Westenwinden brengen in de lente of zomer frisse vochtige lucht en in de herfst of winter zachte vochtige lucht. Er is dus veel bewolking en de kans op buien is aanzienlijk. De temperatuur ligt bij westenwinden in de winter vaak hoger en in de zomer lager dan normaal.
Door die oostenwind krijgen we dan droog en vaak zonnig weer met temperaturen, tussen de 25 en 30°C. Zuidenwind: Die lucht die vanuit het zuiden afkomstig is, voert droge, warmere lucht aan. In de winter wordt het met een zuidenwind relatief zacht en in de zomer is het zonnig en kan het erg heet worden.
Als het vanuit zee waait, is het relatief zacht in Nederland. Als de wind uit het oosten waait, is het relatief koud. Dus als het in de herfst vaker gaat waaien vanuit zee, dan gaat de gemiddelde temperatuur in de herfst omhoog.
Een oostenwind bij ons duidt op de aanwezigheid van een niet zelden standvastig hogedrukgebied boven Noord- of Noordoost-Europa. In de winter levert dit vrieskou op, maar in de zomer juist warm weer.
Aan de oostkant van dit hogedrukgebied waait er een noord- tot noordoostenwind. Deze wind voert koele lucht naar de Benelux, maar wel droge en stabiele lucht. Hierdoor is er weinig tot geen convectie en liggen er geen neerslagzones in de aanvoerrichting. Dit resulteert in droog weer met veel ruimte voor de zon.
De wind draait overal naar het noordoosten, waarmee koude lucht over ons land uitstroomt. In de vroege ochtend ligt de temperatuur rond het vriespunt in het binnenland en overdag loopt de temperatuur daar maar nauwelijks op met maxima van 2 graden. Elders is het ook vrij koud met maximaal 3 of 4 graden.
Oosten-, zuidoosten- en zuidenwind zijn droge en in de zomer hete en in de winter koude winden. Zuidenwind brengt ook vaak warme lucht uit Zuid-Europa met zich mee, een noordenwind koudere poollucht.
Denk aan regen en wind
De wind komt het meest uit het zuidwesten, de lucht stroomt dan dus van zuidwest naar noordoost. De regen valt ook het meest richting noorden en oosten.
Wind kan vanuit het noorden, zuiden, westen of oosten komen. Maar soms is het niet precies uit het zuiden of precies uit het westen, maar daar tussenin. Dit kun je ook benoemen. Dan heb je dus zuidwesten wind.
Bij een oostenwind komt de lucht vanuit het Europese vasteland en bij gebrek aan veel water is de lucht vaak droog. In de winter is het daar een stuk kouder dan aan zee. Bij een oostenwind is het in Nederland meestal koud, droog en zonnig. De temperatuur ligt 's nachts en soms ook overdag ruim onder het vriespunt.
Zelfstandig naamwoord. (meteorologie) wind die uit het westen komt. De westenwind bracht warme lucht met zich mee.
De oorzaak voor de langjarige variaties in noordenwind is onderwerp van lopend onderzoek en hangt mogelijk samen met variaties in oceaanstromingen of veranderingen in de stratosferische straalstroom. Deze april maakt in elk geval duidelijk dat we van de noordenwind nog niet af zijn.
Zeewind is een wind die op een zonnige warme dag met in het algemeen weinig wind, vlak in de kuststreken vanuit zee plotseling kan opsteken. Door de zeewind ontstaat een enorme afkoeling die afhankelijk van de windsnelheid 20 tot 40 km landinwaarts invloed kan hebben.
Met een gemiddelde temperatuur van 18,4 °C tegen 17,5 °C normaal komt de zomer van 2023 in de top-10 van warmste zomers sinds 1901.
Volgens de schaal van Beaufort is er sprake van storm als er een 10 minuut gemiddelde windsnelheid tussen 75 en 88 km/u gemeten wordt. Een zware storm bereikt windkracht 10 en een en zeer zware storm windkracht 11. Windkracht 12 staat voor een orkaan, dit komt in ons land zelden voor.
Dat zit zo: normaal gesproken zijn er lagedrukgebieden in de buurt van IJsland, en hogedrukgebieden nabij Portugal. Daartussen staat gemiddeld een stroming uit het westen in Europa. De NAO geeft aan of het luchtdrukverschil groter of kIeiner is dan normaal.
Bij ons op het noordelijk halfrond komt de zon op in het oosten, ze bereikt haar hoogste punt in het zuiden en gaat onder in het westen. In het zuidelijk halfrond komt de zon (en de maan, de planeten en de sterren) op in het oosten. Het hoogste punt wordt echter bereikt in het noorden.
De zon komt dus 's ochtends op in het oosten, en gaat aan het einde van de dag weer weg in het westen. 's Ochtends twee keer de o, 's middags of 's avonds twee keer de w. Zo vergeet je dat nooit meer! (en als je eenmaal weet waar de zon staat, kun je ook altijd aanwijzen wat de vier windrichtingen zijn.
Het wordt gebruikt voor het globaal aangeven van de richting van waaruit de wind komt. De vier hoofdstreken zijn noord, oost, zuid en west. Deze windstreken zijn te combineren, zo ligt noordoost precies tussen noord en oost.
De wind is van grote invloed op het weer. Enerzijds voert hij van grote afstand bijvoorbeeld warme of koude lucht naar onze omgeving, wat direct doorwerkt in de hier gemeten temperatuur. Anderzijds drukt hij zijn stempel op de weersomstandigheden op lokale schaal.
Als we kijken naar de hoeveelheid regen, vind je de natste plek op aarde, in India. Het is het dorpje Mawsynram in de staat Meghalaya. Het regent daar echt veel. Per jaar valt daar gemiddeld 11.872 millimeter regen.
Zelfstandig naamwoord. (meteorologie) wind die uit het zuiden komt. De zuidenwind bracht warme lucht met zich mee.
Het klinkt misschien gek, maar ons weer wordt 'gemaakt' in de Rocky Mountains. Deze bergketen in de Verenigde Staten verstoort als het ware de zuidwestenwinden en creëert daardoor allerlei wervels. Deze groeien uit tot de hoge- en lagedrukgebieden die wij kennen.