Usual suspects voor deze wijn-spijs combinatie zijn een volle Pinot Noir of een stevige Beaujolais. Maar daar zijn weer tal van alternatieven voor uit minder voor de hand liggende wijnlanden. Bij een volle witte wijn kun je aan een Zuid-Franse Chardonnay denken of daar weer een (verrassender) alternatief voor.
Voor kalfslever (foie de veau) heb je een wijn nodig met wat body maar ook frisheid om het vet van de lever te compenseren. Suggesties: Australische chardonnay-semillon, Spaanse Rueda, Italiaanse verdicchio of vermentino. Een rosé is ook een prima combinatie.
Zo is de bekende "vol-au-vent" beter gediend met een romige chardonnay, terwijl kip in tomatensaus het prima kan vinden met een barbera, montepulciano of sangiovese uit Italië, of een rode wijn uit de zuidelijke Rhônevallei of uit Provence.
Kip, het meest gegeten stukje gevogelte, heeft van zich zelf een malse en lichte smaak. Gebruikt u niet al te veel specerijen en sauzen dan serveert u kip in de basis het beste met een lichte en fruitige witte Chardonnay, Pinot Grigio, Riesling of Viognier, bij voorkeur zonder houtrijping.
Chardonnay en gebraden kip vormen een perfect huwelijk. Of deze nu uit Bourgogne, Zuid-Frankrijk, Chili of Australië komt, het kan allemaal. Maar het zou ook een Viognier, Pinot Grigio, of Zuid-Afrikaanse Chenin Blanc kunnen zijn. Drink je liever rosé, ga dan voor een droge Zuid-Franse.
Bij een oosterse roerbakschotel met kipfilet, kokosmelk, koriander en mango kun je het beste kiezen voor een witte wijn die een klein zoetje en voldoende 'pit' heeft. Denk aan een gewürztraminer, een viognier of een riesling feinherb.
Zo'n geurige, gele curry met kip vraagt om een aromatische, witte wijn met milde zuren en eventueel een klein zoetje. Muscat, Gewurztraminer, Pinot Gris, Furmint en Jurançon zijn enkele van de vele mogelijkheden.
Denk aan Chardonnay, Pinot Blanc, Weissburgunder en Silvaner/Sylvaner. Een volle, fruitige rosé uit de Rhône, Spanje of Portugal kan ook. Bij een rode wijn is het van belang dat hij soepel en fris overkomt, zoals Pinot Noir, Spätburgunder, Beaujolais en lichte versies van Côte du Rhône, Dolcetto of Zweigelt.
De klassieke combinatie met foie gras is Sauternes, of iets frissere alternatieven als Jurançon of Monbazillac. Als je niet zo van zoet houdt, of als zoete wijn niet goed in de menu-opbouw past, kun je kiezen voor een wijn met een licht zoetje (Riesling Kabinett) of een rijkere witte wijn (Pinot Gris).
Kies hier voor een volle kruidige rode wijn zonder al teveel tannines. Met rijpe fruittonen. Denk aan een rode Rhône, een sappige Zinfandel of Italiaanse Primitivo. Ook de Zuid-Afrikaanse pinotage staat hier z'n mannetje.
De kip en kruiden in de butter chicken zijn perfect te combineren met een lichte rode wijn met een fijne afdronk. Onze O Alborexar 4.0 met daarin de mencíadruif is perfect voor een geslaagde butter chicken!
Bij een tikka masala kun je het beste kijken naar een frisse witte wijn, zoals een riesling. De smaken in wijnen van de rieslingdruif gaan goed samen met de gember en de andere kruiden.
Zowel bier als wijn kan een zoete, zure of frisse toets meegeven aan een gerecht. Daarnaast versterkt de hop in je bier de kruidige smaak. Hop versterkt overigens ook de branderigheid van sambal, dus wees gewaarschuwd.
Deze wijnen zijn echte krachtpatsers en combineren het beste met gerechten met pit. Denk aan een Thaise curry, maar ook maar ook een krachtige maaltijdsalade met blauwe kaas. Een klassieke combinatie in de Elzas is een Gewurztraminer met munsterkaas, vaak geserveerd met wat kummel erbij.
Geur en smaak
Stuivende, groene aroma's en een heerlijk pittig pepertje in de afdronk. Dat is typisch grüner veltliner. De belangrijkste fruitsmaken zijn limoen, citroen en grapefruit. De groene en kruidachtige smaak wordt vaak omschreven als witte peper.
Denk dan aan een kruidige Gewürztraminer of een Pinot Gris. Wanneer de romige smaak van kokosmelk bovendien de boventoon voert, dan kun je eventueel ook voor een op houtgerijpte Chardonnay kiezen. Zure smaken zijn in Oosters eten vaak afkomstig van ingrediënten als limoen, citroengras en tamarinde.
Lichtzoete witte wijnen verzachten het pittige en, zeker als deze lekker koel zijn, verdoven ze je smaakpupillen ook ineens. We denken hierbij aan wijnen op basis van druiven zoals Gewürztraminer, (lichtzoete) Riesling, Muscat of een sappig volle Pinot Grigio (Pinot Gris).
Kip à la Normande
Deze keer gaan we voor de Chileense Casa Silva Cool Coast Sauvignon Blanc met intense geuren van ananas, limoen, grapefruit en kruisbes. De frisheid blend mooi met de milde appelzuurtjes in het gerecht, de volheid van de wijn gaat hand in hand met de romige saus.
Traditioneel zijn dat voor rood Pinot Noir uit Bourgogne en een Cru du Beaujolais, maar Spätburgunder, Pinot Noir d'Alsace, Côte du Rhône, middelzware Grenache of Cinsault kunnen ook.