Zoete witte wijn kan van verschillende druivensoorten worden gemaakt. De druivensoorten die bekend zijn om hun mooie zoete witte wijn zijn: Riesling, Malvasia, Trebbiano, Sémillon, Muscadet, Sauvignon Blanc en Grillo.
Chardonnay wijnen bevatten meestal wat zoeter fruit zoals mango en ananas en zijn daarnaast wat bloemiger (wat bijdraagt aan de romige en zachte smaak). Sauvignon blancs bevatten vaak juist citrusvruchten, groene appel en tonen van limoengras en dragon (wat bijdraagt aan de frisse, pittige en kruidige smaak).
Welke wijn is zoeter: Chardonnay of Pinot Grigio? Pinot Grigio smaakt doorgaans minder zoet dan Chardonnay vanwege de hogere zuurgraad. Pinot Grigio is licht met hints van groene meloen, terwijl Chardonnay iets zwaarder is en hints heeft van vers gemaaid gras.
Zoete witte wijn: honing, nectar en zoetig
Zoete witte wijn heeft zoals de naam al aangeeft een zoete smaak. Vaak proef je tonen van honing, nectar en fruit. De kleur is over het algemeen strogeel. Bekende druiven in deze categorie zijn de Chenin Blanc en de Moscato.
Desondanks kun je over het algemeen wel vanuit gaan dat een Chardonnay wordt gemaakt als een droge wijn, tenzij deze zeer vroeg vergist is, wat bijna niet voorkomt bij de Chardonnay. Dus op de vraag is een Chardonnay zoet of droog? Vaak is het droog.
Hoe wordt zoete rode wijn gemaakt? Suikers in druivensap worden omgezet in alcohol waardoor er wijn ontstaat. Als alle (of bijna alle) suiker door de wijnmaker uit de wijn wordt vergist, dan wordt die wijn als droog beschouwd. Is er nog redelijk wat restsuiker over, dan is de wijn zoet.
De Grüner Veltliner is een droge witte wijn.
Beide wijnen zijn frisse en droge witte wijnen. Pinot grigio kan wat voller in de mond aanvoelen dan sauvignon blanc. Daarnaast kan het iets zoeter smaken en sterker ruiken. Sauvignon blanc heeft een hoger zuurgehalte en iets lichter van structuur.
In vergelijking met de sauvignon blanc is de pinot grigio wat fruitiger en zoeter met hierbij een vollere body. De sauvignon blanc is tevens een frisse witte wijn, maar zit wat hoger in de zuren en heeft meer kruidige invloeden dan de pinot grigio.
De witte wijnen die gemaakt worden van de pinot blanc of de weißburgunder zijn droge witte wijnen. De wijnen drink je het beste tot drie jaar na de oogst.
Smaak sensatie: Pinot grigio / gris in het kort
De pinot gris is een overwegend droge, frisse witte wijn met medium tot hoge zuurgraad. De wijn smaakt naar citrus en perzik waardoor 'ie een fris en fruitig karakter krijgt. Ook proef je bij sommige pinot gris wijnen tonen van amandelen, honing en gember.
Afhankelijk van de herkomst en bereidingsmethode van de wijnmaker van een riesling smaakt hij (zoals vaak wordt gedacht) zoet, maar kan hij ook fris en droog smaken.
Zowel chardonnay als sauvignon blanc zijn witte wijnen, droog, niet zoet en zijn beide van oorsprong afkomstig uit Frankrijk. De druiven zijn overal ter wereld aangeplant en elk land produceert de wijnen weer op een andere manier.
De muscat is een van oudste druivenrassen. De druif wordt overal ter wereld verbouwd maar komt veel voor in Frankrijk. Het is een gemakkelijk herkenbare, geurige druif met veel smaak. De wijnen zijn meestal zoet en enigszins geparfumeerd, maar er komen ook droge Muscat-wijnen uit ondere andere de Languedoc en de Elzas.
De smaak van Moscato d'Asti is zoet. De zoete smaak komt aan de wijn, omdat de wijnmaker de vergisting van de wijn vroegtijdig stopt. Hierdoor worden niet alle suikers afkomstig uit de Moscato druif omgezet in alcohol.
Het verschil tussen chardonnay en sauvignon zit hem vooral in de smaak. In de meeste gevallen hebben wijnen gemaakt van sauvignon een hogere zuurgraad waardoor ze frisser zijn, maar vaak ook een pittige en meer kruidige smaak hebben.
Chardonnay is een volle en zachte witte wijn waarop het klimaat van grote invloed is. Ook houtrijping heeft een grote invloed op de smaak. Zonder houtrijping smaakt de wijn vaak fris en fruitig met aroma's van perzik en citrus.
Verdejo staat bekend om zijn lichte structuur (light-bodied) en citrus tinten. Het is een erg droge wijn. Het heeft een hoge zuurtegraad. Deze combinatie zorgt voor een erg frisse wijn.
Geur en smaak
Stuivende, groene aroma's en een heerlijk pittig pepertje in de afdronk. Dat is typisch grüner veltliner. De belangrijkste fruitsmaken zijn limoen, citroen en grapefruit. De groene en kruidachtige smaak wordt vaak omschreven als witte peper.
De bekendere witte wijnen van de druivenrassen chardonnay en sauvignon blanc gaan de riesling voor qua omvang, maar qua kwaliteit behoort de riesling zeker tot de top. Ook daarom wordt de Riesling gewaardeerd door veel sommeliers en wijnliefhebbers.
Bij droge wijn wordt tijdens het vergisten vrijwel alle suiker omgezet in alcohol. Dit zorgt ervoor dat de wijn niet zoet is. Wanneer minder dan 1% van het volume van de wijn uit suiker bestaat, is de wijn droog. Bij een zoete wijn blijven er wél restsuikers over, waardoor de wijn zoet zal smaken.
Het verschil tussen zoet en droog
In het proces van wijn maken worden deze suikers omgezet in alcohol. Bij een droge wijn worden alle suikers omgezet in alcohol, hierdoor is de wijn dus “minder zoet”. Bij een zoete wijn is dit niet het geval en blijven er restsuikers over, waardoor de wijn zoeter zal zijn.
De belangrijkste reden waarom droge wijn beter is dan zoete wijn, is omdat het een lager caloriegehalte heeft en gezonder voor je is! Zoete wijnen bevatten meer calorieën door alle restsuikers die na de fermentatie achterblijven. Droge wijn heeft ook hogere niveaus van antioxidanten, die goed zijn voor je gezondheid.