Oostenwind. Bij een oostenwind komt de lucht vanuit het Europese vasteland en bij gebrek aan veel water is de lucht vaak droog. In de winter is het daar een stuk kouder dan aan zee. Bij een oostenwind is het in Nederland meestal koud, droog en zonnig.
Bij een sterkere wind wordt de lichaamswarmte van je huid sneller afgevoerd. Bij windstil weer wordt de lucht vlak boven de huid wat warmer en daardoor voelt het niet zo koud aan. Wanneer dat warme laagje wordt afgevoerd, voel je het kouder worden en naarmate de windsnelheid hoger is, koel je sneller af.
In alle maanden is zuidwest de overheersende windrichting, vooral in de winter- en herfstmaanden. In de herfst- en wintermaanden waait de wind zo'n 30% van de dagen uit het zuidwesten. In het voorjaar is te zien dat de windrichtingen noord en noordoost bijna net zo vaak voorkomen als de zuidwestenwinden.
In de herfst en winter is de lucht boven zee warmer dan boven land en in de lente en zomer is de lucht boven land juist warmer. Westenwinden voeren in de herfst/winter zachte, vochtige lucht aan en in de lente/zomer tamelijk koude, vochtige lucht.
Gevoelstemperaturen onder de -15 graden kunnen na een uur koudeletsel opleveren. Een temperatuur onder de -20 graden geeft na een half uur al een kleine kans op bevriezingsverschijnselen. Bij lage temperaturen geeft het RIVM adviezen om onderkoeling te voorkomen.
Bij temperaturen van 17 graden tot 15 graden kun je nog heerlijk met een dun vestje naar buiten. Trek deze over een chique spaghetti top of stoere it-shirt. Combineer deze kleding met een leuke rok of edgy broek en je bent helemaal fashionable! Een jurkje kan ook prima met deze temperaturen.
Tussen de 10 en 15 graden wordt het nog steeds aangeraden om een normale jas (of tussenjas) te dragen. Tussen de 15 en 20 graden kun je een dun vest zonder jas of gewoon een dunne jas (zoals een trenchcoat) aandoen.
Westenwinden brengen in de lente of zomer frisse vochtige lucht en in de herfst of winter zachte vochtige lucht. Er is dus veel bewolking en de kans op buien is aanzienlijk. De temperatuur ligt bij westenwinden in de winter vaak hoger en in de zomer lager dan normaal.
Dat heeft alles te maken met de zogenaamde energiebalans. De zon warmt de gebieden rond de evenaar veel sterker op dan noordelijk gelegen gebieden zoals de Noordpool. Dat komt doordat de zonnestralen rond de evenaar loodrecht op de aarde schijnen en op de Noordpool juist schijn.
Op Barrow Island, een eiland bij het noordwesten van Australië, werd de meest krachtige windstoot ooit ter wereld gemeten. Op 10 april 1996 trok de tropische cycloon Olivia over het eiland en haalde de wind uit naar een bizarre 408 km/uur.
Over het algemeen geldt dat werken vanaf windkracht 6 gevaarlijk wordt. Dan mogen werknemers niet meer werken op rolsteigers, hangsteigers, werkbakken en hoogwerkers en geen ladders meer gebruiken. Ook gelden beperkingen voor werken met hijskranen en werken op stabiele werkplaatsen zoals daken van tanks en schepen.
De lucht voelt kouder aan naarmate ze sterker in beweging is. Op een windstille dag vormt zich een dunne, warmte-isolerende laag van stilstaande lucht om onze huid. Deze isolerende laag beschermt ons lichaam tegen te snelle warmte-afvoer. Maar zodra het begint te waaien, verdwijnt deze warmte-isolerende laag.
In de winter is het kouder dan in andere seizoenen doordat de dagen kort zijn. De nachten zijn lang en daardoor kan de temperatuur sterker dalen. Overdag staat de zon laag en het zonlicht legt een grote weg af door de atmosfeer. Hierdoor levert het zonlicht veel minder warmte op.
Twee keer zoveel koude noordenwind
Tussen 1961-2021 was dit het geval op ruim 25% van de aprildagen. Dit jaar was uitzonderlijk met meer dan 50% van zulke dagen. De warme (zuid)oostelijke windrichtingen kwamen dit jaar vrijwel niet aan bod.
En om er nog wat dieper in te duiken: tussen west en zuidwest zit de windrichting westzuidwest, terwijl tussen zuidwest en zuid nog de windrichting zuidzuidwest zit. En uiteraard geldt dat ook voor de tussen vormen met oost en noord.
De vier meest bekende windrichtingen zijn: noord,oost, zuid en west. Een noordenwind is 0 of 360 graden, een oostenwind is 90 graden, een zuidenwind is 180 graden en een westenwind is 270 graden.
Bepaal de windrichting met een wijzerhorloge en de zon.
Op het zuidelijk halfrond wijs je met de aanduiding voor 12 uur naar de zon, waarbij het middelpunt tussen deze aanduiding en de uurwijzer het noorden zal zijn. Wanneer je naar het noorden kijkt, dan is het oosten aan je rechterhand en het westen aan je linker.
Föhn. Een van de bekendste winden is de Föhn. De naam komt van het Gotische woord voor vuur (fôhn) en het Latijnse woord voor warme wind (favonius). In Europa is het meest voorkomend aan de noord- en zuidkant van de Alpen maar ook bij andere gebergtes komt deze wind voor.
Het wordt gebruikt voor het globaal aangeven van de richting van waaruit de wind komt. De vier hoofdstreken zijn noord, oost, zuid en west. Deze windstreken zijn te combineren, zo ligt noordoost precies tussen noord en oost.
De meeste volwassenen vinden een temperatuur tussen de 17 en 19 graden prima om zonder jas - maar met trui - naar buiten te gaan. Bij veel kinderen ligt die temperatuur een stukje lager, omdat ze de hele tijd bewegen. Voor hen is 14, 15 of 16 graden vaak al ideaal om zonder jas naar buiten te gaan.
Een tussenjas of vest dragen bij 10 tot 16 graden
Een tussenjas of lange, gebreide vesten zijn perfect om je lichaam op temperatuur te houden. Bij tussenjassen kun je denken aan een biker jack, leren jas, gewatteerde jas, spijkerjasje of een teddy coat. Maar gebreide vesten zijn vaak net zo lekker.
Tussen de 15 en 20 graden kan je ervoor kiezen om in plaats van een jas een dun vest te dragen. Vanaf de 20 graden kan jij prima een korte broek aan.