De hoogte hangt vooral af van de sterkte van de wind. Ook de duur van een storm en de omvang en diepte van het water zijn van belang. Een harde wind (windkracht 7) veroorzaakt op de Noordzee golven van vier meter hoog. Bij een zware storm (windkracht 10) kunnen huizenhoge golven ontstaan.
Nazaré. In de zomer een rustig Portugees vissersdorp, in de winter de speeltuin van de heldhaftigste surfers ter wereld. De afgelopen dagen vond hier de Nazaré Tow Surfing Challenge van de World Surfing League plaats.
Over golven en wind
Zo zijn hoge golven geen garantie voor goed surfweer. De golf moet ook voldoende energie in zich hebben. Ook de windrichting is belangrijk, bij voorkeur heb je aflandige wind of wind die haaks op de kust staat. Wind richting de kust zorgt vaak niet voor ideale surf omstandigheden.
De hoogte van de golven
Snelheid van de wind: hoe sneller de snelheid van de wind, hoe groter de golven zullen zijn. Duur van de wind: hoe langer de wind blaast, hoe hoger de golven zullen zijn. Afmeting van de wind: hoe groter het oppervlak van de wind, hoe hoger de golven zullen zijn.
Oorzaak hoge golven
In het midden en noorden van de Noordzee, waar het water veel dieper is, zijn dan golfhoogtes van meer dan 20 meter mogelijk. Een belangrijke factor voor hoge golven is het verschil in temperatuur tussen de lucht en het water.
Golven worden opgewekt door de wind die over het water blaast. Golven komen uit de richting waar de wind vandaan komt. Bij noorderwind komen ze dus uit het noorden en lopen naar het zuiden. Hoe harder de wind, hoe hoger de golven.
Een moment in de overgang van eb naar vloed of andersom is vaak het beste moment om te gaan surfen. Opkomend getij zorgt er vaak voor dat de golven een extra push krijgen en net iets hoger zullen zijn. De overgang van eb naar vloed of andersom zorgt ook voor een bepaalde stroming.
Het allerbelangrijkste om naar te kijken om te weten of er goede golven zijn is te kijken of er swell is of niet. Swell is de energie die zich door de oceaan verplaatst en bij de kust omvalt als een (hopelijk) surfbare golf. Er zijn twee soorten swells: wind swell en ground swell.
Om echt te kunnen windsurfen is minstens windkracht 2 tot 3 nodig. Dit is tevens de juiste windkracht om windsurfen te leren. Waait het harder dan dat, dan zul je steeds opnieuw van de plank geblazen worden.
Ideaal zeilweer in Nederland
Gemiddeld waait de wind met een snelheid van 3 à 4 Bft. Voor een beginner is het ideale zeilweer tussen de 2 à 3 Bft of tussen de 5 en 10 knopen. Voor een meer gevorderde zeiler is dit 4 Bft of tussen de 11 en de 15 knopen.
De meest krachtige windstoot ter wereld
Op Barrow Island, een eiland bij het noordwesten van Australië, werd de meest krachtige windstoot ooit ter wereld gemeten. Op 10 april 1996 trok de tropische cycloon Olivia over het eiland en haalde de wind uit naar een bizarre 408 km/uur.
Over het algemeen geldt dat werken vanaf windkracht 6 gevaarlijk wordt. Dan mogen werknemers niet meer werken op rolsteigers, hangsteigers, werkbakken en hoogwerkers en geen ladders meer gebruiken. Ook gelden beperkingen voor werken met hijskranen en werken op stabiele werkplaatsen zoals daken van tanks en schepen.
Nazaré (Portugal)
Wist je dat de hoogste golven ooit zijn aangekomen in Nazaré? Het wereldrecord hoogste golf surfen is dan ook hier verbroken! De golven worden hier zo hoog door een combinatie van flinke stormen en een diepe kloof die zich voor de kust van Nazaré bevindt.
WAAROM ZIJN DE GOLVEN IN NAZARÉ ZO GROOT? Dit is te danken aan de 'Nazaré Canyon', het grootste ravijn onder water in Europa met een lengte van 170 kilometer en een diepte van maar liefst 5000 meter.
Onder rustige omstandigheden zijn de golven voor de Nederlandse kust maximaal 1 m hoog. Als het stormt rollen ze met grote kracht op de kust; op zee groeien golven soms tot wel 10 m.
Het strand van Scheveningen is van oudsher de bekendste surfspot van Nederland. Ook bij weinig wind zijn er in Scheveningen altijd golven. Net als Scheveningen ligt het strand van Wijk aan Zee niet ver van een havenhoofd.
Beginnerslessen worden eigenlijk altijd gegeven op foamboards van 8feet (2,4 meter) of langer. Dat zijn als het ware vlotten waar je makkelijk op blijft drijven en die genoeg power hebben zodat je daar heel 'gemakkelijk' op kunt staan (maar er ook net zo hard vanaf kunt vallen, helaas).
Het breken van een golf gebeurt als de hoogte meer wordt dan 1/7de van de lengte. Een golf van 7 meter lang kan dus nooit hoger zijn dan 1 meter. Verder breekt een golf in ondiep water branding. Bij een flauwe helling is de significante golfhoogte nooit meer dan de helft van de waterdiepte.
Weinig wind, hoge golven met boei-waardes van 2m op de wadden en 1,5m elders langs de kust. Alleen het zuiden heeft iets minder hoogte, maar geniet dan weer wel van de meeste windluwte aan het einde van de Noordzee.
Hoe hoog moet een golf zijn om te surfen? Dat verschilt natuurlijk per persoon, maar 2-3ft (60-90cm) zou perfect moeten zijn voor een beginner! Veel minder kan ook, maar hoe kleiner, hoe lastiger het surfen is! Deze surfboards zijn ongeveer 3 meter lang en perfect om danspasjes op te doen zoals cross-stepping.
Hoe lang het duurt voordat je kan surfen
Het ligt er een beetje aan hoe vaak je surft om een inschatting te maken hoeveel je moet oefenen voor je een golf kan surfen. Sommige beginners zullen al op hun eerste surfles staan op hun board en anderen hebben 2 tot 3 weken nodig.
Vlakbij de kust is het water ondiep. De golven krijgen daar te maken met de bodem. Er ontstaat wrijving. Door die wrijving wordt de golf afgeremd.
Toch komen er in de Noordzee ook zeer hoge golven voor. Op maandag 1 januari 1995 ontstaan er tijdens een noordelijke storm boven de Noordzee significante golven van bijna 12 meter hoog. Tussen de sets door wordt eenmalig een zogenaamde 'freak wave' van 25,6 meter hoog gemeten!
Het plaatsje Nazaré staat bekend om zijn hoge golven en is daarom zeer populair bij big wave-surfers. Het wereldrecord van de hoogste golf die ooit werd bereden, 24,4 meter, is gevestigd in Nazaré. Afgelopen weekend bereikte de hoogste golf er 18 meter.