Bij een witte wijn smaakt een stuk kaas vaak veel lekkerder. Dit, omdat witte wijn de combinatie veel frisser houdt, terwijl rode wijn het geheel veel zwaarder maakt. Ook is een rode wijn van de Pinot Noir, Cabernet Franc, Barbera of Syrah heerlijk bij pittige kazen. Kijk hier wel uit voor kruidnagel en komijn.
Als je één wijn moet kiezen voor een gemengde kaasplank, kan je het best kiezen voor een halfdroge riesling. Deze wijn heeft zuren, wat zoetigheid en mineraliteit om met heel wat kazen samen te gaan. Een andere optie is een witte wijn uit de Rhône.
Een licht mousserende wijn is een verfrissende én feestelijke afsluiter bij wat frissere desserts zoals cheesecake, een ijsbombe of geitenkaas. Kies voor een rode bubbel als er chocolade of rood fruit in het recept zit. Een zoete (stille) dessertwijn is lekker bij rijkere recepten.
Bij halfharde kazen (genre: Gouda of Emmental) hoort een lichte en fruitige rode wijn (vb een Côtes du Rhône of Languedoc Roussillon). Harde kazen (parmezaan, gruyère, manchego, comté,.. ) verdragen dan weer een stevige rode wijn zoals een Bordeaux of een Pinot Noir uit de Bourgogne.
Kies rode en witte wijnen die goed samengaan met de kazen en vleeswaren op de borrelplank. Voor zachte kazen zoals Brie en Mozzarella, kies een lichte en fruitige witte wijn zoals Sauvignon Blanc of Chardonnay. Het frisse en fruitige karakter van deze wijnen past perfect bij de romige textuur van de kazen.
Bij rode wijn passen bijvoorbeeld salami, prosciutto, chorizo en paté erg goed. Voor witte wijn kun je denken aan kipfilet, gerookte zalm of garnalen. Wat betreft rosé past charcuterie, gegrilde kip of tonijnsalade goed bij de wijn.
Voor harde kazen zoals Gouda of Cheddar kun je beter kiezen voor een rode wijn zoals een Merlot of Cabernet Sauvignon.
WITTE WIJN & KAAS
Zoete wijnen passen goed bij de meeste kazen, en hieronder staan een aantal veilige keuzes: Duitse Riesling, zoals Feinherb, Spätlese of Auslese. Deze specifieke witte wijnen zijn zowel zoet als vrij zuur – en smaken vaak gewoonweg goddelijk.
Mozzarella en Pinot Grigio
De droge zuurgraad van Pinot Grigio wordt getemperd door zachte, lichtzoete mozzarella. Terwijl tegengestelde smaken een match zijn, zijn kaas en wijn van dezelfde leeftijd ook ideale metgezellen. Pinot Grigio is jong en licht van lichaam, terwijl de meeste mozzarella minder dan een maand rijpt.
Pinot Noir wit, rood of rosé? Zoals gezegd is Pinot Noir een druif voor rode wijn, maar er kunnen ook rosé wijnen van worden gemaakt.
Rum, whisky en cognac passen goed bij zoetere kazen
Whisky en cognac hebben ook vaak zoete en gebrande tonen, die perfect passen bij smaakvolle en lichtzoete kazen. Milde kazen passen echter ook goed bij zowel whisky als cognac.
Fruit, groente en noten
Denk bijvoorbeeld aan vijgen, peren of appels. En je zou er misschien niet meteen aan denken, maar ook groenten doen het goed op kaasschotels. Enkele toppers: selder, tomaat, komkommer en zilveruitjes. Voorzie in elk geval ook wat noten.
Dit is lekker bij je kaasschotel
Kaas serveer je meestal met een assortimentje brood. Knapperig stokbrood, zuurdesembrood, meergranenbrood, maar ook rozijnenbrood, notenbrood of olijvenbrood passen er prima bij. Daarnaast worden bij kaas traditioneel vaak noten en druiven geserveerd.
Je kunt wijn, port of dessertwijn drinken bij je kaasplankje. Al zijn de smaken van port en dessertwijn wat zwaar, waardoor je de kaas minder goed kunt proeven. Wanneer je toch graag een glas port drinkt bij je plankje, denk dan eens aan een frisse witte port of een rosé port.
De hoge zuurgraad en fruitige tonen van een droge Chenin Blanc passen goed bij verse kazen zoals Chèvre of bloeiende kazen zoals Brie en Camembert . Je kunt Chenin Blanc ook combineren met Gruyere, roomkaas en Cheddar.
Tip 6: Hoeveel brood bij je kaasplank? Er is nooit genoeg brood op je kaasplank, zolang het de juiste is. Als we de regel volgen, voorzien we een cracker of stukje brood, per portie kaas op de plank. Een grofgesneden boterham is perfect voor abdijkazen of kazen van de roodbacterie-familie.
Merlot combineert gemakkelijk met veel soorten kaas. Halfharde kazen met nootachtige, zoute smaken zijn ideaal. Maar merlot is ook een goede match voor kazen zo divers als parmezaan, muenster, brie, colby en gorgonzola .
De fruitige aroma's van deze rode wijn komen het best tot hun recht met een hapje St.Nectaire of Pyreneese schapenkaas . Een Saint-Emilion: Net als de Margaux is de Saint-Emilion een van de prestigieuze wijnen van Bordeaux. Geklasseerde groei of niet, het is een rode wijn met veel finesse.
Combinaties van witte wijn en kaas
Droge witte wijnen combineren goed met zachte kazen, vooral die met een milde smaak , terwijl witte wijnen met een frisse zuurgraad goed combineren met zure geitenkazen.
Welke wijnen maken middeloude goudse kaas, appenzeller, pecorino of gruyère compleet? Kies hiervoor een fruitige of droge rode wijn, zoals een merlot, chianti of rioja. Hiernaast zijn fruitige of fijn kruidige witte wijnen met restzoet een goede keuze voor sterke kaassoorten.
Rum is zoet en gedistilleerd met suiker, dus rum (en goede tequila ook) past goed bij zoetere kazen – en bij kazen die doorgaans worden geserveerd met zoete smaakmakers. Hieronder vallen harde, oude kazen, zoals Goudse kaas, Havarti-kazen en zelfs blauwe kaas.
Rode wijn is een klassieke combinatie met kaas en dat is niet voor niets. De tannines in rode wijn kunnen door het vet in kaas heen snijden, waardoor het minder overheersend wordt en er nieuwe smaken naar voren komen. Rode wijn kan ook het gehemelte reinigen en voorbereiden op de volgende hap kaas.
Een witte wijn is heerlijk bij een zachte kaassoort van koemelk. Denk bijvoorbeeld aan een Port Salut, Brie of Camembert. Ga dan wel voor een licht volle en 'kruidige' wijn, zoals een Viognier uit de Rhône of een Pinot Grigio uit Italië.Ook een Riesling doet het goed.
Hoeveel kaas per persoon voor een geslaagde kaasplank? Serveer je de kaasplank als hoofdgerecht? Wij raden aan om 250 gram per persoon te voorzien. Als je de kaasplank als dessert serveert, raden wij aan om 100 gram per persoon te voorzien.
Begin met het kiezen van fruit dat in het seizoen is. Denk voor de winter aan peren, appels, kaki's en granaatappelpartjes, samen met gedroogd fruit.In de zomer zijn bessen en steenvruchten ideaal . Vermijd de echt sappige vruchten die een complete puinhoop van het bord maken.