En welke yoghurt voor een baby? Vanaf de leeftijd van één jaar mag je kindje natuur- en fruityoghurt eten. Begin bijvoorbeeld met het introduceren van een klein potje yoghurt van maximaal 100 g per keer per dag. Vóór deze leeftijd kunnen deze producten het voedingspatroon van je baby echter uit balans brengen.
Vanaf 8 maanden mag je kind een klein beetje naturel magere of halfvolle yoghurt, zolang borstvoeding of opvolgmelk tot 1 jaar maar de grootste zuivelbron blijft. Een klein schaaltje naturel yoghurt met een beetje geprakt fruit erdoor is een gezond toetje voor je kind, maar hoeft niet.
Vanaf de leeftijd van 1 jaar mag je je kind tot 300 ml aan zuivelproducten geven. Dit kan koemelk zijn, maar ook karnemelk, yoghurt of sojamelk. Bijvoorbeeld: 150 ml koemelk bij het ontbijt en 150 ml yoghurt als toetje na het avondeten.
Is je kleintje 1 tot 2 jaar oud dan wordt geadviseerd om 2 porties melkproducten (300 ml) per dag te geven. Dat zijn bijvoorbeeld 2 kleine bekers melk en een schaaltje yoghurt. Hiermee krijgt je kindje al het grootste deel van het eiwit en de calcium binnen die het nodig heeft.
Griekse yoghurt
Yoghurt zit boordevol calcium, proteïne en gezonde vetten. Deze vetten geven de hersenontwikkeling van je baby een boost, en probiotica zorgen voor een sterk afweersysteem.
- Net als gewone yoghurt en bijvoorbeeld kefir bevat Griekse yoghurt goede bacteriën (probiotica) die een bijdrage leveren aan gezonde darmen en een goede spijsvertering. - Griekse yoghurt bevat over het algemeen drie keer zoveel eiwitten als gewone yoghurt.
Danoontje 100% plantaardig is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.
Vanaf 1 jaar kun je gewone melk (koemelk) geven in plaats van opvolgmelk. Als je het idee hebt dat je kind aan de smaak moet wennen kun je het eerst half om half mengen. Geleidelijk geef je steeds meer gewone melk en bouw je de opvolgmelk af.
Een dreumes eet twee tot drie boterhammen per dag. Kies het liefst voor volkorenbrood of bruinbrood. Hierin zitten veel vezels en die zijn nodig voor een gezonde darmwerking en het voorkomen van verstopping (obstipatie). Als je margarine op het brood smeert, krijgt je kind meteen genoeg gezonde vetten binnen.
Nu je kindje 1 jaar oud is, kan hij helemaal met de pot mee-eten. Hij eet drie keer per dag een maaltijd, bijvoorbeeld 's ochtends en 's middags een boterham en 's avonds een warme maaltijd.Tussendoor geef je hem twee tot maximaal vier tussendoortjes per dag.
Richtlijn: 150 ml zuigelingenvoeding per kilogram lichaamsgewicht per 24 uur. Dit geldt voor het 1e half jaar. 6 à 8 flesvoedingen, afhankelijk van het lichaamsgewicht en de behoefte van je baby. Je baby is tevreden en actief en wordt wakker voor een voeding.
Een baby profiteert het meest als hij ten minste 6 maanden borstvoeding krijgt. Vanaf 8 maanden kan wel een beetje halfvolle-, of magere yoghurt of magere kwark in de voeding worden geïntroduceerd als bijvoeding, bijvoorbeeld als toetje.
Kies in eerste instantie voor smeerbaar beleg zoals light zuivelspread, fruitstroop of jam. (Smeer)kaas en smeerleverworst worden in verband met de hoeveelheid zout tegenwoordig helemaal afgeraden. Geef verschillende soorten beleg en kies voor varianten zonder toegevoegd zout en suiker.
Ons advies is om baby's en jonge kinderen tot 4 jaar geen harde kaas te geven. Dat geldt voor plakjes van de kaasschaaf en kant-en-klare plakken voor op de boterham. Waarom? Daarin zit te veel zout voor baby's en jonge kinderen.
Vanaf 12 maanden kan je kind met de pot mee-eten. En daarmee bedoelen we Schijf van Vijf-maaltijden en gezonde tussendoortjes die eveneens Schijf van Vijf zijn zoals groente, fruit of volkorenbrood. Het is belangrijk dat er nog geen zout wordt toegevoegd aan het eten van je kind tot hij in ieder geval 4 jaar is.
In kruidenthee zoals kamille, rooibos, munt, kamille en verveine, of thee gemaakt van alleen fruit, zit sowieso geen cafeïne. Wissel over de dag (kruiden)thee af met water en melk. Geef baby's tot 1 jaar liever geen thee met kaneel, venkel of anijs, en niet meer dan 1 kopje thee met zoethout per dag.
Vanaf 1 jaar
Ontbijt: volkoren brood met margarine en beleg en halfvolle melk (150 ml) of borstvoeding. Fruithapje: stuk fruit en bekertje water. Lunch: volkoren boterham met margarine uit een kuipje en beleg, en een beker water of lauwe thee.
Leg plakjes groente of fruit op de boterham, zoals plakjes komkommer, tomaat of aardbei. Je kan bijna alle groente en fruit pureren en als spread op brood smeren. Geraspte groente kan ook lekker zijn op brood. Bijvoorbeeld een boterham met geraspte appel of geraspte wortel met rozijnen.
Tussen zes maanden en een jaar gaan baby's steeds meer andere voedingsmiddelen eten en hebben ze steeds minder flesvoeding nodig. Vanaf een jaar kun je je kind gewoon koemelk geven.
Water is de eerste keuze! Een peuter heeft 5-7 bekertjes water, melk en thee zonder suiker per dag nodig (ongeveer 750 ml). Bied het drinken aan bij elke maaltijd of tussendoortje, dat zijn al zo'n 3-5 bekertjes per dag.
Heeft je kind een getinte of donkere huid, dan heeft hij ook na zijn vierde verjaardag nog extra vitamine D nodig. Vanaf één jaar heeft je kind elke dag ongeveer 6-7 bekertjes drinken nodig. Daaronder vallen ook melkproducten zoals melk en yoghurt.
Een perfect kindertoetje: fruit combineren met wat halfvolle of magere yoghurt of magere kwark. Dat is gezond en lekker. Zo helpt het toetje ook mee om elke dag genoeg melkproducten binnen te krijgen. Een klein schaaltje (50 tot 100 milliliter) en wat fruit is genoeg voor je kind.
"Schrik niet: 94 procent van dit snoepje is suiker." "90 procent is suiker." "Een danoontje ziet er heel aantrekkelijk uit met al die kleurtjes. Maar vergis je niet: een Danoontje van 95 gram bevat ongeveer 2,5 suikerklontjes."
NESTLÉ Yogolino® Perzik is een lekker zuivelhapje op basis van kwark. Het is een bron van calcium en is speciaal ontwikkeld voor kindjes vanaf 6 maanden. Niet alleen lekker als toetje, maar ook geschikt als tussendoortje.