Woordherkomst en -opbouw. (erfwoord) van Germaans *nablō, op zijn beurt van Indo-Europees *h₃nobʰ-ilos; de uitgang -ilos vormt een verkleinwoord en het naamwoord zelf bestaat ook in het Nederlands: naaf (zie aldaar).
Waarom moet je jouw navel schoonmaken? Maak je je navel niet goed schoon, dan kan een opeenstapeling van bacteriën, vuil, zweet, lotion en pluis een nare geur ontwikkelen in je navel. Ook kan het leiden tot infecties, wat vaak gepaard gaat met een rode, jeukerige huid – zeker als je een navelpiercing hebt.
De navel is het litteken dat achterblijft na het verdrogen van de navelstreng. De navel heeft daardoor een symbolische betekenis van verbinding met het leven gekregen. De vorm van de menselijke navel is afhankelijk van de wijze waarop het litteken vergroeit.
Navel in de betekenis: litteken op het midden van de buik, afkomstig van de navelstreng, is al een heel oud woord. In het Sanskriet, de oudste van de Indo-europese talen, luidde het woord nabhi en de betekenis was zowel: middelpunt in het algemeen als navel.
De navelstreng is een streng met drie bloedvaten erin. Eén gaat van de moeder naar de baby toe en twee gaan van de baby naar de moeder toe.
Over een navelbreuk
Een navelbreuk (hernia umbilicalis) is een uitstulping van het buikvlies in de navel. Dit komt door een opening of zwakke plek in de buikwand. Een navelbreuk kan aangeboren zijn, maar ook als volwassene kun je er last van krijgen. Een aangeboren navelbreuk komt voor bij één op de zeven pasgeborenen.
Een navel is een litteken dat is overgebleven nadat de navelstreng bij je geboorte is doorgeknipt. Eigenlijk heeft iedereen dus een litteken en is iedereens eerste litteken zijn of haar navel. Dacht jij dus geen littekens te hebben? Think again!
Het beste is om je navel dagelijks schoon te maken met water en een niet-agressieve zeep. Je mag ook een washandje of wattenstaafje gebruiken want in tegenstelling tot je oren is je navelbuik een 'zakje' en kun je het wattenstaafje dus niet te diep duwen.
Hara is een Japans begrip en betekent letterlijk 'buik'. Het hara punt verwijst naar het gebied tussen de onderkant van je borstbeen en het begin van je schaambeen.
Buikpluis of navelpluis, hoe je het dan ook wilt noemen, het is een merkwaardige verschijning. Niet iedereen maakt pluis aan met zijn navel, maar hoe ontstaat navelpluis nu eigenlijk en waarom heb ik het dus soms wel en soms niet.
Een navelbreuk is een uitstulping van buikvlies door een zwakke plek in de buikwand. Bij druk op de buik, door bijvoorbeeld hoesten en persen, puilt de zwelling naar buiten. Meestal zijn er geen klachten en hoeft u er niets aan te doen.
Vorm van navel hangt af van klem en weefsel
Wat overblijft als de wond is geheeld, is de navel. Hoe de navel eruitziet, hangt er onder andere van af hoe dicht bij het lichaam de klem aangebracht werd en hoe snel het litteken is genezen.
Alle zoogdieren hebben een navel, nou ja met uitzondering van buideldieren en eierleggende zoogdieren. Het is het litteken van de verbinding die ooit bestond tussen moeder en ongeboren kind of jong. Maar bij geen dier is de navel zo opvallend als bij de mens.
Zijn de kankercellen uitgezaaid naar aangrenzende weefsels, dan verandert de vorm van de navel. Er kan een verkleuring, zwelling of een rode dikke rand zichtbaar zijn. Meestal lekt er dan vocht uit de navel.
Een schimmelinfectie in de navel geeft symptomen als een rode, jeukende huiduitslag die lijkt op eczeem. De navel kan rood en erg pijnlijk zijn. Huidschimmel wordt ook wel schurft genoemd omdat het gepaard kan gaan met schubachtige huidschilfers.
Bij een navelontsteking bestaat het gevaar dat bacteriën via de bloed- vaten opklimmen naar de lever, urineblaas en andere organen. Als dit gebeurt, kunnen meer- dere ziektetekenen optreden, zoals sufheid, dikke en pij nlij - ke gewrichten, een opgetrok- ken buik en ademhalings- problemen.
In je hara bevindt zich dus de energiecentrale van je lichaam. Bovendien is het ook het centrum van je fysieke lichaam; het dragende midden. Waar boven- en onderlichaam samenkomen.
Sommigen zeggen: je centrum zit in je onderbuik, in je hara of je chi-punt. Dat is waar jouw essentie zich bevindt en waar je op diep niveau kunt verbinden met jezelf en het centrum van jouw energie. Het wordt je krachtcentrum genoemd.
Je verzorgt het navelstompje als volgt: Was voor je het stompje gaat verzorgen je handen met water en zeep. Was het stompje éénmaal daags met water. Dep het na het schoonmaken goed droog met een schone hydrofiele luier.
Een zwangerschap vergroot je risico op een navelbreuk door de hoge toename van intra-abdominale druk. Dit betekent druk in de buikwand. En dat is ook meteen de oorzaak van een navelbreuk: te veel intra-abdominale druk. Dat is druk in de buikwand (en in het bekken) dat naar buiten wordt geduwd en daar niet heen kan.
Als dokters voor de bevalling weten dat baby een omphalocèle heeft, kan de bevalling in een ziekenhuis gebeuren. Soms doen ze een keizersnede. Een kleine omphalocèle kan na de geboorte met een operatie behandeld worden.
Waar de dikke darm begint, zit een 'doodlopend' stukje darm, de blindedarm. De latijnse naam voor blindedarm. De blindedarm zit rechtsonder in de buik en is 2-20 cm lang, zo dik als een potlood en hol van binnen.
Wat zijn de symptomen bij een navelbreuk? In de meeste gevallen zorgt een navelbreuk niet voor ernstige pijn en zou u de zwelling zonder moeite terug moeten kunnen duwen. Als de pijn opeens sterk toeneemt en u de zwelling niet meer kunt terugduwen, dan zit de uitstulping vast.
Elk zoogdier heeft ooit via de navelstreng vastgezeten aan zijn moeder. Nadat de puppy geboren is zit er nog een klein stukje navelstreng vast aan zijn buik. Dit stukje sterft af en de navel (bij de hond een klein litteken) blijft over.
Normaal gesproken hoort er na de geboorte op de plek waar de pup met de navelstreng aan de moeder vastzat een kort navelstompje te zitten. Dit stompje wordt uiteindelijk de navel van uw hond. De buikwand rond de navel, waar de navelstreng de buik van de pup in ging (de navelring), groeit in de weken erna vanzelf dicht.