Een wijn die je niet zou drinken, verwerk je immers ook niet in een witte wijn saus! Ideale wijnen voor een witte wijnsaus zijn wat ons betreft de droge fruitige Alain Grignon Begut Viognier en de iets frissere Baron d'Embleme Sauvignon Blanc.
Over het algemeen kom je met witte wijn uit op drogere, frisse wijnen zoals sauvignon blanc of pinot grigio. Maar ook een chardonnay zonder eikenhout of een gewürztraminer kan heel lekker zijn. Met rode wijn is het vooral belangrijk dat je een gemiddeld stevige wijn hebt met niet te veel tannines.
Witte saus met wijn voor pasta
Om uw pastasaus te voorzien van complexere smaken, gebruikt u een aromatische witte wijn zoals een Riesling, Gewürztraminer of Muscat . Voor pestogerechten zijn droge witte wijnen zoals een Gavi of Soave heerlijke keuzes, en een lichte Chardonnay zou ook kunnen werken.
Voor een witte optie kan een houtgerijpte Chardonnay met zijn volle smaak en subtiele kruiden het gerecht mooi aanvullen.
Een zuurarme witte wijn zoals Weißburgunder, Pinot Grigio, Trebbiano, Chardonnay en Rivaner wordt aanbevolen als smaakmaker voor romige sauzen, anders kan de room gaan schiften. Jonge, zoetere witte wijnen geven konijn, varkensvlees en gevogelte een zoet accent en versterken de smaak van desserts.
Gebruik geen al te dure fles wijn om saus van te maken, dat zou zonde zijn. Het is wel belangrijk dat je kiest voor een stevige rode wijn met veel tannines. Bordeaux is een goede keuze om rodewijnsaus van te maken, maar een andere stevige wijn naar keuze is ook prima.
Wijn bij kaassaus
Pasta met een romige en volle kaassaus kan gebaat zijn bij een glas witte wijn met mooie zuren om het vette in het gerecht tegen te gaan. Denk aan een Soave of een Vermentino. Dit gaat vooral op voor de zachte en romige kaassoorten. Zitten er harde kazen bij de pasta, dan is rode wijn weer beter.
Kies voor een donker biertje of lekkere trappist van bij ons, zoals Westmalle, Orval, St Bernardus of Rochefort. De smaak bepaalt hoe je stoverij zal proeven. Kies geen bitter bier als je geen fan bent van een bittertje in je stoofvlees. Je kunt ook tafelbier, Rodenbach of oud bruin gebruiken.
Droge wijnen (rood of wit)
Droge rode of witte wijnen zijn goede kookwijnen. Gebruik rode of witte droge wijnen (afhankelijk van wat je kookt) bij runderstoofpotjes, romige soepen, bij mosselen en in rode of witte wijnsaus.
'Daar komen op vat gerijpte [of] oudere, (en rijkere) witte wijnen om de hoek kijken. ' Ze passen fantastisch bij biefstuk . Witte Bourgogne (Chardonnay) is een klassiek voorbeeld, maar ook Viogniers en Semillons uit het zuidelijk halfrond zijn perfect bij een rechtvaardige kont.
Rode wijn geeft de saus extra rijkdom en robuustheid, terwijl witte wijn een fruitige smaak geeft . Voeg de wijn vroeg in het kookproces toe, net nadat de groenten zacht zijn geworden. Laat de wijn vervolgens inkoken en bijna helemaal inkoken.
De beste rode wijnen om te gebruiken bij het koken van pastasaus zijn Cabernets, Chianti, Merlot en Pinot Noir . Chianti is een Italiaanse wijn, gemaakt van Sangiovese-druiven. Het is betaalbaar en heeft een breed scala aan smaaktonen, zoals paddenstoelen, tabak en kersen.
Pastagerechten met sauzen op basis van tomaat passen goed bij Italiaanse rode wijnen. Vooral wijnen op basis van Sangiovese smaken er goed bij. Ook wijnen uit het Valpolicella gebied of een Cabernet Sauvignon zijn een goede match.
Probeer Sauvignon Blanc in coq au vin blanc (kip in witte wijn), romige kip en champignons of in de pan gebraden kip. Chardonnay is een volle witte wijn met een rijke, romige textuur die hem perfect maakt voor het koken van risotto en pastagerechten.
Een oude wijn zal echter nooit slecht voor de gezondheid worden! Gebruik te oude wijn liever niet voor sauzen en stoofschotels als het recept wijn vermeldt. Het is dan een ingredient van mindere kwaliteit, en daarmee maak je geen goede gerechten. Wel is het mogelijk om de wijn te gebruiken als azijn.
De beste droge witte wijnen om mee te koken
Er zijn veel geweldige keuzes, maar wij geven de voorkeur aan pinot grigio of sauvignon blanc . Deze lichtere wijnen brengen de smaak van uw gerecht naar voren zonder deze te overweldigen. Beide variëteiten worden geproduceerd in verschillende regio's en landen, dus u zult een verscheidenheid aan opties vinden.
Over het algemeen worden droge rode en witte wijnen aanbevolen voor hartige gerechten . Of u nu met rode of witte wijn kookt, vermijd eikenhouten wijnen (zoals Cabernet Sauvignon of Chardonnay), omdat deze bitter worden tijdens het koken. Bewaar zoete wijnen, zoals Sauternes, Moscato of zoete Riesling, voor dessertrecepten zoals gepocheerde peren.
Welke wijnen passen nu best bij dit gerecht? Wel, alle wijnen die soepel in de mond liggen met wat aciditeit passen het best bij dit soort hartige gerechten. Denk aan Italiaanse rode wijnen zoals een Chianti, of een Siciliaanse Nero d'Avola, of een Barbera of nog een Montepulciano.
Over het algemeen zijn stoofpotten vol van smaak, vaak gemaakt met bier of rode wijn en aromatische kruiden. Stevige en volle rode wijnen, zoals Primitivo, Cabernet Sauvignon, of zelfs een Amarone passen daarom altijd zeer goed bij deze gerechten.
Kies voor een pinot noir als je van lichte en fruitige stoofschotels houdt, cabernet sauvignon als je van sterke en rustieke gerechten houdt, en een merlot als je ergens tussenin zit . Maar het allerbelangrijkste is dat je een wijn gebruikt die je ook graag drinkt.
Met name wijn, bier en tomaten werken goed omdat ze wat zuur zijn.Dat zure maakt het vlees malser.
Als je het stoofvlees een nachtje in de koelkast laat staan na het stoven, wordt het nog zachter en smakelijker. Warm afgekoeld stoofvlees zachtjes op en blijf ruim onder de 90˚C, dan blijft het meeste vocht in het vlees.
Een wijn die je niet zou drinken, verwerk je immers ook niet in een witte wijn saus! Ideale wijnen voor een witte wijnsaus zijn wat ons betreft de droge fruitige Alain Grignon Begut Viognier en de iets frissere Baron d'Embleme Sauvignon Blanc.
En hier is een pro tip: witte wijn werkt vaak net zo goed als rode wijn als je wat meer smaak en diepte aan tomatensaus wilt toevoegen . Terwijl rode wijn de rijkdom verhoogt voor een robuustere saus, draagt witte wijn bij aan een delicate fruitige smaak die onverwacht en vaak verrukkelijk is.
Kies voor een ronde witte wijn zoals een vermentino. Ook chardonnay of pinot blanc is een aanrader.