Waterschotten vormen de beste bescherming van je huis in het geval van een overstroming. Deze waterschotten, ook wel mobiele waterkeringen of mobiele dijken genoemd, zorgen ervoor dat de stroom van het water geblokkeerd wordt tot een hoogte van wel een meter. In het geval van een overstroming is snel handelen een must.
Dijken, sluizen, dammen en andere waterkeringen houden water tegen en beschermen ons land zo tegen overstromingen. De bekendste waterkeringen zijn de 13 Deltawerken. Ze zijn Nederlands grootste verdedigingssysteem tegen hoogwater langs de kust. De Oosterscheldekering is het grootste en beroemdste Deltawerk.
Tips voor als u thuisblijft bij een dreigende overstroming
Zoek de hoogste plek in huis op of ga naar een droge plek in de buurt. Controleer of u weg kunt komen via dakraam of ladder. Denk aan uw persoonlijke medicatie, hygiëne en EHBO-kist. Zorg voor voldoende (houdbaar) eten en (drink)water (vul uw badkuip).
Water tegenhouden ; plaats zandzakken, schotten of nog beter een Homebarrier die tijdelijk uw voordeur kan afsluiten. Gebruik ducktape op naden, kieren en gaten waardoor het water van buiten naar binnen kan lopen. Zorg dat alle waardevolle spullen zo hoog mogelijk worden neergezet. Schakel stroom, gas en water uit.
Dijken, duinen en dammen beschermen Nederland
Waterkeringen, zoals dijken, duinen en dammen, beschermen ongeveer 60% van Nederland tegen overstromingen. In dit overstroombare gebied wonen zo'n 9 miljoen mensen. Dit aantal neemt toe. Ook is de economische waarde in deze gebieden gestegen.
De overstromingsgevoelige gebieden van Nederland: 59% van het landoppervlak van Nederland (dus excl. Waddenzee, IJsselmeer en ander open water) is gevoelig/kwetsbaar voor overstromingen. Deze cijfers zijn tot stand gekomen in samenwerking tussen PBL en Rijkswaterstaat-Waterdienst.
Hoe snel dat gaat, is afhankelijk van de gevolgen van een overstroming. Het kan bijvoorbeeld maanden duren voordat het gasnet weer veilig functioneert.
De bewoners leggen verhogingen aan in het landschap. Die zogenoemde terpen zijn een paar meter hoog en groot genoeg om mensen en hun vee te beschermen tegen hoogwater. Vroege bewoners van Nederland ontginnen het land om er te kunnen wonen. Zo ontstaan terpen, heuvels die boven het landschap uitsteken.
Alle zandzakken elkaar overlappend te plaatsen zodat geen tussenruimte ontstaat. Leg de zandzakken dakpansgewijs; laat de zak steeds deels over de vorige zandzak vallen. De hoogte moet minimaal 15cm zijn. Voor een verhoogde stabiliteit dienen de zandzakken laagsgewijs te worden aangestampt.
Ongeveer 59% van het Nederlandse landoppervlak loopt een overstromingsrisico: 26% ligt onder zeeniveau, 29% kan overstromen als rivieren massaal buiten hun oevers treden en 4% ligt buitendijks. Gezien de potentiële gevolgen behoren overstromingen tot de ergste rampen die Nederland kunnen treffen.
mogelijk overstromingsgevoelige gebieden – Deze gebieden overstromen uitsluitend bij heel extreme weersomstandigheden. Of bij een defect aan de wa- terkering, zoals een dijkbreuk.
Bij wateroverlast is het verstandig om te kiezen voor een materiaal zandzak dat goed bestand is tegen water. Er zijn hierin diverse opties die beter geschikt zijn en een langere levensduur hebben dan de jute zandzak, denk hierbij aan zandzakken van Polypropyleen (PP), PVC en Polyacryl.
Uit de Flood Analyzer kunnen ook rankings worden afgeleid: de top 11 landen waar de bevolking bijvoorbeeld het meest wordt getroffen door rivieroverstromingen zijn: India, Bangladesh, China, Vietnam, Pakistan, Indonesië, Egypte, Myanmar, Afghanistan, Nigeria en Brazilië.
De droogte neemt af. Hoewel er regionaal nog grote verschillen zijn, is er landelijk geen sprake meer van een grotere vraag dan aanbod van zoet water. Daarom wordt nu overgegaan van het niveau 'feitelijk watertekort' (niveau 2) naar 'dreigend watertekort' (niveau 1).
Heeft u slechts een beperkte hoeveelheid nodig? Dan verwijzen wij u graag naar onze webshop www.zandzaken.nl. Hier kunt u als consument eenvoudig lege zandzakken bestellen. Naast diverse materialen zandzakken kunt u in onze webshop tevens vulapparatuur, big bags en gerelateerde producten bestellen.
Afhankelijk van de lokale afspraken en regelingen kan je zelf zandzakjes afhalen in de brandweerkazerne. Contacteer hiervoor je lokale brandweerpost of je stad/gemeente. In de meeste gevallen brengt de brandweerploeg die bij jou ter plaatse komt de nodige zandzakjes mee om je probleem op te lossen of te beperken.
De drietrapsstrategie is een maatregel om te voorkomen dat rivieren overstromen en dat water geleidelijk afgevoerd kan worden in tijden van een hoge wateraanvoer. Zo kan waterproblematiek voorkomen worden. Tegenwoordig kan er een hogere piekafvoer plaatsvinden en dit komt door onder andere de toegenomen verstening .
Slechts een kleine minderheid noemt de zee. De deelnemers kregen ook de vraag voorgelegd hoeveel procent van Nederland droog blijft zonder dijken en waterkeringen. Ruim de helft kruiste het juiste antwoord van 40 procent aan.
En maar liefst 59% van het land kan overstromen door water uit de zee of rivieren. Om Nederland te beschermen tegen deze overstromingen, heeft ons land ruim 3.700 kilometer aan waterkeringen. Zonder deze keringen zouden grote gebieden van Nederland onderlopen met water.
Overstromingen van onbeschermd gebied langs regionaal water zijn in de meeste gevallen niet significant. Bij een beperkt aantal regionale wateren kan de economische schade echter aanzienlijk zijn. Dit kan het geval zijn bij overstromingen vanuit bijvoorbeeld de Roer, de Geul, de Linge en de Geleenbeek.
Ongeveer een kwart van Nederland ligt nu al onder het NAP, maar met vijf meter zeespiegelstijging wordt dat aanzienlijk meer. Een deel van de wereldbevolking, 300 – 400 miljoen mensen, wonen in kuststreken tot vijf meter boven 'NAP' (Normaal Amsterdams Peil).