Erwtensoep is een zware soep. Hierbij past het beste een frisse witte wijn met pit. De wijn moet namelijk genoeg tegenwicht geven. Denk aan een Sauvignon Blanc, Weisser Burgunder of Grüner Veltliner.
Snert met varkensvlees, spek & worst
Dan vol wit, fruitig. In ieder geval eentje met genoeg frisheid en kracht om snertig tegenwicht te bieden. Denk aan Grüner Veltliner, Weissburgunder of een volle Sauvignon Blanc, zoals een witte Bordeaux. Voor rood kies je een Sangiovese of een lichte Syrah.
Wijn bij soep
Bij een lichtere soep, zoals een groentesoep of kippensoep, kunt u het best een droge witte wijn schenken. Witte wijnen van de Chardonnay, Muscat, Gewürztraminer, Sauvignon Blanc of Pinot Gris druif laat een groente- of kippensoep volledig tot zijn recht komen.
Bokbier kan heel goed maar daar heb je nu wel een beetje genoeg van. Gelukkig heb je nog een goede dubbel staan. Maak hem maar open: snert en dubbel gaan heel erg goed samen. De Dubbel is een beetje zoet en dat combineert heel erg goed met de vlezigheid van de soep.
Klassieke combinatie bij een gewone Franse uiensoep is Pinot Blanc of rode Beaujolais. Maar deze rode uiensoep is veel intenser van smaak door de gekaramelliseerde rode ui. Ook de rode port geeft een licht zoetige touch. Dan past een rijpe rode wijn ook heel goed.
Door het urenlange trekken van de groenten en de botten, waarbij vooral de gelatine uit die botten zorgt voor een lekker vetje en een vol en filmend mondgevoel. Dat wijnen slecht combineren met deze vloeibare kost, komt omdat soep niet dol is op kou, stroefheid en zuren.
Vooral als de uiensoep als voorgerecht wordt gegeten, kan een contrasterende, opwekkende wijn aantrekkelijk zijn. Voor rode wijnen kom je bij soepele, fruitige soorten terecht als Rhône, Sangiovese, lichte Zweigelt, Tempranillo, Joven, Cru du Beaujolais, Bordeaux en meer.
In de bereiding zit nauwelijks verschil, zowel erwtensoep als snert wordt gemaakt van spliterwten, groenten en rookworst. Maar voor snert gebruik je ook nog varkensvlees, spek en botten. Snert heet officieel pas snert nadat de soep een dag 'gestaan' heeft.
Aldi's 'hete ketel' erwtensoep kwam daarbij, met een 7,2 als rapportcijfer, als beste uit de test. De soep is volgens de experts uitstekend in balans. De erwtensmaak, kleur en vulling worden beoordeeld als 'precies goed'. Ook de soep van de Albert Heijn kan op een aardig rapportcijfer rekenen.
Het grote probleem met erwtensoep is aanbranden, omdat de soep niet circuleert door de pan. Je kan het proberen te voorkomen door een goede pan te gebruiken die gelijkmatig verhit en door een vlamverdeler te gebruiken, op de kleinste pit.
Volle witte wijn past goed bij romige gerechten als romige soep, pasta met room, lasagne, Franse keuken. Maar ook bij schaaldieren, kip en ander gevogelte. Welke wijnen: chardonnay, sémillon, viognier, marsanne en roussanne.
Vissoep Vissoep kun je het beste combineren met een kruidige volle witte of rosé wijn. Ook een frisse witte wijn met veel body is een goede keuze. Met deze wijnen komt de smaak van de vis goed tot zijn recht. Kies bijvoorbeeld voor wijnen van de Riesling of Sauvignon Blanc.
Rauw neigt knolselder naar radijs, en heeft hij een frisse, krokante witte wijn nodig, in de stijl van sauvignon blanc of riesling "kabinett". Gekookt krijgt hij een volle, aardse smaak en vraagt hij eerder om een gerijpte chardonnay en chenin blanc, of een gerijpte pinot noir en tempranillo.
Bij een bitter gerecht bijvoorbeeld met witlof of spruitjes, kun je beter een frisse of milde wijn kiezen zoals witte wijnen of een pinot noir. Hartig eten doet de wijn voller en romiger lijken en vermindert de wrangheid en zuren.
Erwtensoep is in de koude wintermaanden natuurlijk erg lekker, maar wist je dat deze soep daarnaast ook erg gezond is? Zo zit er in deze soep vitamine A, B en C en allerlei mineralen. Denk bijvoorbeeld aan fosfor, kalium en magnesium. Daarnaast bevat erwtensoep veel eiwitten die licht verteerbaar zijn.
Voor een lekkere erwtensoep gebruik je een mooi stukje varkensvlees met bot. Dat geeft gewoon extra smaak aan je snert. Neem dan een hammetje en laat deze minstens een uur trekken in ruim water tot een mooie bouillon. Daarbij kun je, naast de benodigde spliterwten, varieren wat je wil om een eigen recept te maken.
Serveer de erwtensoep met roggebrood en katenspek. Stokbrood of breekbrood kan natuurlijk ook!
Erwtensoep is een soep gemaakt van spliterwten. De benaming snert wordt gebruikt voor de in Nederland gebruikelijke variant van deze soep, die doorgaans 's winters gegeten wordt en zo dik is dat deze meer op pap dan op soep lijkt.
Nieuweling = 1) Aankomeling 2) Baar 3) Beginneling 4) Beginner 5) Debutant 6) Groene 7) Groentje 8) Iemand die pas begint 9) Neofiet 10) Nieuw bekeerde 11) Nieuwbekeerde 12) Nieuwkomer 13) Novice 14) Noviet 15) Onervaren iemand 16) Onerva...
Als de uien mooi gekarameliseerd zijn voeg je een paar eetlepels bloem toe en bak je dit een paar minuten mee. De bloem zorgt ervoor dat de soep straks wat dikker is.
Uiensoep kun je, eenmaal afgekoeld, ongeveer 2 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren. Je kunt de soep na het afkoelen ook invriezen: in de vriezer is de soep maximaal 3 maanden houdbaar.
Ofwel: kies een rode wijn uit een noordelijk gebied, zoals de Loire; die zijn fris, fruitig en soepel te drinken. Gewoon een tourraine, of een Saumur Champigny; een Chinon of Cheverny kan ook; allemaal wijnen waarin de cabernet franc een grote rol speelt.
In Oostenrijk zelf presenteren ze hun vlaggenschip graag bij wienerschnitzel, maar er zijn legio andere mogelijkheden. Een droge, geurige Grüner Veltliner is ook de perfecte partner van gewokte groene groenten, alles met paddenstoelen en van zoetzure Aziatische gerechten, waaronder koe lo yuk en curry.