Kies een wijn met een niet al te hoog smaakgehalte, niet te complex en met frisse tonen. Bijvoorbeeld een wijn van Muscadet, Sauvignon Blanc uit de Loire, Muscat, Pinot Blanc o.i.d. Wanneer u naast de komkommer in uw gerecht meer smaakvolle ingrediënten gebruikt mag de wijn ook wat rijker worden.
Een paar algemene regels: Zijn de groenten rauw, fris, krokant van smaak dan passen er lichte wijnen bij. Zoals witte wijn gemaakt van sauvignon blanc, pinot blanc, riesling ”kabinett” Zijn de groenten gekookt of gestoomd dan passen er rondere en vollere wijnen bij.
Toch is er verschil of je de tomaat rauw of gestoofd gaat eten. Gebruik je tomaten in een salade, kies dan voor een Sauvignon Blanc waar ook vandaan, want die past altijd. Maar ook de friskruidige witte wijnen uit Italië, als Vermentino of Verdicchio, zijn een goede match.
Basilicum versterkt de frisse bessenachtige smaak van jonge wijnen gemaakt van de sangiovesedruif en de kruidige aroma's in witte wijnen van lokale druivenrassen als garganega en trebbiano. Omgekeerd benadrukken de wijnen het groenkruidige in het gerecht.
Een klassieker voor op zomerse dagen is een salade van buffelmozzarella met tomaat en wat basilicum. En daar hoort uiteraard een gepaste wijn bij. Zowel een droge witte wijn met voldoende smaak en zuren, als een droge en frisse rosé passen perfect bij deze salade.
Caponata Pugliese met burrata Balsamico heeft een mooie zoet-zuur verhouding en vraagt daarom ook om een wijn die dit ook heeft. Een mooie wijn zou zijn een fruitige riesling als de Mertz Riesling. Maar ook een Valpolicella Ripasso is een goede match kunnen zijn, beide hebben een dikkere structuur.
Qua wijnkeuze moet je vooral rekening houden met de knoflook en de pepers. Het best kun je dan ook kiezen voor een wijn met een fruitig smaakprofiel en frisse zuren. Het fruitige karakter kan de peperigheid opvangen, de frisse zuren combineren goed met de knoflook.
Rauwe paprika en gestoofde paprika vragen om een ander type van wijn. Bij rauwe paprika lijkt een witte wijn eerder aangewezen, van hetzelfde lichte, frisse type als de groente zelf, zoals sauvignon blanc uit Oostenrijk, Nieuw-Zeeland of Zuid-Afrika of Rueda uit Spanje.
Bij een bitter gerecht bijvoorbeeld met witlof of spruitjes, kun je beter een frisse of milde wijn kiezen zoals witte wijnen of een pinot noir. Hartig eten doet de wijn voller en romiger lijken en vermindert de wrangheid en zuren.
Kies je voor rood, neem er dan een met fruitige zuren en zo min mogelijk tannine. De tannine versterkt namelijk met het stroeve van de spinazie, waardoor de combinatie bitter wordt. Met rijpe Pinot Noir uit Nieuw-Zeeland, Chili en Languedoc voorkom je dat probleem. Ook passend en leuk: een volfruitige rosé.
Broccoli: schenk fris wit
Welke bereidingswijze je ook kiest – koken, bakken, stomen of pureren-, bij broccoli past het best een frisse witte wijn. Denk aan Sauvignon Blanc, Verdejo, Pinot Blanc, Gaillac, Vermentino, Pinot Grigio.
Voorspelbaar misschien, maar een droge rosé uit de Provence, de streek waar deze salade werd uitgevonden, is briljant erbij. De slanke stijl van de wijn, ingetogen aroma's van rood fruit, lichte mediterrane kruidigheid en de lekkere frisheid van milde zuren houden het scala aan smaken bij elkaar en in balans.
Ratatouille is een typisch gerecht uit de Provençaalse keuken. Een lekker groentegerecht dat uitstekend past bij een kruidige rosé uit de Provence of een licht kruidige rode wijn.
Een middelzware, zachte Chardonnay, met een beetje houtrijping, maakt dit feel-good-gerecht helemaal af. Denk aan een Mâcon Villages, Chardonnay uit de Languedoc of één uit de nieuwe wereld. Ook spruitjes zijn heel geschikt om een Hollandse ovenschotel mee te maken.
De basisregel voor wijn bij zalm
Ook een lichtgekoelde rode Pinot Noir past goed. Volle witte wijn uit de Bourgogne, Champagne of Elzas past hier goed bij. Pinot Gris d'Alsace, Riesling d'Alsace, Riesling spätlese, Grüner Veltliner, Furmint, Sauvignon Blanc uit Chili en Nieuw-Zeeland.
Is in het gerecht veel gember te proeven, ga dan ook voor een Gewürztraminer. Deze gaat mooi samen met de kruidige tonen van het gerecht en dus ook de smaak van gember. Ga je liever voor rood, kies dan voor een lichte rode wijn met weinig tannines. Een Pinot Noir bijvoorbeeld is een goede keuze.
De befaamde Tomates Farcies, met hunvulling van gehakt, vaak sterk gekruid vlees, vraagt natuurlijk een andere aanpak. De algemene regel hier luidt: er zijn veel alternatieven, zowel in wit, rood als rosé, op voorwaarde dat we niet té tanninerijke of té eikgedreven crus uitkiezen.
Bij de heerlijke combinatie van geroosterde tomaat, brood, basilicum en gesmolten mozzarella wordt er meestal een droge witte wijn bij gedronken (denk aan Pinot Grigio of Chardonnay) en dat is natuurlijk prima en lekker. Maar denk ook eens aan een fruitige rosé met frisse zuren of lichtere rode wijn als een Bardolino.
Caponata Pugliese met burrata
Balsamico heeft een mooie zoet-zuur verhouding en vraagt daarom ook om een wijn die dit ook heeft. Een mooie wijn zou zijn een fruitige riesling als de Mertz Riesling. Maar ook een Valpolicella Ripasso is een goede match kunnen zijn, beide hebben een dikkere structuur.
De wijn moet genoeg in huis hebben om tegen het zoet en zuur van de caponata op te kunnen, maar mag tegelijkertijd ook weer niet té zwaar zijn; dat zou de verfijnde groentesmaken weer overschaduwen. Zowel wit, rosé als rood behoren tot de opties, en natuurlijk ligt een Siciliaanse wijn voor de hand.