Gebruik je tomaten in een salade, kies dan voor een Sauvignon Blanc waar ook vandaan, want die past altijd. Maar ook de friskruidige witte wijnen uit Italië, als Vermentino of Verdicchio, zijn een goede match.
De zongedroogde tomaten zorgen voor een zoetige, zonnige en mediterraanse smaak. Hier hoort natuurlijk een mediterraanse wijn bij, als een fruitige Spaanse Autor of een Italiaanse rode uit Campania.
Bij een romige soep, zoals een tomatensoep of goulashsoep, kunt u het best een kruidige rode wijn schenken. Druivenrassen met hoge zuren vullen de soep goed aan. Rode wijnen van de Merlot, Malbec, Cabernet Sauvignon of Cabernet Franc druif zijn een uitstekende begeleider bij dit gerecht.
Hier mikken we bij voorkeur op fris en wit, genre Entre-Deux-Mers, (kleine) Graves Blanc of Loire-wijnen als Pouilly-Fumé, Cheverny, Sauvignon de Touraine en Fiers Vendéens Blanc. Is Sauvignon niet uw ding, ga dan voor (Spaanse) Albariño, Sylvaner uit de Elzas of Duitsland of zelfs een Petit Chablis.
Wijnen & gerechten
Wie toch wit verkiest, zal de confrontatie met de tomaat niet uit de weg kunnen gaan: een riesling spätlese uit Duitsland of Oostenrijk, en een Australische riesling uit Clare Valley moeten zich zowel met de garnaal als met de tomaat kunnen verzoenen.
Bij de heerlijke combinatie van geroosterde tomaat, brood, basilicum en gesmolten mozzarella wordt er meestal een droge witte wijn bij gedronken (denk aan Pinot Grigio of Chardonnay) en dat is natuurlijk prima en lekker. Maar denk ook eens aan een fruitige rosé met frisse zuren of lichtere rode wijn als een Bardolino.
Pasta al Pomodoro en witte wijn
Jeugdig, iets fruitig en voldoende zuren. Lugana, Rossese of een Pinot Grigio. Maar pas dan wel weer op met de hoeveelheid kaas. Zijn de tomaten ingekookt, dan werkt licht rood, zoals een Dolcetto uit Piëmonte, Beaujolais of een eenvoudige rode Toscaan ook prima.
Wil je het echt lokaal houden (salade caprese komt van Capri), ga dan voor wit uit Campanië, zoals Fiano, Falanghina of Greco. Ander fris Italiaans wit, zoals Pinot Grigio of Vermentino, matcht ook goed. Daarnaast is een frisse rosé een goede optie, of eventueel een lichte rode wijn.
Wijntip: 100% Sauvignon Blanc
Als het dan ook nog het druivenras sauvignon blanc is en ze op een kalk- en steenrijke bodem groeien, dan heb je de basis voor een heerlijke wijn die uitstekend bij de steak tartare van tomaat past.
Bij tomatensoep past het beste een kruidige rode wijn. De romige structuur van de soep komt goed uit met de kruidigheid van de wijn. Denk hierbij aan wijnen van de Merlot, Cabernet Sauvignon of Malbec.
Wijn bij tomatensaus
Pastagerechten met sauzen op basis van tomaat passen goed bij Italiaanse rode wijnen. Vooral wijnen op basis van Sangiovese, zoals Chianti, smaken er prima bij. Ook wijnen uit Valpolicella of van Cabernet Sauvignon zijn een match.
Een romige tomatensoep combineert goed met een kruidige rode wijn. Denk bijvoorbeeld aan een Merlot, Malbec of Cabernet Sauvignon. Bij een stevige tomatensoep kan een zware, vettige witte wijn lekker zijn. Zoals een Mainor Grignon Chardonnay.
Wijntip: 100% merlot uit Argentinië
Bij de volle smaken van de geroosterde tomaten-paprikasoep wil je een aromatische wijn met een kleine hint van zoet. En dan is er voor deze delicate soep geen betere danspartner dan een verleidelijke Argentijn.
Zongedroogde tomaten zijn goed voor de bloeddruk. Het kalium in zongedroogde tomaten helpt de bloeddruk op peil te houden. Kalium uit zongedroogde tomaten is ook nog eens goed voor de spieren. Zeker als je regelmatig sport, dan is het belangrijk om voldoende kalium binnen te krijgen.
Bewaren van restjes
Dan kan er geen lucht bij komen en bederft het minder snel. Zure producten (zoals augurken en zilveruitjes), producten op olie (zoals feta en zongedroogde tomaatjes) en jam zijn na opening nog enkele weken houdbaar in de koeling.
Bij welk gerecht drink je riesling? Riesling combineert het beste bij gerechten waarin je ook frisse zuren terug proeft. Denk maar eens aan een frisse salade. Maar ook gerechten waarbij je citrusvruchten gebruikt zoals citroen, limoen, grapefruit of sinaasappel.
De meeste, complete groentegerechten vragen om middelzware wijnen. Niet per se licht, maar ook niet al te zwaar. Wit gaat bij veel groenten net iets beter dan rood. Ook droge rosé combineert vaak goed bij maaltijden waarbij groente het uitgangspunt is.
Wat eet je daarbij? Een klassieke combinatie die je echt een keer moet proberen is Vin Jaune met een comté kaasje. Al eerder las je in een van onze blogs dat je een kaasplankje juist heel goed kunt combineren met witte wijn, en daar is deze wijn/spijs combinatie een goed voorbeeld van!
Denk aan spinazie, broccoli, boerenkool en spruiten. Deze groenten zitten bomvol met goede voedingsstoffen en vitaminen. - Boerenkoolstamppot met worst of spekjes: Kies voor rode wijn met donker fruit. Zoals een grenache, syrah of een malbec uit Argentinië.
Wanneer je een wijntje drink bij komkommer is het goed hier rekening mee te houden. Kies een wijn met een niet al te hoog smaakgehalte, niet te complex en met frisse tonen. Bijvoorbeeld een wijn van Muscadet, Sauvignon Blanc uit de Loire, Muscat, Pinot Blanc o.i.d.
Kies voor een shiraz, merlot, barolo of cabernet sauvignon.
Balsamico heeft een mooie zoet-zuur verhouding en vraagt daarom ook om een wijn die dit ook heeft. Een mooie wijn zou zijn een fruitige riesling als de Mertz Riesling.Maar ook een Valpolicella Ripasso is een goede match kunnen zijn, beide hebben een dikkere structuur.
Denk aan Italiaanse rode wijnen zoals een Chianti, of een Siciliaanse Nero d'Avola, of een Barbera of nog een Montepulciano. Het is die aciditeit die de frisse toets geeft aan deze wijnen dat het hartige "snijdt".
Volle witte wijn past goed bij romige gerechten als romige soep, pasta met room, lasagne, Franse keuken.Maar ook bij schaaldieren, kip en ander gevogelte. Welke wijnen: chardonnay, sémillon, viognier, marsanne en roussanne.
Wijn bij pasta bolognese
De smaken zijn hartig met wat zuurheid van de tomaten. Kies voor een mooie Italiaanse rode wijn! Is het gerecht wat lichter? Ga dan voor een Chianti, Bardolino of Valpolicella.