Door de speciale taalkundige kenmerken van het Zwitserduits groeien Zwitsers in de Duitstalige regio van Zwitserland eigenlijk tweetalig op. 'Hochdeutsch' zien vele Zwitsers als vreemde taal en zij ervaren hierdoor regelmatig een kleine minderwaardigheidscomplex ten opzichte van de vaak zo eloquente Duitsers.
Zwitserland heeft vier nationale talen, te weten: Duits, Frans, Italiaans en Reto-Romaans (Rumantsch). Duitstaligen maken 63,5% van de Zwitserse bevolking uit. Ze spreken dagelijks ongeveer 20 verschillende regionale dialecten, die vaak worden aangeduid met de overkoepelende term Zwitsers-Duits, Schwyzerdütsch.
Zwitserland: Hallo of Grüess di
In het westelijke deel van de Alpen wordt Duits met een Zwitsers dialect gesproken. Als je het niet gewend bent, is het misschien een uitdaging om dit te verstaan. Over het algemeen zul je de woorden 'Hallo', 'Grüess di' (dag) of 'Gruëzi' (hallo) herkennen.
Een meerderheid van de Zwitsers spreekt nooit het Duits dat wij kennen. Het Duitse taalgebied is door de Röstigraben, een culturele grens, gescheiden van het Franse taalgebied, oftewel Franstalig Zwitserland. Het volgt niet de grenzen van de kantons, waarvan sommige, zoals Fribourg of Wallis, tweetalig zijn.
In de omgeving van Freiburg spreekt men Frans en in Ticino is Italiaans de dominante taal. In het merendeel van het land wordt Duits gesproken, maar in het oosten bestaat nog een vierde taal: het Reto-Romaans. Het Reto-Romaans is de enige officiële taal van Zwitserland die buiten het land nergens anders officieel is.
De nationale en officiële talen van Zwitserland zijn: Duits, als hoofdtaal gesproken door 63,0% van de bevolking. Frans, als hoofdtaal gesproken door 22,7% van de bevolking. Italiaans, als hoofdtaal gesproken door 8,1% van de bevolking.
Zwitserland kent maar liefst 4 officiële talen: Duits, Frans, Italiaans en Reto-Romaans (alleen gesproken in het kanton Graubünden).
Van het totaal aantal bewoners hebben 69,3% het Duits, 18,9% het Frans, 9,5% het Italiaans, 0,9% het Retoromaans, en 1,4% andere talen tot moedertaal. De respektieve cijfers voor de in het land verblijvende Zwitserse staatsburgers zijn: 74,4% - 20,2% - 4,1% - 1% en 3%.
Het Duits en Nederlands lijken zoveel op elkaar doordat ze tot dezelfde taalfamilie behoren. Het Duits en het Nederlands zijn namelijk Germaanse talen. Dat betekent dat ze allebei uit dezelfde taal zijn ontstaan: het Germaans.
In de bergen begroet men elkaar meestal met 'Grüess di', 'Grüezi', 'Grüezi mitenand', 'Hoi zäme' of gewoon 'Hallo'. Ben je in het Franstalige of Italiaanse deel van Zwitserland, dan gelden veelal dezelfde begroetingen als in Frankrijk en Italië.
De mooiste bezienswaardigheden van Zwitserland. Bekend van chocolade en de Zwitserse horloges, maar ook diepe meren, kolossale bergen en uitgestrekte weides. Het land waar je maar liefst 48 bergtoppen vindt die meer dan 4000 meter hoog zijn en waar je overal kan genieten van een kaasfondue of raclette.
'Hallo' hoor je vaak en overal, ook op de werkvloer in Duitsland. Vooral als men elkaar goed kent. Ook in e-mails wordt 'hallo' gebruikt. Onder collega's is een wat informelere manier van schrijven gewoon.
Deens en Zweeds zijn onderling het meest verstaanbaar, maar ook Nederlands en Duits zijn over en weer verstaanbaar. Van de onderzochte Germaanse talen wordt het Engels door de meeste sprekers van de andere Germaanse talen verstaan.
Er zijn bepaalde basiswoorden van de Oostenrijkse taal die je snel leert. Zo is 'Oostenrijk' in het Engels 'Austria', is 'Oostenrijk' in het Duits 'Österreich', en 'doei' in het Duits is 'Tschüss'.
Bern (Duits: Bern, Frans: Berne, Italiaans: Berna, Reto-Romaans: Berna) is de bondsstad van Zwitserland. Veel mensen denken dat Bern hoofdstad is, echter heeft Zwitserland geen hoofdstad. Dit is omdat men wil benadrukken dat Bern de "hoofdstad" is van de hele bond (aldus Zwitserland).
Nog steeds kunnen Duitsers en Nederlanders in de grensstreek zich met hun dialect verstaanbaar maken.
Ja, het Nederlands en het Duits komen voort uit een gemeenschappelijke voorvader, het West-Germaans. Het West-Germaans komt op zijn beurt weer voort uit het Oergermaans. Andere West-Germaanse talen zijn het Engels en het Fries.
Wat maakt Duits moeilijk? De meeste leerlingen vinden de naamvallen het lastigste aan Duits, daarnaast hebben veel leerlingen moeite met de uitspraak. Omdat Duits net als Nederlands van een West-Germaanse taal af komt lijken de talen erg op elkaar.
Het is geen lid van de Europese Unie, maar economisch wel sterk afhankelijk van de EU. Zwitserland is een rijk, geïndustrialiseerd land met een van de meest stabiele economieën ter wereld. In de huidige tendens van energiebewuste samenlevingen kenmerkt Zwitserland zichzelf graag als promotor van groene energie.
Zwitserland en Noorwegen extreem duur
Zwitserland en Noorwegen zijn de duurste vakantielanden. In Zwitserland liggen de prijzen van restaurants en hotels het hoogst van heel Europa: zo'n 67 procent hoger dan gemiddeld. Ook voedingsmiddelen zijn er veruit het duurst.
De munteenheid van Zwitserland is de Zwitserse frank. Op veel plekken is het mogelijk om in euro's te betalen, hoewel u uw eventuele wisselgeld wel in Zwitserse franken krijgt. Daar waar u niet met euro's kunt betalen, worden ter vergelijking de prijzen ook in euro's aangegeven.
Jodelen, vendelzwaaien, Alpenhoornblazen, worstelen: deze en nog veel meer typisch Zwitserse tradities maken sinds jaar en dag deel uit van het leven van de Zwitsers. In Zwitserland staat dit bonte palet van tradities het hele jaar door centraal.
De Zwitserse economie is gebaseerd op hooggekwalificeerde arbeid en goed opgeleide arbeidskrachten. Belangrijke sectoren zijn de microtechniek, de hoogtechnologie, de biotechnologie, de farmaceutische industrie evenals de knowhow in de banken- en verzekeringssector.
Zwitserland is qua oppervlakte een fractie groter dan Nederland. Het hoogste punt is de Dufourspitze (4634 m) in het kanton Wallis. De laagstgelegen plaats is Ascona in Ticino op 196 meter.