Bij sommige ziekten heb je meer kans op een hoge bloeddruk. Het gaat vooral om ziekten van de nieren of bijnieren. Ook slaapapneu (OSA) of een trage schildklier kunnen een oorzaak zijn van hoge bloeddruk.
Bij een ernstig hoge bloeddruk kunt u wel klachten hebben, zoals hoofdpijn of oogklachten. Bij een hoge bloeddruk hebt u een verhoogd risico op hart- en vaatziekten (beroerte, hartinfarct) en nierfalen.
Het hart pompt bloed in de bloedvaten door zich bij elke hartslag samen te knijpen en dan weer te ontspannen. Dit zorgt voor een bepaalde druk in de bloedvaten: de bloeddruk. De zogenaamde bovendruk (systolische bloeddruk) geeft de druk aan wanneer het hart zich samenknijpt.
Ontstekingsverschijnselen spelen mogelijk een rol bij het ontstaan van hypertensie. Amerikaanse onderzoekers schrijven in Journal of the American Medical Association van 9 december dat een hoog gehalte aan C-reactive protein (CRP) het risico op een hoge bloeddruk verhoogt.
Bloeddruk is de druk in uw bloedvaten. Een te hoge bloeddruk vergroot uw risico op hart- en vaatziekten, zoals op een hartinfarct en een beroerte.
Een gezonde bloeddruk ligt onder 140/90 mmHg, maar het risico op hart- en vaatziekten neemt toe als de bloeddruk stijgt. Waarden vanaf 140/90 mmHg worden als hoge bloeddrukwaarden beschouwd. Ernstig verhoogde waarden zijn gevaarlijke bloeddrukwaarden en liggen boven 180/110 mmHg.
In rust zal de bloeddruk weer dalen. Bij een hoge bloeddruk is sprake van een constante verhoogde druk op de bloedvaten. Uit onderzoek blijkt dat training bij mensen met hypertensie de bloeddruk in rust verlaagt.
Naast het geven van leefstijladviezen, schrijven huisartsen hun patiënten met verhoogde bloeddruk bloeddrukverlagende medicijnen (antihypertensiva) voor. Ze doen dit om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.
Normaal ligt de bloeddruk van een gezond persoon op een waarde van circa 120/80 mmHg. Dit kan echter variëren. Zo is de bloeddruk 's morgens iets hoger en daalt weer in de loop van de dag. De lage bloeddruk in de nacht wordt hoofdzakelijk gebruikt voor het herstel van het hart.
Het hebben van een stemmings- of angststoornis verhoogt het risico op het ontstaan en voortduren van cardiometabole aandoeningen zoals diabetes, hartziekte, hoge bloeddruk en beroerte. Dit is één van de bevindingen uit recent onderzoek van het Trimbos-intituut.
Wat merkt u van een hoge bloeddruk (hypertensie)?
Van een hoge bloeddruk merkt u zelf meestal niets. Als uw bloeddruk echter lange tijd te hoog is of ernstig is en u wordt niet behandeld, kunt u wel klachten krijgen zoals: hoofdpijn. vermoeidheid.
Een hoge bloeddruk is voor gezonde ouderen niet schadelijk. Sterker: hoe hoger hun bloeddruk, hoe langer ze leven. Hoge bloeddruk geldt als de bekendste risicofactor voor hart- en vaatziekten. De dood kan er jaren door naar voren schuiven.
Schildklierhormoon zorgt ook voor het ontspannen van de bloedvaten, dit speelt een belangrijke rol bij het regelen van de bloeddruk en hartfunctie. Als bloedvaten samentrekken door te weinig hormoon, stroomt er minder bloed terug naar het hart.
4. Hoge bloeddruk tegengaan met kalium en minder zout. Je kunt een hoge bloeddruk tegengaan door je kalium inname te verhogen en je zout inname te verlagen. Een hoge zoutinname kan het risico op bloeddruk verhogen, terwijl het verminderen van de zoutinname deze verlaagt.
Conclusie. Een hoge dosis paracetamol voorkomt niet alleen een stijging in de lichaamstemperatuur direct na een beroerte, maar heeft ook een bloeddrukverlagend effect.
Wie regelmatig beweegt, loopt minder risico om een hoge bloeddruk te ontwikkelen. Bewegen heeft een onmiddellijk effect bij een hoge bloeddruk. Wanneer je voldoende intensief beweegt, stijgt de bovendruk in het bloed, terwijl de onderdruk dezelfde blijft.
Regelmatig paracetamolgebruik verhoogt bloeddruk en daarmee CV-risico. Een regelmatige dagelijkse inname van 4 gram paracetamol per dag verhoogt de systolische bloeddruk met zo'n 5 mm HG bij personen met hypertensie. Dit gaat tevens gepaard met een toename van het cardiovasculaire (CV-) risico.
In het kort. U heeft een te hoge bloeddruk als u in rust een bovendruk van 140 of hoger heeft. De oorzaak van een te hoge bloeddruk wordt meestal niet gevonden.
Leeftijd 50-59 jaar: De normale bloeddruk bij volwassenen van deze leeftijd varieert, maar gemiddeld ligt het tussen 142/94 mmHg en 147/97 mmHg. Leeftijd 60-69 jaar: De normale bloeddruk bij volwassenen van deze leeftijd varieert, maar gemiddeld ligt het tussen 147/97 mmHg en 157/98 mmHg.
Aanbeveling. Streef naar de systolische bloeddruk <150 mmHg bij vitale ouderen. Overweeg bij het verdragen en het niet optreden van bijwerkingen van de medicatie bij vitale ouderen de systolische bloeddruk nog verder te verlagen onder 140 mmHg.
Klachten bij een hoge bloeddruk
Niet iedereen ervaart dezelfde hoge bloeddruk klachten of symptomen. Daarom is het altijd raadzaam om uw huisarts te bezoeken indien u uzelf niet lekker voelt of dat u bovenstaande hoge bloeddruk symptomen constateert bij uzelf. De huisarts kan dit dan verder onderzoeken.