Alle wilgensoorten kunnen gebruikt worden, dus krulwil, knotwilg, treurwilg... Zorg er wel voor, als je speeltjes of mandjes geeft aan je konijn, dat het gemaakt is van onbehandelde takken.
Waar mogen konijnen op knagen? Konijnen hebben de behoefte om te knagen.Wilgentakken zijn daar ideaal voor.
verse wilgen boom takken 10 stuks
Wilgenblad en takken is enorm goed voor konijnen, maar nog beter voor zieke konijnen daar wilgenblad een natuurlijke pijnstillende, koorts verlagend en helende werking heeft.
In principe kun je alles van de boom geven, dus: takken, bloemen, knoppen en bladeren. De takken mogen niet bespoten zijn. Vraag eens in je omgeving of je wat takken mag snoeien.
Indien mogelijk is dagelijks een beetje gras erg zinvol ter voorkoming van gebitsproblemen. Verse wilgentakken is een lekkernij, zij worden door konijnen geschild. Uiteraard altijd voldoende drinkwater. Door het eten van droog hooi gaan ze meer drinken.
De takken zijn niet alleen te gebruiken als brandhout, maar ook als aanvullend voer. Geiten, schapen, koeien en paarden zijn er gek op. Kleine twijgjes en vers blad eten ze op, de takken knabbelen ze af: gezond en het geeft ze wat te doen. Kortom, de ecologische waarde van de knotwilg is groot.
Je konijn vindt het fijn om zich in de bodembedekker te nestelen. Er zijn verschillende bodembedekkers te koop zoals stro, houtkrullen, hooi en hennep. Stro en hooi kan je gebruiken als bovenlaag. Stro is relatief goedkoop en neemt de urine en de luchtjes goed op.
Aan zwarte populier en acacia werd weinig aangeknaagd, maar er werd een toename van sociaal gedrag (zoals elkaar besnuffelen en poetsen) waargenomen en daarom zijn ze geschikt bevonden als omgevingsverrijking. Wilg, paardenkastanje, kleinbladige linde en fijnspar zijn geschikt als knaagmateriaal.
Konijnen vinden blad van frambozen en bramenstruiken en vooral van de hazelaar erg lekker. Bladeren van pitvruchten, bijvoorbeeld van de kers, zijn eveneens waardevol, terwijl ook het blad van appel en perenboom zonder enig bezwaar kan worden gevoerd. Het loof van zwarte bessen schijnen zij daarentegen niet te eten.
Geef onbewerkt hout. Dus niet beschilderd én niet geïmpregneerd. Houtsoorten die veel worden gebruikt door konijnenliefhebbers, zijn appel- en perenhout, berkenhout en wilgenhout. Als je hout van buiten haalt, moet je opletten dat het niet behandeld is met een bestrijdingsmiddel.
Wilgentenen zijn griendhout, de waterloten van wilgen. Ze worden geoogst en gebruikt voor het vlechten van manden, hoepels, afscheidingen, zinkstukken en dergelijke.
Voor buitenkonijnen in de winter is stro een onmisbare bodembedekking. Er is namelijk geen andere bodembedekking die zo goed isoleert als stro. Nadeel is wel dat stro niet goed vocht opneemt. De meeste konijnenbaasjes gebruiken stro dus in combinatie met een andere bodembedekking.
Schuttingen, borderranden, bogen en tuinbanken: ze kunnen allemaal gemaakt worden van wilgentenen. Het vergt uiteraard wat oefening en geduld – en een paar blaren zijn ook niet uitgesloten – maar het is vooral ontzettend leuk om te doen.
Een wilgenhut bouwen
De wilgentakken die je nodig hebt, kan je ophalen wanneer de wilgen geknot worden. We raden aan om vooraf contact op te nemen met de lokale natuurpuntafdeling om te checken of er wilgentakken beschikbaar zijn, en om een veilige ophaling te organiseren.
Behalve de mens zijn de voornaamste vijanden van het konijn, de buizerd, de hermelijn, de wezel, de bunzing en de vos.
Deze meeste konijnen zijn er dol op! Welke groenten mogen konijnen? Konijnen mogen best veel verschillende groenten eten.Andijvie, bloemkool, witlof, bleekselderij, komkommer en ook wortel(loof) kan prima gegeven worden.
Het konijn is een planteneter en eet bij voorkeur grassen, kruiden loten van jonge struiken en boompjes en akkergewassen. Ze eten vooral de eiwitrijke en licht verteerbare delen. In de winter schakelen ze over op bast.
Hoeveel groenvoer mag mijn konijn eten? Konijnen zijn van nature planteneters. In de natuur eten ze dus alleen maar 'groenvoer'. Dat bestaat echter meestal uit gras, kruiden, bladeren van sommige bomen en struiken en boombast, allemaal groenvoer dat veel 'schraler' is dan onze gekweekte groenten en fruit.
Beuk (beukennootjes wel met mate!) Hazelaar (hazelnoten wel met mate!) Tamme kastanje (kastanjes wel met mate!) Wilg (alle soorten, alleen niet geven als het konijn pijnstillers krijgt).
Houd je konijn ver weg van chocolade (giftig!), koekjes, ontbijtgranen, brood, yoghurt of ander 'menselijk' snoepgoed. Zout-, lik- en mineraalstenen kunnen ook schadelijk zijn, omdat ze te veel zout bevatten, wat tot nier- en blaasproblemen kan leiden.
Binnenshuis kunnen konijnen worden gehouden op zachte handdoeken of papiersnippers. Buitenshuis kunt u houtsnippers, stro of hooi gebruiken.
Zaagsel. Zaagsel bevat zo veel toxische stoffen dat het totaal ongeschikt is als bodembedekker voor knaagdieren en konijnen. Maar ook de verzorger van de dieren loopt risico. Ook voor paarden is zaagsel matig geschikt als bodembedekker.
Het zindelijk maken van je konijn heeft verschillende voordelen. Als ze in hun hok zitten dan doen ze hun behoeftes op één plek. Dit is gemakkelijk met schoonmaken, je hoeft alleen het bakje met keutels en urine een paar keer per week te legen en schoon te maken en eventueel wat extra bodembedekking toevoegen en klaar.