Deze luchtmacht bestond uit ongeveer 3000 vliegtuigen, waarvan de meeste dubbeldekkers waren die gebruikt werden voor verkenning. De vliegtuigen vlogen boven het front en lokaliseerden daar de bewegingen van vijandige troepen.
De Sovjet-Unie produceerde 37.000 vliegtuigen in 1943, het Verenigd Koninkrijk 35.000. Hetzelfde geldt voor tanks: Duitsland fabriceerde er 6.000 in 1943. De Britten bouwden ook dat aantal, maar de Sovjets wisten er alleen drie keer zo veel te maken.
De plannen uit 1925 van een aantal hoge officieren uit de Reichswehr (de voorloper van de Wehrmacht) lijken verbluffend op de praktijk in september 1939, het begin van de tweede wereldoorlog. Op dat moment had Duitsland acht legers, 102 divisies, 2,8 miljoen soldaten en 252 generaals.
Naast 37 Heinkel He111-bommenwerpers gingen aan Duitse zijde ook 47 Messerschmitt Bf 109-jagers verloren. Volgens Grimm, betrokken bij het opstellen van de zogeheten Verliesregisters, verloor de Luftwaffe van 10 tot en met 14 mei 1940 in totaal 450 vliegtuigen boven Nederland.
Vandaag is het precies 75 jaar geleden dat Rotterdam werd gebombardeerd, waarbij de binnenstad volledig werd verwoest. Tussen de 800 en 900 mensen kwamen daarbij om het leven. Historici houden zich nog steeds bezig met de vraag of het bombardement ook anders had kunnen aflopen, of het niet voorkomen had kunnen worden.
Nederland had een bijzonder klein leger. Met een inwoneraantal van 8,8 miljoen inwoners werd een leger van slechts 280,000 man op de been gebracht [ca. 6% van de mannelijke bevolking).
Het Duitse leger dankte de Leopard 2 tanks vier jaar geleden af. Nu de regering terugkomt van die beslissing stijgt het aantal Duitse tanks in actieve dienst naar 328.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen in Oost-Europa ruim drie miljoen Duitse soldaten om het leven.
De met een 75mm kanon bewapende Duitse Panzerkampfwagen IV (Panzer IV) had namelijk tijdens de aanvallen op de Lage Landen en Frankrijk bewezen dat het de meest geavanceerde en sterkste tank van Hitler-Duitsland was. Die tank zou de gevaarlijkste tegenstander worden van de Amerikaanse tanks.
Alle Navo-landen bij elkaar beschikken over zo'n 3,5 miljoen militairen. Het Zweedse leger is laatste jaren gegroeid, na een herinvoering van de dienstplicht. In Finland is deze nooit afgeschaft. Daar ken men na afloop ook nog opfristrainingen, zodat het land, in elk geval op papier, 900 duizend reservisten telt.
Specificaties. aantal: in het begin 213 stuks (177 eenzitters en 36 tweezitters), nu 24 stuks tot 2024 (aantal neemt af tot het moment dat de F-35 alle taken heeft overgenomen).
Hierin beheren 12 landen samen 3 C-17 Globemaster III-vliegtuigen van de NAVO. Nederland levert ongeveer 25 luchtmachtmilitairen: van vliegers tot administratief personeel.
Oekraïne kan neutraal blijven maar dan wel met het sterkste leger van Europa. Aan een langdurige Koude Oorlog tussen het Westen en Rusland valt niet te ontkomen zolang Poetin in Rusland aan de macht blijft.
Nederland is lid van de NAVO. Dit is een militaire samenwerking van 30 landen uit Noord-Amerika en Europa. De NAVO regelt de wederzijdse verdediging en samenwerking van de legers van de westerse landen.
Het Chinese leger staat met recht in het rijtje met de grootste legers ter wereld. Met 25000 voertuigen op het land is China de grootste landmacht ter wereld. Met een budget van 125 miljard worden 2 miljoen actieve soldaten betaald. Ook de luchtmacht van het Chinese leger mag niet worden onderschat.
Langs Oekraïense kant sneuvelden maar 160 tanks, waardoor het land netto nu 78 stuks meer heeft dan voor de oorlog. De westerse militaire steun is dan nog niet eens meegeteld, maar later meer hierover. Daarnaast verloor Rusland nog bijna 1.300 pantservoertuigen en honderden artilleriestukken en raketsystemen.
De slachtofferstatistieken voor de Duitse Wehrmacht vertonen grote lacunes. Waarschijnlijk ligt het totaalcijfer voor de Duitse eenheden in ons land tussen de 15.000 en 20.000 gesneuvelden. Tijdens de bevrijding van Nederland verloren 23.000 burgers door oorlogshandelingen het leven.
Op het hoogtepunt, terwijl de Koude Oorlog in de jaren '70 in alle hevigheid woedde, had Nederland bijna 1.000 tanks. Zij vormden de ruggengraat van de krijgsmacht. Met het vallen van de Berlijnse Muur en het daaropvolgende uiteenvallen van de Sovjet-Unie en het Warschaupact verviel de belangrijkste dreiging.
Het kleine Nederlandse leger werd volkomen onder de voet gelopen door de Wehrmacht en het moest zich na vijf dagen vechten, op 14 mei, overgeven na het Bombardement op Rotterdam. Zeeland capituleerde pas op 18 mei, na het Bombardement op Middelburg.