelvoorkomende oorzaak van dysfagie is een Cerebro Vasculair Accident (CVA). Ook wel beroerte genoemd.
Stress of angst kan ervoor zorgen dat je (onbewust) de spieren in de hals en keel aanspant.Dit kan een brokgevoel in de keel veroorzaken. Sommige mensen slikken heel bewust speeksel en slijm door dat gedurende de hele dag geproduceerd wordt. Door dit bewust slikken, de hele dag door, kan ook een brokgevoel ontstaan.
Symptomen slikproblemen herkennen
Moeite met doorslikken van voedsel en dranken. Pijn tijdens het slikken, aan het gebit, tandvlees, tong of keel. Verslikken en hoesten. Lang kauwen voor het slikken.
Door de ophoping van voedsel in de slokdarm zakt na een tijdje vocht ook niet goed meer.Slikken wordt hierdoor steeds moeilijker.Veel mensen krijgen ook last van een slechte adem. Dit komt doordat het voedsel dat in de slokdarm blijft hangen een vieze geur kan afgeven.
Slikstoornissen ontstaan door veranderingen in de mond, de keel en het strottenhoofd. Het kan misgaan bij de aansturing van de spieren of door plaatselijke beschadiging die de bewegingen belemmeren.
Echografie van vergrote halsklieren. Als keelkanker uitzaait, is dat bijna altijd als eerste naar de lymfeklieren in de hals. De arts kan uitzaaiingen in de halsklieren opsporen met een echografie. Op de echografie ziet de arts of de lymfeklieren groter zijn dan normaal.
Na 3 jaar is de overleving bij keelholtekanker 80%, bij mondholte 90% en bij strottenhoofdkanker 70%. Bij patiënten met een tumor in stadium IV (bij diagnose) is de overleving van keelholtekanker 70% na 1 jaar en 50% na 3 jaar. Bij stadium IV mondholtekanker is dit 65% na 1 jaar en 40% na 3 jaar.
De kans is groot dat iemand zich herhaaldelijk verslikt en luchtweginfecties oploopt als eten of drinken in de longen/luchtwegen terechtkomt. Een longontsteking als complicatie kan iemand fataal worden. Iemand kan door de slikproblemen ook ongewild gewicht verliezen en ondervoed of uitgedroogd raken.
Achalasie is een zeldzame ziekte van de slokdarm. De slokdarm is een lange buis die zorgt dat het eten vanuit de mond in de maag terecht komt. Beschadiging van de zenuwen veroorzaakt achalasie. De beschadiging is meestal aan de onderkant van de slokdarm.
Er kunnen zich problemen voordoen met het sluitspiertje dat tussen de slokdarm en de maag zit. Op deze manier kan de maag niet goed ontspannen. Voedsel kan niet goed door de slokdarm heen worden gevoerd. De klachten dat eten blijft hangen in de slokdarm worden ook wel passageklachten genoemd.