Veelal kiest men een wijn van het droge type, met wat fruitigheid en wellicht wat mineraliteit. Elzasser (Franse) wijnen zoals die van Domaine René Muré zijn een prima keuze te denken valt daarbij aan een mooie Riesling, Pinot Gris en Pinot Blanc.
De grotere mosselen hebben vaak een wat vlezigere en vettere structuur en hebben een meer uitgesproken smaak. Hier past het beste een ronde en zachte wijn bij, zoals een niet-houtgerijpte Chardonnay.
Voor klassieke mosselen is een droge witte wijn met wat meer zuren een perfecte wijn om mosselen bij te eten. Ook kun je kijken naar een wijn waarvan de druiven dicht bij zee groeien. Deze wijnen hebben soms een extra ziltige smaak in de wijn. Dat maakt de wijn & spijscombinatie met mosselen extra lekker!
Bij mosselen kies ik meestal voor een droge witte wijn die licht aromatisch is, met fijne mineralen en frisse zuren. Het best is ook een niet op vat gerijpte wijn te nemen. Een fruitige Sauvignon Blanc uit Chili of een Franse droge wijn met goede aciditeit past goed bij een mosselgerecht.
Voeg je er, op z'n Portugees, paprika en piri-piri-pepers aan toe, probeer dan een volle Portugese of Spaanse rosé. Geef je de mosselen een Thais tintje met Spaanse peper en verse koriander, ga dan voor een Grüner Veltliner, Viognier, Furmint of droge Muscat.
Maar ook Muscadet (Loire), Verdicchio (Marche), droge Riesling (Duitsland), Verdejo (Rueda) of Albariño (Riax Baixas) zullen een perfecte combinatie vormen.
Bij gebakken mosselen doe je er goed aan een wijn met meer structuur te kiezen, zoals een droge weissburgunder/ pinot blanc/ pinot bianco. Ook chenin blanc uit de Loire of Zuid-Afrika (daar ook wel Steen genoemd) zal heerlijk smaken bij gebakken mosselen.
Mosselen natuur
Je kiest dan ook best voor een frisse witte wijn zonder houtopvoeding en bij voorkeur met een minerale toets. Verschillende witte wijnen passen bij deze klassieker. Muscadet is misschien wel de "mosselwijn" bij uitstek waar de ziltige smaak van de wijn een perfecte harmonie vormt met de mosselen.
De bekendere witte wijnen van de druivenrassen chardonnay en sauvignon blanc gaan de riesling voor qua omvang, maar qua kwaliteit behoort de riesling zeker tot de top. Ook daarom wordt de Riesling gewaardeerd door veel sommeliers en wijnliefhebbers.
Lidl biedt naast de Gekookte mosselen een ruime collectie producten aan. Houd de wekelijkse Lidl folder in de gaten om de beste aanbiedingen en acties te vinden. Naast Gekookte mosselen, kunt u ook de volgende aanbiedingen vinden: Greenshell mosselen, Imperial mosselen msc & Zeeland's roem mosselen.
Sancerre is een gebied dat op de linkeroever in het Loiredal ligt, naast het ook wel bekende Pouilly-Fumé. Sancerre is vooral bekend als droge witte wijn gemaakt van de Sauvignon Blanc druif.
Mosselgroenten, een begrip op zich, of toch eigenlijk niet? Als je het eenmaal weet, is het gemakkelijk te onthouden. Deze groenten vormen samen de inhoud van een zakje 'mosselgroenten': een preitje, een uitje, een worteltje wat verse blad- of bleekselderij en een laurierblaadje.
Bij Jumbo heb je volop keuze uit heerlijke mosselen. Ze zijn te koop van juli tot en met maart. Vooral in de zomer, de piek van het mosselseizoen, zijn de mosselen in trek en kun je ze op z'n verst kopen.
Die wijnen kunnen overal vandaan komen. Albariño en Godello uit het noordwesten van Spanje, witte Douro en Dão, Zuid-Italiaanse wijnen van carricante, fiano en grillo, Grieks wit, wijn van Santorini, Sémillon uit Australië of Zuid-Afrika, Chardonnay: ze voelen zich allemaal thuis bij de Franse vissoep.
Een Chablis wijn is er een die erg herkenbaar is aan zijn smaak en kwaliteit. De wijnen worden gemaakt van de Chardonnay druif en toch is het een heel andere wijn als een standaard Chardonnay wijn. Het is een wijn met een frisse smaak die heerlijk droog is, en erg bijzonder is om te drinken.
Thrillseekers kiezen voor chardonnay of viognier. Riesling met een klein zoetje kwijt zich prima van zijn taak. Maar licht en te koelen rood is nog lekkerder.
Chablis is een witte wijn die geproduceerd wordt rondom het Franse stadje Chablis en valt onder de Bourgogne. De druif die verantwoordelijk is voor de wijnen uit de Chablis is de Chardonnay die plaatselijk bekend is onder de naam beaunois.
Loire oversteken naar Sancerre
Hier zit je op het randje van de Bourgogne maar zodra je de Loire en de brug ziet opdoemen kom je in de wereldberoemde Loirestreek.
Deze wijnen zijn vergelijkbaar: - Minder bekend maar zeker niet minder lekker. Deze Villebois Menetou-Salon is wat ronder in smaak en minder zuur dan een witte Sancerre. - De overbuurman van de Sancerre; deze Villebois Pouilly-Fumé Marnes Kimméridgiennes is mineralig, intens en heeft mooie citrustonen.
De allerbeste mossel van het land vindt Test-Aankoop de jumbo's van Delhaize. Maar ook een aantal mosselpakken van bij Carrefour of Colruyt doen het heel goed.
Een verpakking met als sortering Goudmerk heeft de grootste schelp, de Extra de kleinste. In de Extra verpakking zitten dan wel weer de meeste mosselen, in de Goudmerk verpakking de minste. Zo kan iedereen zijn favoriete mossel kiezen.
Om de beste prijs te scoren moet je volgens Devisch bij Lidl zijn. “Voor 5 kilogram Zeeuwse mosselen (Super) betaal je 9,99 euro, wat neerkomt op 2 euro per kilogram. In sommige vestigingen zijn ze zelfs nog 20 tot 30 procent afgeprijsd, wat de prijs nog scherper maakt.” Colruyt heeft zijn mosselen ook scherp geprijsd.
Welke wijn is zoeter: Chardonnay of Pinot Grigio? Pinot Grigio smaakt doorgaans minder zoet dan Chardonnay vanwege de hogere zuurgraad. Pinot Grigio is licht met hints van groene meloen, terwijl Chardonnay iets zwaarder is en hints heeft van vers gemaaid gras.