Sinds de oorlog in Oekraïne willen veel Westerse bedrijven geen zaken meer doen met Rusland. Zara, Pull & Bear en Bershka sluiten daarom hun winkels daar. Ook onder meer Heineken, Samsung en Apple gaan ook geen producten meer leveren en Russen kunnen ook geen Netflix meer kijken.
Ikea en Volkswagen volgen kledingketen H&M, Lego, BMW, Mercedes-Benz, Volvo Cars en modemerk Burberry. De lijst van westerse bedrijven die stoppen met de verkoop of productie in Rusland wordt met de dag langer.
Bedrijven die gewoon doorgaan met business-as-usual in Rusland zijn volgens CELI onder andere Check Point Software, Alibaba, ANT Group, AnyDesk Software, Cadans, Cloudflare, Fujifilm, Eer, Micro-Star International (MSi), OKI, Tencent, Semiconductor Manufacturing International Corporation en ZTE.
De lijst van bedrijven die vertrekken uit Rusland of de handel ermee stilleggen groeit dagelijks: Shell, Microsoft, Apple, internationale accountants als PWC, Nike, Mastercard, Disney, Volkswagen, Ikea, Netflix en vele tientallen andere bedrijven trokken de Russische stekker er al uit.
Volgens het Russische persbureau Izvestia heeft het land zeker 59 westerse ondernemingen op het oog om te onteigenen. Onder meer Shell, Unilever, Heineken, IKEA en McDonald's zouden op die lijst staan. Zij besloten eerder om deels of geheel uit Rusland te vertrekken na de invasie in Oekraïne.
Grote Nederlandse bedrijven als ING, Heineken en Philips hebben honderden werknemers in Rusland. Ze zeggen de gevolgen van de sancties tegen Rusland af te wachten en er voorlopig actief te blijven. Andere grote bedrijven als BP en Shell hebben wel hun vertrek aangekondigd.
IKEA opende in 2000 zijn eerste vestiging in Rusland en heeft daar nu zeventien winkels en veertien winkelcentra.
Naast olie en aardgas importeren Nederlandse bedrijven ijzer, staal, steenkool, koper, kurk en houtwaren uit Rusland. De Nederlandse export bestaat vooral uit medicijnen, bloemen, kunststoffen, vervoermiddelen, computerapparatuur en medische instrumenten en apparaten.
Sommige bedrijven stoppen met hun handel met Rusland omdat ze willen laten zien dat ze tegen de oorlog zijn.
De belangrijkste Europese exportproducten naar Rusland zijn machines, transportmiddelen en chemicaliën. De EU importeert uit Rusland vooral olie en gas.
Op 25 februari 2022 nam de Europese Unie een nieuw pakket van sancties tegen Rusland aan. Dit pakket omvat onder meer een aanzienlijke uitbreiding van de controles en verboden op de handel in dual-use goederen en dual-use gerelateerde goederen.
Na meer dan 30 jaar verdwijnt McDonald's definitief uit het Russische straatbeeld. Enkele weken na de start van de Russische invasie in Oekraïne kondigde het bedrijf al aan dat het zijn 850 restaurants in het land sloot, maar nu gaat McDonald's die filialen ook verkopen.
Rusland en Oekraïne zijn grote exporteurs van tarwe en graan. Dus stijgen de prijzen door de oorlog. Landbouweconoom Koos Gardebroek voorziet vooral problemen voor Nederlanders met een kleine portemonnee: 'Het kan oplopen tot honderden euro's per jaar.
En dan begint de oorlog en zie je dat heel veel grondstoffen zoals graan, maïs, maar ook kunstmest en zonnebloemolie nog duurder worden.
Op 11 juni 2013 werd in sneltreinvaart de wet tegen 'homopropaganda' door het Russische parlement geloodst. De wet verbiedt de propaganda van niet-traditionele seksuele relaties – lees homoseksualiteit – gericht op minderjarigen. Individuen riskeren bij overtreding van de wet een boete van zo'n 120 euro.
Ikea's grootste winkel ter wereld opent in de Filipijnen: oppervlakte van tien voetbalvelden. Ikea heeft bij de Filipijnse hoofdstad Manilla zijn grootste woonwarenhuis ter wereld geopend. In het grote winkelcentrum Mall of Asia neemt de vestiging een oppervlakte van ongeveer 65.000 vierkante meter in.
Tot het midden van de jaren '90 vond nog 62 procent van de productie van IKEA in West-Europa plaats, waarvan ruim de helft in Scandinavië. Nu komt een groot deel van de artikelen uit lagelonenlanden, vooral uit China en Polen.
Belangrijke in Nederland geproduceerde producten met bestemming Rusland zijn geneesmiddelen, wegvoertuigen, zoals trekkers voor opleggers, en bloemen. Wederuitvoer met bestemming Rusland betreft onder andere elektronische schakelingen, telefoons en geneesmiddelen.
In 2021 bedroeg dat marktconforme bbp van Rusland 1650 miljard dollar. Dat maakte het land de elfde grootste economie ter wereld, na Zuid-Korea. Maar als we grofweg Ruslands bbp van 2021 omrekenen naar de marktwaarde begin deze maand, dan zakt het land naar de 22ste plaats, tussen Taiwan en Polen.
“Ongeveer dertig procent van de olie in Nederland, komt uit Rusland. We importeren ook nog olieproducten. Dus per saldo komen er ongeveer 750.000 olievaten aan olie per dag richting Nederland”, legt van Cleef uit.
Steeds meer internationale ondernemingen besluiten Rusland de rug toe te keren of hun bedrijfsactiviteiten in het land op te schorten. Volgens een team van de Amerikaanse Yale-universiteit hebben zo'n 290 bedrijven laten weten dat zij zich terugtrekken uit Rusland. Yum!
Wanneer de Russen de invasie voortzetten zal deze naar schatting zorgen voor een kostenpost van $20 miljard per dag.